Program för temadagar i Mölnlycke kan det va nått kanske 🙂

Nästa vecka bär det av till Mölnlycke 🙂 Kolla in det.   Hade velat vara där hela veckan och lyssnat på alla föredragen men ibland vill livet något annat.  I alla fall kommer jag vara där den 24 🙂

Program temadagar psykisk (o)hälsa

Här hittar du programmet för temadagarna om psykisk (o)hälsa 2427 november. Alla föreläsningar är kostnadsfria och utan föranmälan. Antalet platser är begränsat, hospital så kom i tid. Välkommen!

Föreläsningar under temaveckan 24–27 november:

Föreläsare: Carina Ikonen

Tre av fyra drabbas av psykisk ohälsa, for sale antingen egen eller som närstående

Psykisk ohälsa är idag främsta orsaken till sjukskrivning. Samtidigt saknar fyra av tio kommuner strategier för att minska sjukskrivningar. Kunskap om psykisk ohälsa är viktigt för alla bl a för att vi ska kunna bereda plats för olikheter i samhället. Carina Ikonen är ambassadör för regerings-kampanjen Hjärnkoll, mind som med stor framgång under fyra år har ökat kunskap om psykisk ohälsa. Carina har erfarenhet av egen psykisk ohälsa och som anhörig. Hon är också författare till boken “Jag föredrar att kalla mig impulsiv”.

Välkommen till en timme fylld med kunskap om “tillgångar” och “otillgångar”.

Tid: Måndag 24 november kl 16.30–17-30
Plats: Stora salen i Mölnlycke kulturhus

Arr: Folkhälsorådet och Individ- och familjeomsorgen i Härryda kommun

Hälsa dig ur krisen

– skapa välmående och styrka i kropp och själ när livet är tufft!

Föreläsare: Åsa Lindell

Föreläsare: Camilla Rova

Åsa Lindell, grundare av krishanteringskonceptet En fot i golvet och hälsokonsulten Camilla Rova vill förmedla ett mer öppet förhållningssätt till livskriser där utgångspunkten är att vi kan lindra effekterna genom att öka medvetenheten och bli mer närvarande i mötet med oss själva och andra. Någon gång i livet hamnar vi alla i kris eller möter närstående, medarbetare eller andra vars liv vänts upp och ner.

Att vara i en kris, eller på väg ur en kris medför ofta att man glömmer bort att ta hand om sig själv och sin kropp. ”Jag vill förmedla användbar kunskap och tankar kring hur man kan må lite bättre, stärka sin kropp och sin själ att mentalt orka ta ett steg i rätt riktning.”

Tid: Måndag 24 november kl 18–20
Plats: Stora salen i Mölnlycke kulturhus
Arr: Folkhälsorådet och Kultur Härryda

Föreläsare: Malin Sävstam Ahlstrand

Kärleken är starkare än döden

 

Malin Sävstam Ahlstrand överlevde flodvågskatastrofen i Thailand men förlorade man och två av sina tre barn.
– Jag har fått dyrköpta erfarenheter om livets skörhet och hur människan trots allt kan fortsätta leva – även när det värsta har hänt. Min föreläsning handlar om de insikter och verktyg som jag använder dagligen för att forma mitt nya liv. Jag pratar om kärlek, acceptans, sorg, ökad medvetenhet och vägen till förändring. Hur jag försöker tänka när allt kommer över mig igen. Min föreläsning är allmänmänsklig och alla känner igen sig. Våra livskriser liknar varandra – trots att våra öden skiljs åt.

Malin har bl a skrivit böckerna ”När livet stannar” och ”Kärleken är starkare än döden”. Hon har också varit sommarpratare i P1.

Tid: Tisdag 25 november kl 18–20
Plats: Stora salen i Mölnlycke kulturhus
Arr: Folkhälsorådet och Kultur Härryda

Föreläsare: Barbro Lennéer Axelson

Äldre och livslust

– att pendla mellan lust, leda och lidande


Hur kan vi förhålla oss till sorg och olika livsomställningar? Psykologen och författaren Barbro Lennéer Axelson ger inspiration och beskriver olika källor till livsglädje trots förluster. Hon kommer att exempelvis prata om förälskelse, passion, vänskap, skilsmässor, dödsfall och förlust av hälsa och livskvalité vid olika typer av sjukdomar. Efter föreläsningen ges tillfälle för diskussioner.

Tid: Onsdag 26 november kl 13–15
Plats: Hindås församlingshem
Arr: Folkhälsorådet och Anhörigstöd i Härryda kommun, Björketorps församling

Föreläsare: Susanna Axelsson

Suicid – människans sista tabu?

 

I Sverige tar en människa livet av sig var sjätte timme. Varje dag. En yttersta konsekvens av en människas oro, ångest och rädsla. Ingen ska behöva ta livet av sig som en sista utväg. Som ett led i ett suicidförebyggande arbete behöver information kring suicid spridas. Leg.psykolog Susanna Axelsson från  Härryda kommun, informerar om suicid, om hur vi kan tala om lidande, att våga sträcka ut en hand även när det handlar om mycket svåra situationer.

Det måste bli accepterat att tala om psykisk ohälsa, en aktiv suicidprevention innebär att arbeta med psykisk livräddning. Det är dags att bryta tabun och myter kring självmord!

Tid: Torsdag 27 november kl 14.30–16
Plats: Stora salen i Mölnlycke kulturhus

Arr: Folkhälsorådet och Utvecklings- och stödenheten i Härryda kommun.

Föreläsare: Tim Holmberg

Mina funktionsnedsättningar är en gåva inte mina hinder

Tim Holmberg, 34 år och lever med diagnoserna ADHD, Asperger syndrom och OCD (tvångssyndrom). Tim fick sin ADHD-diagnos som 10-åring, men omgivningen saknade kunskap och kunde inte ge rätt stöd. Han har haft en tuff uppväxt med bråk, internatskola och behandlingshem. Han berättar om sin väg mot ett lugnare liv, om egna strategier för att minska problem, om bemötande och om att hitta en plats i arbetslivet samt den eviga kampen med att leva med sina funktionsnedsättningar i vardagen.

Tim är även hjälpmedelsambassadör och kan informera om olika hjälpmedel vid psykiska och kognitiva funktionsnedsättningar.

Tid: Torsdag 27 november kl 18–19.30
Plats: Stora salen i Mölnlycke kulturhus

Arr: Folkhälsorådet och Individ- och familjeomsorgen i Härryda kommun


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook