Tillit är ett vackert ord.


Juholt pratar i DN om tillit och tillväxt. Tillväxt och tillit. Självklart hänger det ihop. Självklart är att tillväxten blir till om tillit finns, physician   tillit eller hur?  Jag vill likna det med ett litet barn.  Nu menar jag inte att barn och tillväxt och politik är samma sak.

Men vi tänker barnet som får växa upp i tillräckligt god miljö. Den lilla babyn behöver inte då inte förlitar sig på sin förmåga att överleva. Utan den lilles gråt säger honom henne att någon där ute finns som  ger den det som behövs för att överleva. Gråten är då ett språk för babyn som säger mig att han hon har hopp om framtiden. Inga faror i världen finns, som inte någon vuxen där ute kan ta bort.  Någon som har mera förutsättningar, att hjälpa till då hjälp behövs, finns,  det finns någon som  ställer upp och ger det som behövs. Tillit, till sin omvärld byggs upp hos det lilla barnet. Tillit till sig själv bor också i stunden. Barnet växer blir större, vågar i samklang med sin miljö ge sig ut i trygga omvårdande omgivningar pröva sina egna ben, ta egna kliv. Ju större barnet blir, desto mer  vågar han/hon.

Här byggs hans/Hennes självständighet, han/hon vågar sedan ta klivet ut,  vågar lita på sin och andras förmåga och välmening. Barnet växer upp, litar på andra, här bor och gror även empati, och förtroende.   Han/hon  får en tilltro till godheten i livet

Empati,  som jag idag känner är något vi saknar, idag har vi mera mentaliteten sköt dig själv skit i andra.  Skyll dig själv.  Det är inget som jag har med att göra, det är inte mitt fel att de inte har. Vi låter ungdomar få klart för sig, redan som väldigt unga, att de inte duger, det spelar ingen roll, du kan ändå inte. Vi skapar klyftor mellan de som har,  de som inte har. 

Vi blundar och ser tunnelseende. Tänker inte längre än näsan räcker.  Vi skiter i att andra inte har råd, vi struntar i att den ensamstående pappan/ mamma vänder ut och in på sig själv för att få det gå ihop. Vi låter barn växa upp och få klart för sig att de inte duger som de är. Vi visar klart och tydligt att vissa av oss inte duger och är mindre än andra till och med utan värde.

I mig gör sådant ont men det gör ont på ett sätt där det gör att jag inte ger upp. Jag vägrar tro att detta är det optimala och bestående, det ger mig tankar om att vi alla kan vara med och delta  att vi tillsammans kan skapa hjälpas åt.

Tillit, tillväxt jo du Herr Juholt, så sant som du sa det. Tillit för mig är det ett vackert ord, ett ord som visar på trygghet, närhet tilltro, till och med så att det ger mig hopp om en vacker framtid. För mig är det ett vackert ord.

Tillit.

Med rätt känsla, några Deciliter empati, hopp, tillit, tro på framtiden, medkänsla och medmänsklighet tror jag att vi har möjlighet. En möjlighet att få ett klimat i detta land där vi alla får plats där alla vi i vårt land vågar känna tillit och vågar tro på framtiden.

IMG_20110619_113027 med tillit kommer den här lilla kille växa upp och bli en stor kille med en tillit till sig själv sin omgivning och sin framtid.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.