När man är ung ska man ha roligt till och med i skolan!

En klok kvinna sa till mig: När man är ung då ska man ha roligt.  Detta i samband med skola, ailment skoltrötta ungar och gymnasium.  Klokheten  i orden har blivit min sanning. Tittar tillbaka i historien när jag själv var ung, skoltrött. Inte lyckades jag särskilt bra i mina studier då. Kan till och med erkänna att det var katastrof med just studier.

Skoltrötthet, misslyckanden med att orka ta sig fram få betyg som skolelev kan känna mig nöjd med.  Är svårare för vissa än andra. Går du på gymnasium, läser en inriktning till något du kan tänka dig i framtiden, men som alltid måste du ha med dig alla basämnen om inriktningen sedan kräver högskolestudier.

9 år i skolan, gör att många efter nian är ganska så trötta. Står du där på tröskeln efter nian tittar ut på sommarlovet och känner nu är jag ledig, ett helt sommarlov. Du har gjort den skolplikt som samhället krävde av dig. Nu kräver mera livet, och vuxenheten att du ska fortsätta att studera skaffa dig en utbildning som sedermera leder till ett jobb.  Tänker att många står där på trappan och är redo att ge upp, står där och ser ingen framtid. Står där och ser långa rader av år i studier som de redan där in i sommarlovet känner att de inte mäktar med.

Kvinnans klokhet var när du är 16 år går på gymnasiet så ska du ha roligt.  Roligt är inte att supa huvudet av sig, och vara ute natten lång här. Och egentligen hur roligt är det?

Nej när du går på gymnasiet ska du ha roligt, det ska vara roliga intressanta ämnen du studerar.  Du ska känna dig fram och bli inspirerad motiverad till att lära dig få intresse för att söka ny kunskap. Känna att yes det här var intressant yes det här är vad jag vill undersöka lära mig och jag ser till och med en framtid. Va spännande att…… Ja motiveringsmotorer ska rulla, du ska känna att det ger dig kraft energi.

Den klokhet som bor i när man är ung ska man ha roligt i sina studier. Säger mig att gymnasietiden kan vara en öppning till möjligheter om vi känner tillit i roligt i sina studier.  Vissa unga orkar inte mäktar inte med att traggla de vanliga basämnena, där misslyckas de totalt, och basen är det som tar kraften och deras energi.  Gymnasiet går du bara en gång sedan är du vuxen.  Då är tiden förbi.

Jag tänker att kvinnas klokhet i roligt när du är ung.

Är något vi kan spinna vidare på.

Den unge har ju i sina val valt en inriktning, känt någonstans att: ja det här verkar roligt det här vill jag spinna vidare på. Kanske är det då så att det är där kraften ligger. Det är där motivationen rullar igång. Ämnesområdet det val som den unge har gjort är där kraften ligger. Där finns motivationens motor där bor inspiration och vilja.  Men motivationen där ibland tar kraft efter som  du även i gymnasiet måste traggla med de ämnen som du redan i grundskolan inte mäktade med. Kanske är det där kraften försvinner ut, tar bort allt hopp, sänker den känsla av att duga som människa så att du inte mäktar med de ämnen som är rolighetsämnen.  Kanske är det där den unge ramlar igenom, lägger av och slutar ha drömmar. Lägger av och slutar studier.

Här kan vi göra om och göra rätt.

Motivationen är viktig som motor, motivationen är den som gör att vi gör överhuvudtaget.  Låt den unge slippa tragglandet med sina svårigheter och de stora berg av misslyckanden som han ändå ser. Låt den unge visa vägen det gör han redan när han väljer inriktning. Läster han till kock är det antagligen så att han klarar  just kök, näringslära, servering, hygien, ekonomi mmm kan vara de ämnena som han kommer  klara galant.  Men efter som bla bla bla  det redan innan är bestämt att man i gymnasium måste läsa engelska, svenska, matte, samhällskunskap vad det nu är så tar just tråkighetsämnena bort motivationen till de andra ämnena som bor i rolighets, tråkigheterna ligger som ett för tungt ok att bära så att roligheten inte känns och inte syns.

Tråkighetsämnena kan man läsa in senare. Gymnasium är en gång i livet. Tråkighetsämnena är saker som man via komvux kan läsa in senare.  Kanske har den unge mognat fått så mycket erfarenhet av det  roliga i gymnasiet att han till sist orka ta sig an tråkighetsämnena för han lyckades ju så bra innan. Då när han läste kosten och hälsan som var hans motor.

Komvux har även bra pedagoger som möter nu vår unga vuxna med sin yrkeskunskap har  andra sätt att lära ut. Har andra sätt att visa på viktigheten i ämnet utifrån vardagslivet.  Kan även vara så att vår unga vuxna lyckats få till en form av självkänsla då han sett hur bra och roligt det var att gå gymnasiet. Han växte och kände att han var bra på något. Han mognade fick tilltro och våga se sig själv som någon som kan.

Ofta gör man tvärt om mot vad klokhetskvinnan tänker.

Ofta lägger man kraften på det som är svårt.

Då är det viktigare att lägga kraften på att basämnen som den unge tragglat med sen urminnes tider. Där han år efter år misslyckats vilket gör att han jobbar i motvind, vilket gör att han tröttnar, vilket gör att hans egna tro på sig själv dör. Vilket gör att han ens inte försöker för han orkar inte vara mera värdelös än det han redan är. Vilket gör att han hoppar av skolan, tror på alla sanningar han och omgivningen har om honom, vilket gör att han en dag inte ens vågar gå upp ur sängen.

Det är inte så livet ska vara men för en del är det just så det är. Vissa hoppar av, orkar inte för de har redan tidigt lärt sig att livet är inte till för dom.

Nej klokhet vill jag ha, så jag vill sprida budskapet framåt. NÄR MAN ÄR UNG SKA MAN HA ROLIGT ÄVEN I SINA STUDIER!

Förutsättningar

När man är ung ska man ha roligt få känslan av att duga i sig själv. Den känslan får vi när vi ser och är i våra tillgångar.  Den känslan får vi när vi känner att vi klarar av är bra och lyckas med det vi företar oss.

När man är ung ska man ha roligt, även i skolan! Till och med så att när man är ung ska man framför allt, ha roligt i skolan.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d bloggare gillar detta: