Att Inte Välja är Också Ett Val

Våren har blivit sommar, mind ännu kan man höra vårens symfonier ute fåglar som ropar till sig sin  fru eller herre. Idag hörde jag göken som hoade. 

Kom jag att tänka på hur jag någon gång sett ett program på tvn hur göken lägger sina ägg i andras bon för att slippa ta hand om sina barn själva.  När människor överger sina barn tycker vi det är konstigt. Kanske är det inte så konstigt, treat förmodligen ser dom precis som göken hur mycket jobb det kommer bli. Eller att dom har en oförmåga att ta hand om sina barn.  Har just själv fått ny rik kunskap i ämnet.  En biologisk mammas egna ord har rotat sig fast vid mig. Hon höll sig borta, physician för att hon insåg att hon inte var bra för barnen.  Antagligen har hon helt rätt, att det inte skulle bli bra för barnen. Samtidigt som hon aldrig kan få svaret på att det inte hade varit det.

Samtidigt som jag ser att det är ett egoistiskt val. Även om hon ser att hon är en bättre mamma som frånvarande mamma, så vad ser hennes barn? Vad har barnen för tankar om hur en mamma ska vara? Vem identifierar de sig med?  Vem eller var, härbärgerar dom sin sorg över att mamma är någon annanstans?

Vilka frågor bor hos dom? 

Barn tar ofta på sig skulden, när saker i familjen går fel. Hur ser barnen på det när mamma inte vill ha att göra med dom? Hur  känner dom igen sig i sidor som är lika sin mamma, om de inte träffar henne. Visst ställföreträdande vuxna funkar också, men mamma är alltid en mamma.

Frågor som kommer till mig blir har man verkligen rätten till att avsäga sig sina barn?

Rätten till att ha föräldrar borde vara en självklarhet.

Barns rätt till sina föräldrar?

Vi säger att vi idag ser till barnens rätt, men gör vi verkligen det?

Barn har inte en chans att avsäga sig sitt barnskap, barndomsåren kan i och för sig barn bli i fråntagna på många sätt. Men det är aldrig ett val du gör som barn, det valet gör vuxna åt barnen, genom hur de förhåller sig till barnet. Vissa barn behöver tidigt träda in i vuxenrollen.

Föräldraskapet kan du tydligt välja, bäst är om du avsäger dig det innan du får barn. Men även då du fött dina barn, kan du tydligen välja att inte vara förälder. Då med den usla ursäkten att du inte är bra för dina barn.

Om du nu är en usel förälder så kan du ju faktiskt ändra just uselheten och anstränga dig lite mera. Du har ett val.  Du har alltid ett val till och med i hur du ska förhålla dig till en viss situation. Det tog lång tid för mig att förstå det, men det är sant du har alltid ett val till hur du ska bete dig, förhålla dig till hur du hanterar en situation. Du väljer kanske inte att hamna i en viss situation men du har fortfarande ett val att förhålla dig till i situationen.   Att inte välja är också ett val.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Att Inte Välja är Också Ett Val”

  1. Profilbild för Lonnie
    Lonnie

    Bra skrivet trots att jag inte håller med dig, ta t.ex. en heroinist dom har ej valet att bara sluta vara usla i sitt föräldraskap. så jag anser att de föräldrar som anser sig inte vara bra för sitt barn skall träda åt sidan, bättre inte finnas där och kanske såra, eller ge barnet en otäck tanke, än att finnas där och förstöra barnet, psykiskt och fysiskt. då det finns föräldrar (fosterföräldrar/adoptivföräldrar) som kanske kan ge barnet det liv som trots allt är bäst för barnet. barnet har trots allt möjligheten att vid senare tid/ålder i sitt liv ta kontakt med den mamma/pappa som stigit åt sidan för barnets egen skull eller hälsa.
    mvh / Kusin vitamin <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d bloggare gillar detta: