OCD är ett gissel, som jag är så frisk jag vill vara från. Lite knasigheter får man väl ha?

Har just kommit hem från mitt jobb. Inte utan att det blev lite stress det sista. För vi har gjort om vårt schema och slutar en kvart tidigare än vi brukar.  Men jag hade bestämt mig för att gå hem i tid så det gjorde jag nästan exakt kanske 5 eller tio minuter senare bara.

För några år sedan var jag sjuk, case ganska länge detta pga av att jag har lite svårt för det här med bakterier och annat. Till exempel så saknar jag kvittot på att jag gör saker. I ett finare ord kallas mina små egenheter OCD. Det engelska namnet ska jag inte ens försöka uttala för då vrickar jag tungan av mig. Mr Tourett eller Pelle Sandstrak uttalar orden mycket bättre än va jag gör så jag låter han göra det istället.  Min OCD visar sig i att jag om jag mår riktigt dåligt, har väldigt väldigt svårt för just bakterier, när jag är sjuk blir de små vidrigheterna synliga över allt i mina tankar och känslor. Jag är formligen livrädd för dom, de skapar så många konstiga tankar så att jag inte står ut med tankarna ens. Men där till så får jag som jag skrev innan inte några kvitton på viktigheter som jag gör.  Att stänga av spisen kan då jag mår mer dåligt ta ganska så mycket tid av mig.  För även om jag stängt av den får jag gå tillbaka och kolla riktigt ordentligt att jag verkligen gjorde det, Inte en gång inte två gånger utan kanske en fem sex sju gånger.

Då när jag var sjuk, så hade jag kaffe bryggare som jag diskade varje morgon innan jag bryggde mitt kaffe, även här blev det flera gånger.  Först diskade jag kannan, sedan så diskade jag den rena kaffe koppen, efter det så torkade jag av diskbänken. När det var gjort så gjorde jag om ritualen en två kanske till och med tre gånger ibland ännu flera.  Samma var det på toaletten.  Där var det spolknappen som var problemet, och kranarna.  Hur som helst som ni förstår så tar detta en massa tid, vilket gör att man blir trött. Har man väl börjat få in ritualer så blir det på ett konstigt sett bara fler och fler ritualer om du inte får hjälp.

Jag hade tur för jag fick hjälp. Jag hade den mest underbara kvinnan några mil bort om jag får  för mig att bakterier är för farliga.  Många timmar la jag på KBT, många timmar av ångest som skulle ur kroppen. Och många timmar av övningar i att stå ut med vissa saker.  Just som jag skriver det här bubblar alla känslorna upp som en motor i mig men även glädje över att jag kommit så långt även om nu min KBT tant kanske inte helt håller med mig så har jag kommit långt.

För vissa hyss har jag för mig om dagarna men här tror jag mycket att det handlar om min känslighet. Om jag inte dammsuger och går på golvet och känner små gruskorn eller brödsmulor så får jag till och med ont i fötterna, och jag känner mig äcklig.  Så att ha hysset dammsugning som hyss är lite av ett måste. Jag kan inte gå barfota ute för mina fötter är  så känsliga får jag grus i skorna så måste jag ta av dom och skaka ut gruset.

Jag är en sådan där dammsugar marodör,  jag måste dammsuga minst en gång om dagen.  Jag har fem dammsugare här hemma fast jag använder mig bara utav tre.  Tre stycken är sådana där robotdammsugare, och sedan har jag en sådan där auqa något, en sådan där hell…… maskin som låter så det gör ont långt in i märgen.

Ibland när jag fått för mig att det är riktigt smutsigt så kan jag dammsuga i flera timmar fast jag har mina robotar som dammsuger ner i källaren och köket. Varje dag kl mellan 7-9  går dom igång vardag som helg.  Jag har en tålmodig familj. Vilket är tur, dessa stackare får vakna till dammsugarljudet alltid. Innan jag fick min diagnos ADHD så  kunde det bland vara så att klockan var ännu tidigare. Men nu har jag skärpt upp mig trotts att jag är skärpningslös.

HM alla dessa ord blev till och jag skrev om helt andra saker än vad jag tänkte mig göra. Någa jag får ta resten en annan gång. Kan ju bara nämna att jag är så frisk jag vill vara för idag när jag gick från jobbet tittade jag inte på spisen för den har jag inte använt. Jag spritade heller inte alla dörrhandtag, eller toaletten eller andra saker som jag gjorde då när jag var sjuk.  Tvättade inte ens händerna när jag pratat i telefonen vilket också då för några år sedan var viktigt. När jag låste dörren så låste jag dörren kände på handtaget en gång för  att kolla så att jag låste. Sa till mig själv att nu är dörren låst. Sedan gick jag hem till mig. Har inte slitit av mig alla kläder och duschat för jag duschade i går, och det får vänta tills sedan.  Men dammsugarna jo dom har varit i gång och snart snart ska jag ta den där mostermarodören till dammsugare oxå en liten sväng.

Det är inte så himla konstigt att jag var så trött och livsfattig för några år sedan, jag slet ju som ett djur. Inte konstigt att jag inte orkade jobba då.

Idag är det något helt annat, det är kul att jobba, Jag mår så gott när jag ser att jag gjort en insats, att människor jag möter i jobbet känner att jag  bryr mig och gör det som de har behov av.  Idag när jag går hem från jobbet har jag kvitto på och känner med hela hjärtat att jag gjorde ett bra jobb. Jag la tiden på det jag skulle och inte på att desinficera allt som kom i min väg.

Men sedan ska jag inte sticka under stolen med att jag uppskattar mina lediga dagar. Dom formligen älskar jag och just nu har jag fyra  hela dagar framför mig som är ledighetsdagar.  Det må vara så att jag städar lite väl mycket ibland men jag trivs när golven är smul och dammfria, jag trivs när det luktar rent och fräsch. Då mår jag som bäst.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d