Leksaker kan man nog inte bli för gammal för eller ?

Barn har för mycket leksaker säger vissa. Jag vill inte uttala mig om det. Jag tror att leksaker är bra. I alla fall vissa leksaker.  Fast jag är 48 år så kan det fortfarande hända att jag köper mig en  leksak. Jag gillar pussel och har nog alltid gjort det.  Ibland köper jag mig ett pussel som jag och barnen har liggandes på bordet. Pusslar en bit då och då.  Det där var nog inte riktigt sant, discount för ligger det ett pussel på bordet så är det svårt att slita sig.  Ofta fastnar jag där och klurar ut bit för bit vart de ska vara.

När jag var liten så var det mycket Barbie dockor för mig. När min dotter var mindre köpte jag massvis med Barbie saker, för jag trodde hon skulle gilla dessa lika mycket som jag själv gjorde. Men ack nej. Inte då det var mest jag som satt där och visade henne, vad och hur man lekte med dessa dockor.  Man säger att just de där Barbie och Brats dockorna skulle påverka flickor negativt,  om de nu lekte med dessa. För min del kan jag se att det skulle kunna vara mera en träning i sociala sammanhang.  Oftast leker man ju att de går hem till varandra och fikar, går  och handlar lagar mat mm.  Det var i alla fall så jag lekte med dessa dockor. Jag älskade Barbie, min mamma som är duktig att sy. Hon sydde massvis med kläder till mina dockor, som jag sedan kunde sitta och byta kläder på i timmar.

När min son var mindre satt han och målade små plastgubbar,  minns inte för tillfället vad de hette. Men han la ner ett jätte jobb på små små gubbar som han målade. Han kunde sitta i timmar, dagar och bara måla. Där till  bygga upp olika världar för dessa små miniatyrer.  Leksaker tror jag är en viktig del i barns utveckling.  Det är i leken vi tränar oss inför livet. Vem minns inte de små söta dockserviserna, som man dukade upp med för att ha kaffe rep. Kanske är det inte så idag, men på min tid då när Jesus gick i kortbyxor då lekte jag med dockserviser. Fast jag hade nog även pojkleksaker, så som legotåg och bygg grejer. Jag minns att jag var riktigt avundsjuk på min Kusin, som hade en ångmaskin. Oj va den var spännande att köra.  Min son fick en sådan när han var liten av sin pappa. Till och med då kände jag den där spänningen i att va med och ha i gång den.  Tror inte man  kan bli för stor för  leksaker. Idag sitter vi väl alla ibland och blippar på mobilen med dess appar och små spel. I alla fall gör jag det ….

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Leksaker kan man nog inte bli för gammal för eller ?”

  1. Profilbild för Annelie, Fullblodsekologen

    Själv hade jag bara en docka när jag växte upp, min trogna följeslagare Diana med världens största krylliga blonda hår. Bra material och krut är det i henne för hon hänger fortfarande med. Det där med pussel ja, det är absolut livsfarligt när man väl börjar. Envis som synden som man är så kan man bli sittande där en bra stund och pilla bland bitarna och fundera på om man egentligen inte skulle göra något annat.
    Ha det gott i sensommarsolen!/Annelie

  2. Profilbild för Gunnel

    Bra Carina! Jag hade två fastrar som gav julklappar. En köpte skära underbyxor och en leksaker. Jag kunde stå och tjata på min mamma tills hon inte stod ut längre på julafton om att få öppna en enda julklapp i alla fall före kvällen.
    Gissa vems julklapp jag ville ha?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d bloggare gillar detta: