Idag har min lilla skrutta födelsedag

jag har världen finaste dotter. Idag hade jag ställt klockan på 6.00 tanken va att jag skulle göra frukost till min dotter. Självklart, ringde inte klockan, så jag vaknade vid halv sju. Men hann med frukostbrickan ändå.

Just den här dagen har varit jobbig för dottern, hon känner sig inte helt säker på om hon vill vara så här vuxen.  Hon fyller 18 år och vill inte vara så stor, visst vissa fördelar vill hon ha. Men allt ansvar så där på en gång, har hon inte riktigt kommit överens med. Hon har pratat godmanskap, då hon börjar inse att det där med att hålla i pengar är en svaghet för henne.  Under åren så har hon alltid kommit på att det är långt mellan den 27 och den 27  månaden efter.  Pengar har runnit mellan fingrarna på henne.  Så dagen som är idag har varit både en hägring och fara för henne, i hennes tankar.

Just det där med 18 år år och vuxenheten kanske är svårare idag, än det var när jag själv var barn. Jag tänker att vi idag omhuldar och egentligen ibland gör barnen en otjänst. När vi sopar upp och ställer till rätta saker som de själva egentligen kan ställa till rätta.

Jag är inte till freds med ordet curling men jag tror att vi idag kanske gör för mycket.  Vi kör, vi städar upp, vi fixar och donar. Vi försöker förhindra att våra barn blir ledsna och försöker ta ansvar över våra barns känslor.  På något sätt ta över dom och skydda barnen från sina olika känslo-toner.  Dagarna för våra ungar  ska vara fulla med aktiviteter, helger ska det vara tjejmiddagar, och andra former av samkväm, en och annan match och turnering ska också hinnas med.

Barn får idag inte ha tråkigt.  Men om man nu inte har tråkigt hur vet man då när det är roligt?

Men oj hur blev det? Här tänkte jag skriva ner mina tankar om min dotter och hennes stora dag idag. Inser att inlägget kommer bli av den längre sort.

18 år det är en stor dag för dottern idag, idag är den dagen hon träder in i vuxenlivet. Idag får hon vara med och bestämma hur vårt samhälle ska se ut. Idag får hon helt lagligt gå och köpa saker som förgiftar hennes liv. Gå på krogen, skaffa sig körkort. Idag får hennes alla val i livet ett kvitto antingen bra eller dåligt. Allt är beroende på hennes val.

I går fick hon en bonus present av den praktikplats som hon varit på under året.   Hon fick veta att de vill ha henne som sin tidsbank, och bekostar utbildning på henne så att hon kan gå in på timmar, på det jobb hon innan praktiserat på. Idag fick hon födelsedags kort med innehåll av det hon bekymrar sig mest om. Hon har önskat sig pengar och som den mamma jag är så föll jag i hennes trick.  Ja du, den ungen hon vet hur slipstenen ska dras.

När hon var liten rullade hon ihop mattorna om hon var riktigt arg,  redan som fyra åring hade hon en egen klädstil. Det skulle vara byxor och klänning samtidigt, allt som glittrade skulle hon ha på sig.  Barbie dockan och hon hade samma klänning. När hon gick i ettan vägrade hon åka till skolan om hon inte fick ha på sig  något hon bestämt.  Många gånger när hon gjort dumheter, så har hon sovit så illa så hon kommit upp mitt i natten och väckt mig berättat hennes dumhet.

Ibland säger hon mera än som är bra för henne.  För två år sedan skickade hon ett sms till mig där det stod: bara så du vet så har jag piercat mig i tungan.  Efter en tid kröp det fram att hon skickat smset innan hon gjorde piercingen, för att se min reaktion.  Hade jag den dagen varit henne så hade jag inte vågat göra det, men hon, hon är som hon är. En bestämd lite våghalsig tjej som idag då är vuxen.  Hon har alltid gått sin egen väg, alltid stannat upp efter att något inträffat,  kommit på men ojdå hur blev det här, eller oj då det var inte så bra eller tvärtom ojdå vad häftigt va bra det blev.

 Min dotter har blivit stor, men inte så stor, så hon inte ibland kryper upp i soffa och vill bli kramad eller ha fredags mys med ostar och en bra film med filt i soffan.   Tänka sig ibland kan hon även tänka sig åka med till husvagnen och mysa där. 

Min underbara dotter som jag nu haft förmånen att vara mamma till i 18 år,  Den lilla vilden som sov med sina röda kängor hon fått av mormor, när hon var ett år.  Tror hon sov med dessa skor i en hel vecka.

Hon som sprang runt, innan hon började prata, för just talet kom i efterhand, men hon hoppade på ett ben redan som tvååring. Hon klättrade upp i vår toppmatade tvättmaskin som liten och ramlade i den satt och skrattade när jag skulle hjälpa henne ur den.   Brutit armar och fingrar när hon idrottade. Lite kort i rocken men aldrig  förstått att hon gör sig illa när hon ger sig på de större tjejerna då hon spelat handboll.  Varit förbannad när hon blivit utvisad  och så underbart glad då de vunnit.

Tänka sig jag har världens bästa dotter, visst vild är hon, tam kommer hon nog aldrig att bli. Men redan nu vet jag att hon kommer att klara sig, hon kommer att komma ut hel ur de situationer hon hamnar i. Vissa kommer hon till och med lära sig utav.

Nu tar hon steget ut i vuxenlivet, men i sin egen takt för hon är klok min dotter.

Grattis på dig du underbara unge, hoppas att din dag blir precis så bra som du vill ha den.  Fast med förbehållet att du inte får spänningen som du så ofta söker…….

Kärlek jo det är verkligen kärlek den där vilda lilla stora ungen som är min dotter.  Så otroligt vacker, hur kan jag fått ett så vackert och klokt  barn?

BenQ


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Idag har min lilla skrutta födelsedag”

 1. Profilbild för Mariana Lindberg
  Mariana Lindberg

  Mor upp i dagen. <3

 2. Profilbild för Gunnel Bergstrand

  Detta kärleksbrev från mor till dotter borde ramas in!

  Som jag ser det. Grattis mor och dotter!

  från
  Gunnel

  1. Profilbild för Carina Ikonen Nilsson

   Tack jo så där på födelsedagar då snurrar det tankar och och det är verkligen något att fira det där när barnen fyller år 🙂 kan ju säga att jag fyller 18 år som mamma till min dotter 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d