Har jobbat klart nu väntar nya utmaningar.

Hej, sommar Sverige, här har den mest skönaste dagen på året men ändå en stor sorgedag i mig på ett sätt. Men skönaste för idag var det den allra sista dagen innan semester.  Sorgen kommer av att detta var den sista dagen jag arbetade med ensamkommande barn.  Jag  har alltså gjort den där sista dagen idag.  Igår sa jag hej då till alla pojkarna. En efter en hade jag ett samtal med dessa fina unga pojkar som har ett hjärta som är skimrande vackert.  De pratar och kan saker som vi inte ens har försökt lära oss. Saker som är så kloka och vackra men inte ens har vi snuddat vi tanken innan.  Jag har lärt mig så mycket under tiden jag jobbat där jag jobbat.  Jag har så många glimmande guld minnen så att säcken eller kistan de ligger i inte får plats. Det går liksom inte att låsa om skatten av minnen. Igår kväll när jag skulle säga hej då till en av killarna så var jag tvungen att lova honom att innan jag gick hem idag, skulle jag väcka honom.  Jag brukar stå vid mitt ord och knackade på dörren. Självklart öppnade han inte, han är svår väckt. Men jag tog nyckeln till hans dörr öppnade och gick in i hans rum och sa godmorgon.  Han gäspar, öppnar sina ögon och reser sig upp ur sängen ställer sig upp och kramar om mig tackar för tiden vi haft på boendet. Jag tackar honom och önskar han all lycka i framtiden.  Efter det så känner jag hur en tår hittar fram och jag säger till honom att nu måste jag gå.  Han går och lägger sig igen, jag låser hans dörr går till min chef lämnar in min nyckel för alltid.

Ett och ett halv år har jag jobbat där. Ett och ett halv år och nästa hela tiden bara känt Kärlek, värme och respekt. Många fina samtal, många frågor, och väldigt många ord om lycka och långt liv har jag också fått till mig. En kille sa en gång;  Carina jag önskar dig all lycka i livet och jag  hoppas du får ett långt liv där du blir riktigt gammal.  Just då var jag lite klumpig och sa spontant: tack du vännen jag vet att du vill väl men jag är inte helt säker på att jag vill ha ett riktigt långt liv och bli väldigt gammal.  Då tittade han på mig konstigt och jag förstod att det jag sagt vart helt fel.

Ordet respekt är ett ord som blivit tydligt för mig i min yrkes roll. Respekt inte av rädsla eller sånt dumt, bara respekt glimrande och vackert när ordet används i sitt bästa läge.  Är ett ord jag lärt mig vad det innebär just på detta jobbet. Respekt när det är som bäst. Då vinner alla på just respekt ordet.  Jag har i min roll och i hela mig själv haft tanken om att jag är inte där på jobbet för att dessa ungar behöver uppfostras. Nej där är inte min roll i jobbet. Min roll i arbetet så som jag haft tanken är att dessa pojkar är redan uppfostrade. Deras föräldrar deras mammor som älskat sina söner över allt annat i livet har skickat sina barn till ett främmande land för att barnen ska få det bättre än de själva har.  Jag har haft tanken att deras mammor i sina tankar, tänkt tanken att de vill att de ska möta snälla omtänksamma kärleksfulla människor i det nya  landet. Jag har försökt möta dessa pojkar så. Att deras mammor haft en önskan om att deras söner  möta någon som orkar lyssna, som säger vänliga ord och menar dom, som ser deras söner även då de inte vill bli sedda.

I mitt arbete har jag fått uppleva så mycket klokheter av dessa barn, fått så mycket värme och kärlek.  Skulle någon komma och säga något dumt om pojkarna så skulle jag reagera och säga nej det där är inte sant så skulle han aldrig säga eller göra.  Jo du jag vaktar mina pojkar. Kasta smuts på mina pojkar och du får med mig att göra.  Eller så får du det inte du får inget alls för det är du inte värd i så fall!

Tacksamhet ja i massor. Så mycket tacksamhet i mig som det bara går över att jobbat på det jobbet jag gjort. Tacksamhet över att jag fick vara en del av, att jag fick möjligheten att möta dessa pojkar. Men nu är det slut, nu har jag gjort mitt och nu får andra ta över.  Nu är jag klar börjar om några veckor ett helt nytt jobb.  Men först ska jag ha semester.

Nu får det vara slut pratat för idag  ha en fin dag. Ta hand om dig.

Lev idag just nu, igår är inte här och morgondagen den kommer först imorgon.

Lev just nu.

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d bloggare gillar detta: