Gott slut och ett riktigt Gott Nytt ÅR. Välkommen 2023!


Den där sista dagen för reflektion, en sista dag på året, då brukar i alla fall mina tankar vandra till vad som hänt. Vad som är bättre och vad som jag skulle kunnat vara utan.

Den första tanken är Ukraina, det krig som bor i deras tid. Det hade dom och vi, kunnat vara utan. Det är något som aldrig, borde skett. Att Kina bad ryssarna att vänta, tills efter OS. Det är både smutsigt och vidrigt. Att ryssarna vinkar till Kina och Kina vinkar tillbaka. Det gör mig rädd.

Men Ukraina, dessa arma människor som bor där. Jag kan inte med ord beskriva eller själv förstå, vad dom upplever. Vi klagar på bensin och matpriser. Har dom tak över huvudet. Fick dom något att äta igår. Kan mammorna ge sina barn mat, hur känns det som mamma, att inte veta efter en måltid, att nästa måltid inte finns ännu. Hur känns det som mamma, att se sina barn vara hungriga, frysa inte kunna ta bort rädslan, som måste bo i deras barn? Det mest onödiga kriget någonsin! Onödigt, omodernt och helt meningslöst. Putin, borde avsättas av folket där. Vad säger de mor och far föräldrar när deras söner kommer hem i lådor. Vad var den sista tanken hos deras söner när dom dog? Vad var deras sista ord till varandra? En sådan som Putin, borde inte få hålla i taktpinnen.

Jag sänder en tanke till dessa människor, till alla där borta i Ukraina, alla mödrar fäder, fruar och barn. Sänder en tanke till alla dessa mödrar och fäder, söner, döttrar, barn och fruar i Ryssland, dom som har förlorat sin son, pappa och make. Jag tror ingen av dom, ville ha detta år. Ingen ville bli manipulerad av den man, vars namn är Putin. Ingen ville ha sitt hem, sin stad eller sitt liv söndrigt och trasigt. Vi, alla här hemma i vårt land, ville inte sitta och se på. VI ville inte men, var tvungna att lämna vår neutralitet. Vi ville inte gå med i NATO men vi är tvungna att söka medlemskap. Vi är nu ett folk som inte längre, kan säga att vi är neutrala. Vi har tagit ställning, varit tvungna att ta ställning. Vår världsbild har förändrats och vi med den.

Här hemma är vi faktiskt bara drabbade genom fördyrade omkostnader. Visst vi tittar på prislappar, vi har elräkningar som vi nu, är rädda för. Vi handlar kanske mindre och vi får vända på våra kronor. Vi får vara mera omtänksamma, om våra kronor. Vi får byta ut maten, till billigare mat. Men vi har ändå varandra, jag behöver inte fundera på, om mina barn lever eller om deras hus blivit sönder bombat. Nu kan död drabba var och en av oss. Men inte av bomber. Inte ännu i alla fall. Vi har det varmt och skönt, våra affärer har det vi vill handla och vi kan tanka våra bilar. Är inte det lite bra, att vi får tänka på om det verkligen är nödvändigt att ta den där bilturen? I alla fall för vår miljö skull.

Nu till min lilla värld, här har det varit både för och nackdelar. Mycket har hänt, här är taket bytt och bergvärme installerad, Kamin i källaren. Men det är egentligen bara världsliga saker, som Karlsson på taket hade sagt.

Min son har varit inlagd på sjukhus flertalet gånger. Det har skapat oro hos oss alla. Vår hemma varande son har vuxit till sig. Har visat att han klarar saker som jag aldrig trodde, han skulle klara av. Han har blivit vuxen man. Min lilla mamma lämnade denna jord, i slutet av vår semester. Det gjorde så ont, sorgen över henne är inte över men, jag börjar förlika mig med tanken. Hon börjar flytta ut och bli bra minnen. Mellan grabben, lyser och skimrar det om. Han är så grym på att staka ut, sitt liv till vuxen liv. Vår lilla tösabit har skänkt så mycket glädje. Så roligt att hon finns hos oss.

Det har varit si och så, det här året. Jag har lärt mig i alla fall lite, vad jag vill ha mera och mindre av i mitt liv. Det visade sig när mamma dog. Vissa människor är inte ens värda, en tanke. Andra värda mera än flera tankar, där är det mera ord och handling. Vår lilla Katte-fnatt, där bor det mycket kärlek. Lilla söta Findus här är det så mycket kärlek. Trodde aldrig att jag skulle kunna känna så mycket Kärlek, för ett husdjur.

Det har varit otroligt skönt att vara tjänstledig från jobbet. Det har blivit så enkelt att välja tankar och känslor. När kroppen och själen är utvilad. Samtidigt så har jag sänt många tankar om jobbet, pojkarna och kolleger. Men det har varit skönt att vara helt ledig.

Det har varit spännande roligt och se, hur mycket jag kan förändra i det vi förbrukar här hemma. Pappersservetter ett minne blott. Nu bor det servetter av tyg i vårt hem. Dom kan man återbruka, om och om igen. Plasten runt all mat i kylskåpet, ett minne blott. Nu är det Bivaxdukar som gör jobbet. Även dom används om och om igen. Här har vi slutat slänga mat.

För utom en Oxfilé som vi glömda av i kylen, nyligen. Den hade vi tänkt ha till idag. Det får i stället bli Kalkon på vår nyårsmiddag. När vi skulle ta hand om oxfilén, luktade den som att den istället skulle bo i soppåsen. Hm det där gjorde ont, säkerligen så vart det en 400 vi låtit bli noll och ingenting. Men vi har lärt oss av det, lärt oss att kolla datum, frysa in. Inte låta mat ligga i kylen och invänta Frysning! Utan frys med en gång principer, har blivit mottot. Oxfilé en petitess i verkliga livet, Det finns dom som hade varit glada för en skål med soppa. Den där oxfilén, hade blivit många skålar soppa. Fy skäms på mig som var så oansvarig om mat. Folk till och med i vårt land, har inte mat för dagen. Men här hemma, har vi lärt oss.

Jag säger att 2022 har varit ett skit år. Men allt har inte varit ett skit år, bara vissa delar. Min rygg har blivit nervskada som gör att jag får ta mediciner flera gånger om dagen. Mediciner gillar inte jag men, jag har fått lära mig att ta dom. Inte gilla dom men acceptera dom. Just det är det där skitåret listan.

Jag har haft ett helt år tillsammans med mina badsystrar. De finaste härligaste kvinnorna att börja en morgonen med. Tack till er alla för att ni finns. blir bra listan. Konserterna jag varit på är bra listan. Den lilla presenten som låg i min brevlåda från en kollega, Bra listan så klart den värmde så.

Det har bott kärlek här i vår familj. Vi har umgåtts, vi har gjort saker tillsammans och vi har blivit flera. Jag, vi befinner oss i sammanhang där vi tycker om varandra, stöttar och gör saker för varandra. Vi har klarat ut stormar, sjukdomar och funnits där för varandra. Det är listan, för bra saker. Det är listan som är viktig. Den viktigaste listan!

Nog för nu. Jag önskar dig och de dina ett riktigt gott slut, på det här skitåret. Ett gott slut på 2022 och ett riktigt Gott Nytt År!

2023 Låt oss få ett bra år.

Stor Panda ´´,sa Liten Drake.” Jag tycker om hur du lyssnar på mig och pratar med mig och färdas med mig, men mest av allt tycker jag om hur du får mig att må. ´´

Just i det bor det kärlek för mig, Just här i lyssnandet, pratandet och färden tillsamman det gör ju att man vill välja måendet. Kärlek jo, där bor det kärlek.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller. Just nu.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.