Ljuset är viktigt för vår hälsa.

En stor sol på himlen. Igår på jobbet pratade vi om just solen och dess inverkan på oss och våra känslor i dagen. Den har inverkan, ljuset och den härligt blå himlen gör saker med oss. Fast jag sitter här fullt påklädd och just intagit Alvedon för att sänka feber, känner jag mig piggare än vad jag borde. Detta av solens strålar tänker jag. Den här förkylningen går inte av för hackor. Men det är bara ett pass så är jag ledig tills fredagen. Det ska gå med febernedsättande och vila nu när jag är hemma. Börjar inte jobbet från kl 16.00. Hinner med en dos av Alvedon till innan jag åker. Sova jour ska göras idag. Sedan möte, iväg till Uddevalla och byta däck sedan hem. Jo det ska gå. Det har jag bestämt. Ska inhandla halstabletter innan jobbet. Hostar inte så mycket på dagen men på natten. Ligger hela natten igenom med halstabletter för att inte hosta så mycket.

Ljuset och vakenheten.

Ljuset och påverkan. Vi här i norden behöver vårt ljus och solens strålar. En timma om dagen innan kl 10.00 ska vi vara ute i morgonen. Där passar den där morgonpromenaden in. Ljust gör att vi vaknar på riktigt och blir pigg. Ibland vill man inte ut i morgonljuset men, det är bästa medicinen för att vakna. Redan på natten förbereder sig kroppen för att vakna på morgonen och frisläpper kortisol, för att vi ska vara aktiva under dagtid och bli trötta fram på kvällen.

Hjälper sömnen.

Vi hjälper tröttheten att infinna sig genom att dämpa belysning, stänga av tv och datorer någon timma innan sänggåendet. Den dämpande belysningen gör att vårt melatonin sätter fart, släcker ner kroppen för sömnen. Båda är lika viktiga. Vi behöver ljuset för humör och aktivitet. Melatoninet för att sova gott så att vi får den återhämtning, vi behöver för att orka dagen efter. Melatonin är kroppens egna sömnhormon. När vi blir äldre blir det mindre doser och man kan behöva tillföra det genom medicin.

Diagnoser

Människor med olika diagnoser kan även de behöva de där viktiga hormonet genom medicin. Själv har jag en tablett som jag tar varje natt, för att få till det där med sömn. Hade nog behövt det genom hela livet men, nu har jag äntligen förstått att jag inte kan fixa allt själv. Har gjort efter konstens alla regler, för att få till det där med sömn innan. Nu har jag kapitulerat och valt att tillföra lite Melatonin i tablett form. Det är inte något som ger dåliga känslor på morgonen utan hjälper mig endast att få några mer timmar att sova på. Jag som endast sovit fem sex timmar innan, har i och med tabletten lyckats få till till och med åtta timmars sömn. Även om det inte är så vanligt, mera är det 7 timmar som är vanligheten för mig. Det gör i alla fall att jag vaknar piggare än innan.

Vintertid.

Nu när vintertiden sätter in, är det extra viktigt det där med morgonljuset och vara ute i ljuset. Morgonljuset ger dig 500 lux mera än när du är inomhus. Så varför inte dricka kaffet ute i det fria även på vintern. Eller varför inte börja dagen med en promenad eller ett morgonbad ute i det fria.

Det är mycket av den psykiska ohälsan som vi kan påverka själva, genom att göra saker i vår vardag. Sömnen är viktig och att starta dagen ute på morgonen gör att vi får kraft vaknar till. För att sedan bli trötta när kvällen kommer. Sömnen och psykisk ohälsa går hand i hand. Får vi inte sömnen är det svårt att ta hand om sin dag.

Nog för nu. Ta hand om dig och din hälsa.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook

%d