Vallersviks ekumeniska församling: En resa genom tid och tradition


Husbilsäventyret fortsätter…

Jo då, här har det varit äventyr med att sova i natt. Vi bor i Vallersvik. Precis i närheten av Vallersviks kyrka. Här startades den första baptisten sitt dop.

Vallersviks ekumeniska församling: En resa genom tid och tradition

Vallersviks ekumeniska församling, formellt grundad 1990, har sina rötter i Svenska Baptistsamfundet (SB) och den Världsvida Baptistiska gemenskapen. Baptismen har sina anor från Schweiz, där den första församlingen bildades. Till Sverige kom den 1848, då fem nydöpta, tillsammans med ledaren F.O. Nilsson, döptes i Frillesås.

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av denna frikyrkoförsamling är dess tidiga införande av lika rösträtt. Redan 73 år innan detta blev lagstadgat i Sverige, praktiserade församlingen lika rösträtt inom sin gemenskap, vilket visar på dess framåtskridande och rättvisefokuserade principer.

Den 4 juni 2011 markerade en betydande milstolpe i svensk kyrkohistoria. Tre samfund, Svenska Baptistsamfundet, Metodistkyrkan i Sverige och Svenska Missionskyrkan, slogs samman för att bilda Equmeniakyrkan. Med mottot ”En kyrka för hela livet, där mötet med Jesus Kristus förvandlar dig, mig och världen,” strävar Equmeniakyrkan efter att vara en samlande kraft för troende över hela landet.

Den stora stenen: En populär attraktion

Inom kyrkans område finns en stor sten, strategiskt belägen högt upp på ett berg. Den har blivit en populär plats för besökare som söker den perfekta fotomöjligheten. Igår såg jag många som klättrade upp för att fånga stenens majestät på bild. Förra året, vid samma tidpunkt, var det en sammankomst här och en stor fest som drog besökare. Likaså denna helg men nu även ett bröllop.Församlingen driver även campingen vi står på, vilket är en nödvändig inkomstkälla eftersom de inte får bidrag från skattepengar som Svenska kyrkan gör.

En sömnlös natt vid Vallersvik

Festen höll på länge in på natten, och det var svårt att sova. Det var antingen festligheterna eller de bilburna ungdomarna som höll mig vaken, då ljudet av bilar hördes utanför vårt staket. Vid fyra på morgonen gav jag upp försöken att sova och gick upp för att brygga kaffe. Tyvärr hade mjölkskummaren gått sönder, så det fick bli espresso med vanlig mjölk. Utanför köksfönstret sken solen och flaggan kastade skuggor på träden. Efter två koppar kaffe kände jag mig redo att möta dagen, medan maken fortfarande snarkade, vilket inte var förvånande med tanke på att klockan knappt slagit sex.

Innan sänggåendet igår satt jag och ritade lite teckningar. Här är en av dom jag gjorde. Bedrövelsens eftertänk.

Packning och avfärd

Idag är det dags att packa ihop och åka hem. Jag funderar på en snabb tur till Lerkil för mitt årliga bad. Förra året såg jag en grupp som badade tillsammans och sedan fikade på bryggan – en synnerligen trevlig upplevelse. Men idag vill jag komma hem i tid för att hinna packa upp och förbereda mig inför morgondagens tidiga arbetsstart. Dessutom vill jag se SVT:s dokumentär om Thåström, ”Ett hjärta är alltid rött.”

Utanför fönstret visar sig en sol idag med. Vallersvik Camping

Sammanfattning

Vallersviks ekumeniska församling har en rik historia som sträcker sig tillbaka till baptismens rötter i Schweiz och dess introduktion i Sverige. Församlingens engagemang för rättvisa och gemenskap har varit dess ledstjärna. Den natursköna omgivningen och den stora stenen på berget lockar många besökare. Trots sömnbrist från nattens aktiviteter ser jag fram emot en produktiv dag och att återvända hem för lite välbehövlig vila och avkoppling. Vallersvik är verkligen en plats där historia och nutid möts, och där gemenskapen skapar minnen för livet misstänker jag.

Nog för nu ha en fin dag och ta hand om det som är viktigt. Lev idag just nu.

Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller!