Återkomsten till Otta: En Dag på de Norska Fjällen


Vi har återvänt till Otta efter en nervkittlande dag på vägarna. Det känns skönt att vara tillbaka på känd mark igen. Norge är otroligt vackert med sina majestätiska fjäll, eller ”fjell” som det stavas här. Efter att ha besökt Sogndal igår, bestämde vi oss för att vända tillbaka till tryggare trakter.

Vägarna vi färdades på var ofta smala och ibland nästan oframkomliga, men vi lärde oss snart hur man kör bil i Norge. Vid ett tillfälle rörde vår husbil vid en annan med backspeglarna, men som tur var gick det bra. I Sogndal passade vi på att handla lite proviant, inklusive fiskkakor och kycklingburgare. Fiskkakorna som jag åt till lunch var verkligen en hit!

Vackert är ett förnamn på detta land. Jag är förundrad över hur människor har bosatt sig här på dessa höga höjder. Bromsarna gnisslar lite i Lvl^2 nu. Misstänker starkt att det beror på nedklättringen för fjellet i förrgår. Då bromsarna blev så varma att det luktade bränt om dom.

Lom och polska bilar.

När vi kom till Lom möttes vi av en mängd gamla bilar från kommunisttiden, fulla med klistermärken och polska flaggor. Först undrade vi varför det var så många polacker i Norge, men efter lite efterforskningar fick vi reda på att det handlade om Złombol, en välgörenhetsbiltävling som körs varje år för att samla in pengar till barnhem i Polen.

Złombol: Europas Största Välgörenhetsbiltävling

Złombol startade 2007 i Polen och har vuxit till att bli en av Europas största välgörenhetsbiltävlingar. Deltagarna kör gamla bilar från kommunisttiden i östra Europa och samlar in pengar genom att sälja reklamutrymme på sina fordon. Alla insamlade medel går direkt till barnhem i Polen. År 2024 börjar tävlingen den 29 juni i Chorzów, Polen, och slutar vid den berömda Atlantvägen den 3 juli.

Mer information om Złombol och hur man kan delta eller stödja finns på Złombols webbplats.

Lom Stavkyrka: En Historisk Skatt

Lom Stavkyrka, byggd på 1100-talet, är en av de bäst bevarade stavkyrkorna i Norge. Kyrkan är känd för sina vackra träskulpturer och intrikata arkitektur. En av de mest färgstarka prästerna som tjänstgjort här var Peder Povelsson Paus, en präst från 1600-talet känd för sin excentriska personlighet och sina omfattande kunskaper i botanik och medicin.

Dovrefjäll: Naturens Under

Idag planerar vi att resa till Dovrefjäll, ett naturskyddsområde känt för sin unika flora och fauna. Här hoppas vi få se bisamoxar, eller myskoxar som de också kallas. Dessa imponerande djur, som en gång var utdöda i Norge, återinfördes på 1930-talet och har sedan dess blivit en symbol för regionens vildmark.

Att köra genom Norges spektakulära landskap har varit en oförglömlig upplevelse, fylld med både utmaningar och skönhet. Från de trånga vägarna till möten med historiska platser och deltagare i Złombol, varje ögonblick har varit en del av vårt äventyr. Nu ser vi fram emot att utforska Dovrefjäll och kanske få en skymt av de majestätiska myskoxarna.

Vi va i Norge även förra året det var då vi kom till fjällen på riktigt har vi lärt oss.

#Norge äventyr #Fjällvandring #Dovrefjäll #Lom Stavkyrka #Złombol #Välgörenhetsrally #Husbil #Norsk natur #Myskoxar #KulturarvLämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.