Morgonkaffe i Husbilen och Ett Minne Från Dovrefjället


Så härligt att vakna här i husbilen med mitt kaffe igen. Även om det är lite kyligt så smakar kaffet bättre här och morgonstunden är magisk. Bara jag är vaken. Kylan beror på att jag ställde in värmen fel och bara värmde vatten, men nu är värmen igång och jag hör hur den sprider sig i bilen.

Igår körde vi över 50 mil – fjällen byttes ut mot skog och nu befinner vi oss i Elverum, i Innlandet fylke. Här är vi på en campingplats som ligger centralt men ändå omgiven av natur.

En Dag på Dovrefjället

Gårdagen spenderades på Dovrefjället, där vi tog en kortare fjällvandring. Trots att den var kort var den tillräckligt lång och brant för att jag var tvungen att sätta mig ner när vi nådde toppen. Jag önskar att min höft var i bättre skick så jag kunde vandra längre och sova i tält mitt i fjällen, omgiven av tystnaden. Men nu får jag nöja mig med att vandra upp, vandra ner och sova i husbilen, vilket inte är så illa det heller. Efter alla steg och den kyliga luften var det underbart att komma tillbaka till värmen.

Dovrefjället: Ett Äventyr i Historia och Natur

Utforska den Magiska Vildmarken

Dovrefjället är mer än bara en fjällkedja i Norge – det är en plats där historien lever och naturens skönhet tar andan ur en. Beläget i hjärtat av landet, sträcker sig Dovrefjället över både Dovre kommun och Oppdal, och är känt för sina imponerande landskap och rika fauna.

Historien bakom Fjället

Dovrefjället har spelat en viktig roll i norsk historia. Under medeltiden var fjället en viktig färdväg för pilgrimer på väg till Nidarosdomen i Trondheim. Men Dovrefjället är kanske mest känt för sin plats i den norska kungasagan. Enligt legenden flydde kung Håkon Håkonsson hit under ett inbördeskrig på 1200-talet. Fjällets avlägsna och svåråtkomliga terräng erbjöd honom skydd och en strategisk fördel.

Vildmarksäventyr och Naturens Skatter

Idag är Dovrefjället en nationalpark, känd för sina fantastiska vandringsleder, vilda myskoxar och majestätiska fjälltoppar. Här kan du vandra genom frodiga dalar, korsa kristallklara fjällbäckar och kanske till och med få en glimt av den mystiska myskoxen. Denna urtida varelse har bott i regionen sedan istiden och är en symbol för fjällets uråldriga charm.

Lunchtid med Fiskekaker

Väl inne i husbilen ställde jag mig och gjorde lunvh. Lunch igår bestod av de underbara fiskekakerna, serverade i hamburgerbröd med römmedressing, massor av sallad och andra nyttigheter. Så gott! Nu vill jag hem och försöka göra egna fiskekaker. Har du ätit dessa specialiteter? Hur äter du dom?

Fiskekaker: En Traditionell Delikatess

Ingen resa till Dovrefjället är komplett utan att smaka på de lokala delikatesserna. Fiskekaker, eller fiskkakor, är en populär maträtt i regionen. Dessa saftiga och smakrika fiskkakor är gjorda på färsk fisk, ofta torsk eller kolja, blandat med potatis, lök och kryddor. Traditionellt serveras de med potatismos och lingonsylt, vilket skapar en härlig balans mellan sött och salt.

Norge ska upplevas inte beskrivas.

Efter alla mil vart det underbart att komma till en Camping, grilla lite mat, duscha och sedan krypa ner i sängen. Vilken resa detta har varit. Jag är så betagen av allt det vackra alla städer jag fått se och uppleva. Den här resan var verkligen en upplevelse. Alla dessa fantastiska berg, fjäll och dessa små fina byar. Det enda jag inte vill uppleva igen är vägen ner från Sognefjället för de där rädslorna som jag hann uppleva vill jag inte uppleva igen. Norges natur går inte att beskriva utan den måste upplevas.

Länkar för Mer Information:

  1. Visit Norway – Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park
  2. Norges nationalparker – Dovrefjell
  3. Traditionella norska recept – Fiskekaker

Carina Ikonen Nilsson

Lev idag just nu igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon! Just nu gäller !!!


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.