En helt ny dag och en morgon i Oskarshamn.


Vaknade upp i Oskarshamn idag. Vi står på en ställplats mitt inne i staden. Här lämnar Gotlandsbåten av gotlänningarna och här stiger de på igen när de ska till sin ö. Det går även en färja till Öland härifrån. Eftersom solen skiner i dessa områden just idag, bestämde vi oss för att ta bilen hit igår. Redan nu känner jag att solen värmer upp bilen. Oskarshamn är en turistvänlig stad och är helt fantastiskt bra om du har husbil.

Ställplatser och Bekvämligheter

Mitt inne i hamnen finns det många ställplatser. Vi står precis vid bryggan med vår Lvl^2. Här finns allt du kan behöva: tömning av toa, gråvatten, påfyllning av vatten, toaletter, duschar och tvättmöjligheter. Dessutom finns det bangolf och en lekplats där barnen kan rida käpphäst och göra en hopptävling, komplett med prispall.

Staden Vaknar

Staden har redan börjat vakna, hör jag. Bilar passerar, måsarna skriker, och om några timmar går båten till Gotland igen. Idag ska jag njuta här vid bryggan. Cirka två kilometer bort finns det badmöjligheter. Solen ska få värma mig hela dagen.

Förbättringar i Husbilen

Vi har nyligen gjort om lite i vår husbil. Vi har bytt tyget på dynorna, hängt upp nya gardiner och satt upp en hylla vid sittgruppen i köket. Dessutom har vi installerat en rörelselampa på toaletten. Jag är helnöjd med vår bil nu – den känns verkligen som vår egen med vår stil. Vår lilla troll är självklart med. Trollet gjorde min dotter när hon gick i småskolan och har varit med sedan vi köpte vår första husvagn för många år sedan.

Följ Oss på YouTube

Vi har också en YouTube-kanal där vi delar filmer från våra resor, föreläsningar och annat. Kolla in oss här: YouTube-kanal.

Oskarshamn – En Stad med Historia och Nutid

Historisk Bakgrund

Oskarshamn är en tätort i Småland och centralort i Oskarshamns kommun i Kalmar län. Staden har en rik historia och är känd för sin industriella utveckling och sin viktiga roll inom energisektorn.

Oskarshamn grundades formellt som stad år 1856, men platsen har en längre historia av bosättningar som går tillbaka till medeltiden. Staden är uppkallad efter kung Oscar I, som godkände stadsprivilegierna. Tidigare hette området Döderhultsvik. Under 1800-talet utvecklades Oskarshamn snabbt som en viktig hamnstad och industristad, mycket tack vare sitt läge vid Östersjön.

Industri och Näringsliv

En av de mest framstående industrierna i Oskarshamn är OKG (Oskarshamns Kärnkraftverk), som är en av Sveriges största och viktigaste kärnkraftsanläggningar. Kärnkraftverket började byggas på 1960-talet och har sedan dess varit en central del av Sveriges energiförsörjning.

Oskarshamn är också känt för sitt skeppsvarv, Oskarshamnsvarvet, som grundades 1863. Varvet har genom åren byggt många olika typer av fartyg och är fortfarande en viktig arbetsgivare i staden.

Kultur och Sevärdheter

Döderhultarmuseet är en populär sevärdhet i Oskarshamn. Museet är dedikerat till träskulptören Axel Petersson Döderhultarn, som föddes i närheten och blev känd för sina detaljerade och humoristiska träsnitt.

En Spännande Präst

En intressant historisk person från området är prästen Nils Dacke, även om han är mer känd för sitt uppror än för sitt prästerskap. Dacke ledde Dackefejden på 1540-talet, en av de största bondeupproren i svensk historia. Upproret var en reaktion mot Gustav Vasas centraliseringspolitik och hårda skattepålagor. Dacke och hans anhängare hade till en början framgång, men upproret slogs så småningom ner och Dacke själv dödades. Han har blivit en symbol för motstånd mot förtryck och orättvisor i Sverige.

Nuläge

Idag är Oskarshamn en modern småstad med en blandning av industri, service och turism. Stadens läge vid havet gör den attraktiv för båtliv och andra fritidsaktiviteter. Staden arbetar också aktivt med hållbar utveckling och har flera projekt inom förnybar energi och miljöteknik.

Sammanfattning

Oskarshamn är en stad med en rik historia, betydande industriell utveckling och en stark koppling till Sveriges energiförsörjning. Med sina kulturella sevärdheter och natursköna omgivningar fortsätter den att vara en viktig ort i Småland.

Carina Ikonen Nilsson

Lev idag just nu, igår finns inte längre här och morgondagen är inte ett kort vi är säkra på att kunna ta. Det är i just detta nuet vi andas och lever i.

Här finns flera inlägg från husbilen.

#Oskarshamn #Husbil #SvenskTurism #Gotlandsfärjan #Småland #ResaMedHusbil


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.