Tänkt OM…..(H)järnkoll

chefer med personalansvar saknar stöd och rutiner för hur man som chef hanterar psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Som ett sätt att stödja chefer ger Hjärnkoll nu ut handledningen ”Så gör du som chef” som bland annat ger svar på:

Hur stödjer jag som chef på bästa sätt en anställd som mår dåligt?

Hur motverkas negativ stress i arbetslaget?

Vilka faktorer främjar psykisk hälsa och välbefinnande?

Psykisk Ohälsa på arbetsplatsen är vanligt! Och den tystnad som bor inom ämnet är stor.

Tankar hos mig idag är allt hade kunnat se annorlunda ut, sale min nuvarande Chef hade kunnat ha kunskaper om vad, treat Hur.

Inom mig bubblar det tänk om hon hade haft (H)järnkolls folder om hur man som chef bemöter och stödjer anställda med Psykisk ohälsa.

Då hade jag haft de förutsättningar som jag behöver, då hade jag sluppit alla mina Rädd känslor som bor inom mig. Rädd känslorna som handlar om Arbetslös, Utan arbete, en som är utanför de samhällerliga systemet, Utan inkomst samhällskostnad. Någon som är utan att bidra. Någon som ligger till last.

Tänk om min chef visste om att just ensamarbete och den känslan som bott inom mig då jag känt att jag saknat kontroll och saknat förutsättningarna för att göra ett fullgott arbete. Att förutsättningarna för att göra ett bra jobb saknats. Att jag även om jag inte haft ADHD hade kunnat råka ut för den psykiska Ohälsa. Tänk om viljan hade funnits, tänk om….

Tänk om min Chef hade haft den folder som (H)järnkoll tagit fram. Jag kan inte förändra Historian inte heller tror jag att jag har förmågan att påverka min Chefs attityd. Men!

Men Jag Kan ännu Gå ut och berätta Bjuda på mig själv och kanske, Kanske finns det andra Chefer där ute med en mera öppenhet och vilja där attityden och synen på Psykisk Ohälsa är mera klarsynt och där det bor empati, tillit till sin egna skörhet. Där man kanske ser Psykisk Ohälsa som ett tecken på att saker i systemet bör förändras istället för att försöka slå ut människor.

Rickard Bracken, Hjärnkolls projektledare bor det klokhet i. Han menar att detta är ett viktigt steg för att öka chefers förståelse för personer med psykisk ohälsas situation i arbetet, något som även gynnar arbetsplatsen som helhet. 

”Så gör du som chef” finns tillgänglig för nedladdning på http://www.hjarnkoll.se/Engagera-dig/Bestall-material/Handledning-Sa-gor-du-som-chef/

Titta på filmen här!


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook