Lerum Dagen till ära, Jenningers minnesfond.


Fågelkvitteri och blogg, discount det e sommar för mig. Kaffet står skummat och klart bredvid mig. Morgonrock ensamhet och katten, drug det e bloggande tid när den e som bäst! Nu där till så är ju även Flappisen med, vår hund. Även han får ingå i min sommarmorgon, när den e som bäst. För just nu kan det inte bli bättre, eller jo lite bättre nån månad in till sommaren, kanske, för då hade jag inte fryst om fingrarna och mina fötter. Men bättre än så här kan det inte bli just nu!

 

Annan dag Påsk, var det idag som Jesus vaknade upp, gav sig ut för att berätta att han nu flög upp till himlen? Sånt där vet jag inte, vet bara om de hemska filmerna som sändes på tv när jag var liten.

 

 Idag  2011 Annandag Påsk är det istället dagen då det i  Lerums gamla tingshus tillkänna ger, minnes fondens hjälte i år emot mobbning.
Pojken heter Måns Jenninger, Han var en glad sprallig pojke, på bilder jag sett ser jag en kille som hade aptit och glädje inom sig. Men livets vilja var annorlunda skolans vuxna saknade kunskaper, tittade åt ett annat håll då pojken blev utsatt av kamrater. Man ville att han skulle ändra på sig, då skulle barnen bli snällare sa man. Man säger jag här, för jag var inte med, jag var inte en av dom och det känns skönt att kunna säga man det.  För Man  gjorde så att Måns tillsist inte orkade, inte ville och att han till sist trodde på det som  hans skolomgivning ville att han skulle tro om sig själv.  Ni har rätt Måns finns inte, men jag tror eller vet att det finns minst en Måns i nästan varje skola. Det är där stipendiet kommer in.

 

Alla de som kämpar och vet att mobbning går att bekämpa. Vet att mobbning är fel, och handlar om helt andra saker än det som just sker i Mobbning situationer.  Det finns dom som vet att mobbning inte handlar om mobbningsoffrets gladhet, betoning på r, eller om han eller hon råkade  mm. De som vet att det är vuxnas ansvar, att se till att det inte får förekomma, inte ens finnas på kartan!

De finns de som vet att det är vår allas skyldighet, att alltid göra något när det  händer. Dom finns!

 

För mig blev det just det som denna dagen handlar om.


Ingen kan göra allt men alla kan göra något, för mig bor det klokhet i just de orden, idag är det just Lerum och att jag kan göra något, nu, kanske bara genom att vara där. Men det är i alla fall något.

Mobbning är alltid Vuxnas ansvar, och mobbning är alltid Misshandel, oavsett om det handlar om offret eller utövaren, för båda skall leva ett helt liv med sin erfarenhet. Mobbning handlar även om den massan som tysta ser på, utan just åhörarna så hade mobbingen inte blivit till. Våga Vägra tyst, vägra mobbning!

Mobbing handlar alltid om lidande.

 


 

I dag för sex år sedan orkade Måns inte längre leva med mobbningen som tilläts pågå år efter år i Almekärrsskolan och Torpskolan i Lerum.

 

För mig är Mobbning och de som Kämpar emot Viktigt idag åker jag 24 mil för att göra nått vilket bara är att vara där……

 

Lev idag, och tro på din egenstorhet, ingen annan gör det åt dig…….


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.