Vi måste se människor så som vi är innanför skalet.

Framtiden säger mig sommarlov.

Just nu går vi på de sista krafterna i vår familj, decease pills sommarlovet hägrar. Sommar lovet ger oss tid att andas, store decease ger oss tid för rekreation. Trötthet, ja just tröttheter bor det massvis i oss just nu. Men snart om bara några veckor slipper vi bekymren om att vi har tider att passa. Jag slipper att klura ut när dörren öppnas på eftermiddagen om jag behöver gå på tå eller om jag kan låta axlarna vara mera avslappnade.  Jag tror det är svårt att sätta sig in i hur det är att vara förälder som har barn som kanske inte alltid fixar det där som är barns uppgifter, skola,  kamrater, läxor och de återkommande proven.

Jag tänker att det är alla barns önskan att de får vara bra, vara duktiga.  Alla barn når inte upp till de målen om de jämför sig med sina kamrater.  Vissa barn har andra begåvningar.  Vissa barn är bra på sport, andra på att rita, sjunga eller som min dotter som är otroligt duktig på att skriva berättelser.  Hon skriver ofta berättelser om svårigheter. Hennes berättelser bjuder in oss läsare i världar som vissa inte ens trodde att de existerade. Fattigdom, barn med missbrukande föräldrar, barn som är utsatta. Skulle någon läsa hennes berättelser som hade befogenheter i att ge betyg så skulle hon få A++i oändligheter i många olika ämnen, svenska till exempel, samhällskunskaper, rättsväsende och socialpsykologi.  Är ämnen som bor i hennes berättelser. Var hon fått sina sagor från vet jag inte för min dotter har ett bra liv, hennes liv är skyddat ibland tror jag till och med att det är lite väl skyddat.  Min dotter har liksom jag Dyslexi men det hindrar henne inte från att skriva ner sina berättelser.

Min dotter körde i engelskan, hon ringde mig efter provet och sa: mamma jag är helt misslyckad jag klarade inte av provet. Mitt svar till dottern blev: men lilla vän inte är du misslyckad för att du inte klarar av ett engelska prov. Det är  inte helt kört bara för att engelskan inte blev bra. Det är inte du som misslyckats, du har som uppgift att gå i skolan skaffa dig en utbildning. Men dina lärares uppgift är att motivera, inspirera hjälpa dig att lägga alla klossar så att du förstår. Det är deras jobb att få dig förstå hur  det ska vara, hur meningarna formas, hjälpa dig så att du förstår. Det är just det som är lärarnas jobb det  är det som dom är bra på och får betalt för att göra.

Nu säger jag inte att lärarna inte ger  min dotter stöd och hjälp, för det tror jag visst dom gör. Men inte tillräckligt för hade dom gjort det så hade inte dottern ringt hem och varit förtvivlad över att hon är totalt misslyckad. Som hon egentligen inte är.

Jag  tänker att det inte bara är min dotter som ringar sådana samtal. Jag tror det finns flera föräldrar som är störtepelare när marken gungar för deras barn.   Jag  tycker det är synd med alla debatter om ADHD  hit och dit. Vi måste se människor vi måste se innan för skalet. Vi måste ge alla människor de förutsättningar som de behöver för att lyckas. Sedan kan man ju diskutera vad är att lyckas. Det tror jag är lika olika som det finns människor. Lycka för mig just nu är att  jag börjat smaka på sommarlovskaramellen. Snart behöver vi inte stressa på morgonen, snart behöver jag inte smyga mig upp i min dotters rum och fråga försiktigt när börjar du idag, har du sov morgon eller har du försovit dig.  Snart kan vi  låta livet styra låta den inre klockan styra mera. Vi gör det här hemma, vet inte om jag hade låtit den styra om vi inte var inbitna morgonmänniskor, men sover dom till tio så gör det inte mig något. Oftast vaknar de långt innan, liksom jag gör.

Sommarlov sommarlovstider sommarlovsliv, snart är vi där  då finns inte misslyckanden och prov då är  det återhämtningstidstider.

Fåglarna kvittrar det ger mig en  försmak av det snart stundande sommarlovet. 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Vi måste se människor så som vi är innanför skalet.”

  1. Profilbild för Mia
    Mia

    Du är helt fantastisk på att skriva,beskriva det som sker och känns i era liv. Visst är det hemskt att våra barn blir att fokusera på prestationer i skolan för att känna att de duger! Min dotter är inte stark i matte men får ej rätt stöd! Det är ju förfanken skolan som också misslyckas när de inte lyckas. De borde ställa sig frågan : vad är det jag inte förstår? Hur ska jag stötta denna elev så hon lyckas? Om och om igen tills de lyckas! När ska vuxna lära sig att ta sitt ansvar för att barnen ska lyckas?

  2. Profilbild för malixse

    ja du den frågan har jag ställt många gånger, får inga svar. Men jag tänker att det finns eldsjälar där ut som faktiskt gör och gör. Det är bara att alla vågar inte alla har inte kunskap. Tänk va stort det skulle vara om det skulle ingå i lärarutbildningen på riktigt inte som nu ett val man kan göra. Då hade små flickor och pojkar fått vara de fina lysande blommor som dom är. Tänk va stolt läraren skulle känna sig när han /hon fick sätta betyget som visar på stolthet. Vilken relation, vilka fina upplevelser och minnen den unge skulle ha från sin skoltid sedan när de var vuxna. Låter som en saga tycker jag…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook