Svensk talteknologi AB och persiska fast på mitt sätt…..


Just nu sitter jag med datorn i knät, physician kaffe står bredvid mig. Då jag för en tidsedan fick ett uppdrag att vara kontakt person åt en person från ett annat land, som ligger långt bort i fjärran med en helt annan kultur. Så har jag idag suttit och reflekterat med mig själv. Dessutom har jag lite svårt att inte vara i tankarna om uppdraget.

I helgen försökte jag mig på att hjälpa till med läxor men jag gjorde det på mitt lilla sätt.  Ämnet var SO och planeter. Ett ämne som jag inte behärskar fullt ut.  Men jag bestämde mig att hjälpa på sånt sätt som jag själv vet är ett bra sätt för mig. Jag satte mig och skrev av boken la det i ett Worddokument. Där efter använde jag mig av mitt program Claro read, som jag kom i kontakt med genom Bokmässan för några år sedan då jag träffade på företaget på den här webbadressen:  http://www.svensktalteknologi.se/

Jag har dyslexi men med just företagets produkter så blir jag O-handikappad. När sedan personen som jag försöker hjälpa till rätta i vårt samhälle, fick prova på att läsa och lyssna till den talsyntes som finns i programmet så fick jag helt klart för mig att jag tänkt rätt.  För det är lite samma sak även om det inte handlar om dyslexi.

När jag läser, så har jag svårt att få ihop bokstäverna, jag har svårt att forma orden, få ett sammanhang och ännu svårare att få till komma ihåg, vad jag läst. Det där sista handlar om ADHD, fast endast den lilla delen arbetsminne och koncentration. Att hålla tankarna på det som ska hållas tankar på.

Den person som jag känner och hjälper, har helt andra bokstäver i sitt lands skriftspråk, för deras skrift är vackra små krumelurer som mera ser ut som konstverk för mig. Jag tänker att det måste vara jätte svårt att gå från persiska och arabiska bokstäver till vårt ABC alfabet.  Det måste även vara svårt  när man sedan fått ihop det svenska ordet, komma ihåg meningen, för vissa ord är det ju även så att de kanske måste slå upp för att hitta betydelsen till.

I alla fall så fick hon prova på det jag gjort till henne. Hon satt med min dator i knät, och använde sig av tal-syntesen. När hon provade så hörde jag på hennes röst och ord när hon skulle förklara för mig att det var så enkelt.  Glädjen i stunden hos henne gick inte att missa! Det formades nästa som musik i klangen av hennes ord. Carina det här tror jag skulle vara ett jätte bra sätt för mig att få till läxor och skolarbeten.

Så nu har mitt gamla program hittat till ett nytt sätt att lösa och hjälpa, ett helt annat problem en dyslexi men ändå lite liknande. Tänk om Det hade varit enkelt Jag tänker att skolan skulle kunna göra det enkelt för både sig och sina elever, genom att utan diskussion och massa möten kunna få till glädje och arbetsro genom att använda sig av teknik som redan finns.

När min son gick i småskolan fick jag kämpa för att han skulle få talbok, i början skyllde dom på pengar att dom inte hade råd. Sedan fick han talböcker. Men tänk just det här lilla programmet i datorn som jag har, hade vart till ännu större hjälp en än talbok.

För programmet är mera sofistikerat gör mig som användare mera delaktig. Hjälper mig med punkter och komman. När programmet endast läser så hjälper det mig att sortera ut viktigheter. Men den största hjälpen för mig är att den hjälper mig att höra, och stava.

Nu hjälper det till och med en flicka från fjärran länder, att förstå vårt svenska språk mycket lättare än när hon endast läser.

Det är stort och vackert för mig.

lite info om


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.