Grupper som är rädda, visar sitt hat

Sitter nere i källaren och skriver. Klockan är snart 8, huset sover och vanligtvis brukar jag vid den här tiden sitta i soffan och dricka mitt kaffe. Men på grund av nattgäst så blir mitt kaffe intaget här nere i källaren. Det senaste året har det inte blivit så mycket sittande här. Sitter mest uppe på övervåningen och ner i källaren tränar jag mest. Igår var jag , maken och vår dotter med sin lille pojk till Eds marknad. Där träffade jag en av de jag jobbade med innan jag började jobba med ungdomar igen. Tänker att de flesta hörde att vi träffades för när vi sågs så hördes det. Hej Carina, lite efter det heja Frölunda nu.

På marknaden hade ett litet skrämmande gäng,träff och delade ut sitt hat och sin rädsla på små papper. Väl kammade om de hade hår. Stod de militäriskt på en kulle vid sidan om i slutet av Marknaden. Många tog emot pappret de delade ut. Nordiska motståndsrörelsen var det som stod där.

Mitt hat alltså min rädsla bolmande upp. Det var tur att jag hade maken och dottern med för annars hade jag gått fram och berättat ett och annat för gruppen. Min rädsla blir hat precis som deras rädsla är ett hat. Mitt hat är inte lika farligt som deras rädsla och hat.Det har historien påvisa redan tidigt 30-40 tal. När jag gick förbi gruppen en andra gång så var det inte hatet som bodde i mig,mera kunskapen som trillar ner när jag låter mig vänta och tänka en stund. Det var unga människor som inte hittat någon gemenskap utanför sin grupp. Det är unga människor som blivit skrämda av att vi tagit emot människor som har lämnat sina länder för att undvika krig och förföljelse.

Det är unga människor som vägrar tror på att Hitler fanns eller i alla fall att denne dåre gjort illdåd och förföljelse. Det är unga människor utan kunskap, som drivs och bildar uppfattningar av sina rädslor och hat. De är människor som lägger skulden på andra och inte inser att vi alla är en del av en helhet. Det är människor som är rädda för sådant som är okänt som de inte känner till. De är människor som blir stora, starka, farliga,hatiska i grupp. Det är människor som jag är rädd för. Inte för människorna i sig utan för deras hat, inskränkthet och okunskap, som jag till och med kallar dumhet.

Jag är rädd för vad dessa hatiska grupper kan ställa till med, Jag är rädd för den gemenskap som kan locka unga människor till att skada och göra samhället till ett kyligt hatiskt land.

Fast mest är jag rädd för alla dessa medelålders samt äldre människor som tog emot deras lappar och la i sina påsar. Jag hoppas verkligen att de förstod,att det endast var skräp som de tog till sig. Sånt som inte här hemma i en demokrati, som inte passar sig i vårt land. Fast Nordiska motståndsrörelsen en liten skrämd grupp kanske jag inte är så rädd för, är nog mera rädd för den tysta massan som tog hem papperna och kanske höll med om deras farliga åsikter.

Lev idag just nu, igår är historia och inte här just nu gäller, morgondagen den kommer först i morgon.

Just nu gäller! Passa på och sprid kärlek det gör vi genom handling och ord.

Carina Ikonen Nilsson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook