• När maskorna blir en plats att andas

    När maskorna blir en plats att andas

    Maska för maska – om envishet, stickning och ADHD

    Det är något särskilt med stickning. En rörelse som upprepar sig, maska för maska, varv efter varv. Ibland går det fel, och då får man repa upp – kanske till och med börja om från början. Och ändå fortsätter man. Kanske är det just det som gör det vilsamt. Att få lägga händerna i något som inte kräver perfektion, men som ändå belönar tålamod.

    En motrörelse till en stressig värld

    I en värld där allt ska gå fort, där resultatet ofta väger tyngre än processen, är stickningen som en mjuk motrörelse. En plats där jag får vara långsam. Och i varje maska – en liten tröst. Ett andetag. En påminnelse om att det är okej att börja om. Hur många gånger som helst.

    Upprepningar, tålamod och en kofta som vägrar bli klar

    Det kan jag verkligen säga – jag har börjat om. Flera gånger. Hela arbetet jag stickade igår repades upp för att jag inte var helt nöjd. Tankarna gick direkt till: ge upp, börja med något nytt istället. Men nej. Jag vet inte hur många gånger jag repat upp, men det ska bli en kofta av detta. Oavsett vad.

    Jag brukar lägga undan och starta nya projekt. Men något är annorlunda nu. Kanske är det envisheten. Kanske har jag blivit mer vuxen – eller mer motiverad av att faktiskt lära mig konsten att sticka patent.

    Envishet, resultat och ADHD – en oslagbar (och ibland frustrerande) kombo

    Envishet kan vara både en superkraft och en bromskloss när man lever med ADHD. För mig har den ofta dykt upp när något måste gå, trots att hela kroppen skriker att ge upp. Men med ADHD kommer också en rastlöshet. Det finns en inre röst som gärna vill börja om. Den vill hitta något nytt och undvika allt som känns segt. Just därför blir envisheten så värdefull – när den lyckas ta plats.

    Att hålla fast vid ett projekt, som den här koftan, trots alla upprepningar, är inte bara envishet. Det är ett val att stanna kvar i processen – inte för att jag måste, utan för att jag vill. Resultatet blir viktigt, men resan dit blir ännu viktigare. För varje varv lär jag mig mer. För varje misstag växer tålamodet. Och kanske är det just här ADHD:n och envisheten möts. I det där mellanrummet där viljan att skapa något och frustrationen över att det tar tid krockar – och jag ändå fortsätter.

    Att lära sig genom att misslyckas

    Min man ställde en fråga: Vet du vad som definierar idioti? Jag skakade på huvudet. Han svarade: Att göra samma sak gång på gång och förvänta sig ett annat resultat.

    Men jag gör inte exakt samma sak. Jag gör om – och jag lär. Varje gång. Jag justerar, blir mer noggrann, ser nya detaljer. Patentstickning kräver något annat än vanlig stickning. När jag gör fel vet jag inte hur jag ska rätta till det, inte ännu. Därför är målet att inte göra fel. Och även om jag tappat räkningen på antalet upprepningar – så vägrar jag ge upp.

    Kreativitet vid neurodivergent – min plats för vila

    För mig är kreativiteten inte bara något jag gör – det är ett sätt att andas. Med ADHD fungerar hjärnan lite annorlunda. Tankarna springer snabbt, känslorna är intensiva, och fokus kan skifta innan jag hunnit blinka. Men just där, i det snabba och intensiva, föds också något fint. En kreativ kraft. Ett behov av att uttrycka, skapa, förstå.

    Stickningen blir min paus. Där får jag vara långsam, metodisk, och helt närvarande. Det är som att hjärnan får vila i en rörelse som upprepar sig – maska för maska, varv för varv. Att vara kreativ när man är neurodivergent kan vara kaotiskt ibland, men det är också där envisheten, passionen och nyfikenheten bor. Och det är kanske därför jag inte ger upp. Jag vill förstå. Jag vill lära mig. Har viljan att skapa, om och om igen.

    Det är bara att fortsätta

    Jag vet att jag ska fixa det. Det bara är så. Envisheten är mitt förnamn just nu. Och i varje maska finns inte bara garn, utan lärande, tålamod, acceptans och en gnutta självläkning.

    Slutord

    Stickningen blir för mig mer än ett hantverk. Det är en form av återhämtning, ett stilla fokus och en liten seger för varje varv. Och kanske – bara kanske – är det här ett av alla sätt mitt neurodivergenta sinne hittar ro i kaoset. Ett projekt där jag tillåter mig att börja om. Så många gånger det behövs.

    Vill passa på att tacka för att du läser min blogg malix.se. Ha en härlig dag och ta hand om dig. DU är värd det!

    Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte längre här och morgondagen kommer först i morgon. Just nu är det som gäller.

    #StickningOchADHD #Patentstickning #Envishet #Återhämtning #Neurodivergens #KreativitetMedADHD #Stickinspiration #MaskaFörMaska #StickningSomTerapi

  • Glad Påsk – med regndroppar, äggjakt och stickning

    Glad Påsk – med regndroppar, äggjakt och stickning

    Stickning i stillhet

    Jag vaknade tidigt och satte mig direkt med stickningen. Nu tror jag – för kanske femtonde gången – att jag har klurat ut mönstret. Garnet börjar ta slut, men nytt är på väg. Tyvärr kommer det nog dröja en vecka innan det kommer fram, med tanke på helgdagarna.

    Påskäggjakt i byn

    Vid sju väckte jag lillkillen. Det är nämligen äggjakt nere i centrum, arrangerad av ICA här i byn. Han ville inte riktigt gå upp, men innan klockan slog åtta var han igång och nu springer han runt i regnet och letar efter det där gyllene ägget. Om han hittar det väntar ett kilo godis!

    Jag får nog svälja min bojkott av ICA för en stund – det här är viktigare. Påskägg får han ju ändå här hemma också. Ungdomarnas ägg är redan gömda, men nej, jag tänker inte avslöja var.

    Blom klockor och farmors ord

    En särskild glädje just nu är en av blommorna jag fick av grannen i höstas. Hon kom över med två omplanterade växter, och jag har gjort mitt bästa för att de ska överleva. Det verkar som att det lyckats!

    blommor med kärlek

    Den ena blomman har slagit ut i en underbar rosa klocka, så skör och vacker. Farmor brukade säga att blommor som ges med kärlek överlever. Grannen berättade också att hon planterat dem med just kärlek – kanske är det inte alls min omsorg som hållit dem vid liv, utan den omtanken de planterades med? Det är en vacker tanke, tycker jag.

    En stillsam påsk

    Idag kommer två av våra barnbarn hit för att hämta sina påskägg. Ett ägg ska vi lämna bort – Alfreds. Han ville fira påsk bara med sin mamma i år, utan massa andra människor. Det respekterar vi såklart.

    Själva har vi skalat av påsken. Det var ju inte länge sedan jul, så här blir det bara lite påskägg och kanske en god efterrätt efter maten. Inget extra, ingen stress – bara ledighet och lugn.

    Vi hade först tänkt oss en tur med husbilen, men regnet gör att vi stannar hemma. Det känns faktiskt ganska skönt. Bättre att vara inne och gå ut mellan dropparna än att ge sig ut i det här vädret.

    Husbilen får vänta

    Kanske låter jag bortskämd nu – det är ju inte alla som har en husbil eller ens möjligheten att välja. Men jag får väl vara det lite då. Jag trivs hemma när regnet smattrar mot rutorna och vi får umgås i lugn och ro.

    Slutord

    Påsken får vara stilla och enkel, fylld av stickning, regndroppar och glädjen i ett blommande fönster. Kanske blir det en liten husbilstur när solen tittar fram igen. Till dess – njut av påsken, på ditt sätt.

    Att fira påsk i husbilen Lvl^2

    Alfred och hans intresse för djur

    Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte längre här och morgondagen kommer först i morgon. Just nu är det som gäller.


    #GladPåsk #Äggjakt #Stickning #Barnbarn #Påskfirande #Husbilsliv #BlommorMedKärlek #Vardagsglädje #MalixBlogg

  • ADHD, ärlighet och skam – när samtal får ta plats

    ADHD, ärlighet och skam – när samtal får ta plats

    Inledning

    Att leva med ADHD innebär många styrkor – kreativitet, energi och ett stort hjärta. Men det finns också sidor som gör det lite svårare att navigera i det sociala. En sådan sak är ärligheten. Den där ofiltrerade, innerliga ärligheten kan kännas som en gåva i rätt sammanhang. Ibland leder den till en efterhängsen känsla av skam. I det här inlägget vill jag sätta ord på just det.

    Det är en reflektion som föddes efter ett fint möte – ett sådant som blev helt rätt i både samtal och känsla. (Läs gärna om den kvällen här.)

    När ärligheten flödar – och hjärnan inte bromsar

    Jag gillar samtal. Jag gillar när det bubblar, när tankar får ta plats och hjärtat får tala. Men ibland pratar jag för mycket. Jag berättar mer än vad som är ”norm”, jag glömmer att det kanske finns osynliga gränser. Och efteråt kommer den – skammen.

    Det där gnagande lilla monstret i bakhuvudet som viskar:
    ”Varför sa du så mycket?”
    ”Det där var nog för personligt.”
    ”Du borde ha varit lite mer… lagom.”

    Just den där självkritiska rösten är en följeslagare för många av oss med ADHD. Vi pratar innan vi tänker. Vi känner in efteråt. Vi bär ofta med oss känslan av att ha tagit för mycket plats. Detta sker fast vi egentligen bara varit oss själva.

    Skam som följeslagare

    För mig är det ofta så här: Efter ett samtal känns bra i stunden. Sedan kommer en slags baksmälla av skam. Inte alltid för vad som sagts, utan hur mycket som sagts. Och det blir så dubbelt – för samtalen betyder mycket, och jag vet att jag är ärlig och varm. Men ändå: tankarna kommer.

    Det är som att hjärnan glömmer bromsa, och sedan vill slå ner på mig för att den inte gjorde det. Det är tröttsamt – och sårbart. Men det är också en del av hur jag fungerar, och något jag vill prata öppet om. För jag vet att jag inte är ensam.

    När det inte blir skam – utan bara varmt

    Men vet du vad? Det finns också stunder då det inte händer. När samtalen bara flyter. När jag inte känner mig för mycket, utan bara rätt.

    Precis en sådan stund upplevde jag häromdagen. Jag var på middag hos en före detta kollega, och vi hade inte setts på länge. Trots det tog vi vid våra samtal som om ingen tid hade gått. Och för en gångs skull, när jag åkte hem, fanns där ingen skam. Bara värme. Glädje. En känsla av att samtalet hade fått vara vad det var – äkta.

    Och det, mina vänner, är magiskt. Att få känna sig trygg i sin ärlighet. Att vara accepterad i sitt sätt att vara. Det är sådana stunder jag bär med mig länge.

    Avslutning

    Att leva med ADHD innebär ofta att vandra balansgången mellan för mycket och alldeles lagom. Men ibland, i rätt sällskap, försvinner den linjen helt – och då får jag bara vara.

    Tack till de människor som låter samtal få vara stora, ärliga och utan efterräkning. Ni är guld.

    Vill du läsa om det fina mötet och middagen jag nämner? Klicka här: Vänskap, libanesisk mat och samtal som stannar kvar

    Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte längre här och morgondagen kommer först i morgon. Just nu är det som gäller.

    #adhdreflektioner #adhdochärlighet #vardagmedadhd #adhdhoskvinnor #samtalfrånhjärtat #adhdskam #egenröst #malixblogg #tankaromlivet #neurodiversitet

  • En vänskaplig kväll med libanesiska smaker och ärliga samtal

    En vänskaplig kväll med libanesiska smaker och ärliga samtal

    Igår blev det inget blogginlägg – dagen var helt enkelt för upptagen. Även denna morgon har varit full av göromål. Men nu har jag landat här i källaren, med tid och tanke att skriva. I det här inlägget vill jag dela med mig av en kväll som gav både glädje och god mat. Den kvällen innehöll också ärliga samtal – sådana som stannar kvar i hjärtat länge.

    När kollegor blir vänner – ett oväntat möte

    Igår träffade jag en före detta kollega. Egentligen är personen fortfarande min kollega. Eftersom jag är tjänstledig just nu, jobbar vi inte tillsammans för tillfället. Vi har aldrig umgåtts privat tidigare, men efter många samtal via sms bestämde vi oss för att ses.

    Hon bjöd in mig till sitt hem – och vilken kväll det blev! Maten hon lagade var något utöver det vanliga. Med rötter i Libanon bjöd hon på smaker som citron, mynta och sumak. En smakresa som kändes som första klass till himlen! Vi båda älskar att laga mat, men våra kök är så olika, helt olika preferenser. Det gör det ännu mer spännande.

    Med rötter i Libanon

    Samtalen som aldrig tar slut

    Trots att det gått ett par år sedan vi sågs sist, var det som om vi just avslutat ett arbetspass. Vi bara fortsatte där vi slutade. Det blev en kväll fylld med skratt, skålande (med alkoholfria alternativ) och samtal på djupet.

    Jag är en människa som gillar att prata. Ibland kanske lite för mycket och för ärligt. Oftast efter sådana möten smyger sig känslan av skam in – som om jag gett för mycket av mig själv. Men igår var det annorlunda. Det fanns bara en varm, härlig känsla av närvaro. Samtalet var ärligt, men ändå tryggt. En magisk känsla.

    Att leva med ADHD – när ärligheten blir både styrka och sårbarhet

    Jag har alltid varit en människa som tycker om samtal. Att prata, lyssna, och dela tankar. Men ibland, särskilt när jag känner mig trygg, kan jag bli väldigt öppen. Nästan för öppen. Det är som att det bubblar upp allt på en gång – jag glömmer bort att hålla igen, att filtrera.

    Det är något jag ofta kopplar till min ADHD. Den där intensiva närvaron är stark. Engagemanget i samtalet är stort. Och så kommer känslan efteråt. Skammen viskar att du borde nog inte delat så mycket. Tankarna som kommer som ett eko: ”Du får inte ta så mycket plats. Skärp dig till nästa gång.”

    Men vet ni – den där känslan kom inte igår. Den var frånvarande. I stället fanns en varm, trygg känsla kvar. En känsla av att det var helt okej att vara jag. Ärlig. Öppen. Spontan. Och det är något alldeles särskilt med sådana möten – där man får vara just det, sig själv.

    För mig är det viktigt att våga prata om det. Om hur ADHD påverkar mina relationer, mitt sätt att uttrycka mig, min självbild. Att känna sig ”för mycket” är något många av oss med diagnosen brottas med. Men där finns också min styrka. Den finns i ärligheten och i att våga vara genuin, även när det skaver lite.

    Äkta omtanke i det lilla

    Idag har jag tänkt mycket på vår kväll. Jag har kommit ihåg hur omtänksam hon alltid var på jobbet. Hon påminde mig om att vara rädd om min rygg och höft. Ofta mer än vad jag själv gjorde. Det är sådana detaljer som visar genuin omtanke, och som man bär med sig långt efteråt.

    En dag hemma med samtal och solrosor

    Dagen idag har varit enkel, men fin. Tvätten har fått hänga i trädgården och vi grillade på altanen. Det har varit samtalets dag, även här hemma. Jag och lillflickans pojkvän pratade länge i morse, medan hon hade annat för sig. Vi hann med att prata politik, körkort, jobb, kriminalitet men även om olika trosuppfattningar. En spännande morgon helt enkelt.

    Kommer ni ihåg trädgårdsdagen och lillflickan jag skrev om i helgen? – solrosorna som lillflickan odlade börjar titta fram! Vi gick ut och kikade på dem idag, och hennes stolthet var tydlig. Det är i sådana små stunder jag inser hur härligt livet faktiskt är. Jag har blivit riktigt bra på att stanna upp och tänka efter – och känna tacksamhet.

    Slutord.

    Idag på morgonen åt jag av mina doggybags, jag fick med mig från gårdagens goda mat. Ännu en gång åkte jag till himmelen bara genom att äta den goda salladen. Hummusen ska jag njuta av nu när inlägget är klart. 🙂

    Ibland är det de där små mötena, middagarna, samtalen – som skapar de största känslorna. Vänskap, omtanke och livets enkla glädjeämnen får ta plats i dagarna, och jag är så tacksam för det. Tack för att du följer min resa här på malix.se – det betyder mer än du tror.

    Ha en riktigt fin kväll

    130221-Carina Ikonen Nilsson. Bild:Bo Håkansson, Bilduppdraget.

    Lev idag just nu, igår finns inte längre här mera än i minnen. Morgondagen kommer först i morgon och ligger där borta i framtiden. Visst är det spännande med där borta i framtiden…

    #vardagsglädje #vänskap #ärligasamtal #libanesiskmat #malixblogg #tacksamhet #livetidettbubbelglas #samtalfrånhjärtat #adhdlens #solrosprojektet #morgonreflektioner

  • Shopping, skratt och kycklinggryta – en heldag med lillgrabben

    Morgon med hotellkänsla på Coop

    Ett senare inlägg idag – men oj vilken dag det varit! Full rulle från morgon till kväll. Redan innan klockan hunnit slå åtta var jag och lillgrabben på väg ut genom dörren.

    Först på schemat: frukost på Coop. Där känns det nästan som att man kliver in på ett hotell – äggröra, bacon, köttbullar, stekt potatis, plättar, grönsaker, sill, röror och dignande brödkorgar. Själv höll jag mig till äggröra och ett glutenfritt knäckebröd med lite räkröra. Lillgrabben däremot? Han gick all in – plättar med Nutella, färska frallor och ett stort leende. Det är så fint att kunna skämma bort honom ibland.


    Aktielektion och klädshopping

    Efter frukosten blev det en liten rundvandring i köpcentret. Medan vi väntade på att butikerna skulle öppna, hann vi med en spontan lektion i aktier. Jag försökte förklara hur pengar kan växa, och att kunskap kan spara honom många av de misstag jag själv gjort.

    När dörrarna öppnades hittade vi kläder till honom, och jag lyckades hitta både linnebyxor och blusar. Vi köpte också en skjorta till maken innan det bar vidare till IKEA.

    linnedräkt
    dessa var helt underbara att ha på älskart som man säger

    IKEA, ljusslingor och inflyttningspresent

    IKEA blev det shopping till lillgrabbens nya hem i Göteborg – han flyttar ju ihop med sin tjej! 1 Inflyttningspresent, det blev även ätpinnar till vår nudelsoppa, doftljus (som lilltösen noga luktade på när vi kom hem), och en ljusslinga till husbilen fick följa med.

    Sista stoppet blev Citygross. Trötta men nöjda tog vi det vi behövde och styrde bilen hemåt.


    En tröja, ett skratt och en kycklinggryta

    Väl hemma ville lillgrabben direkt prova sina nya kläder. En tröja jag valt till honom blev först ett frågetecken – så jag skämtade och hotade med att jag skulle dyka upp i skolan och ta på honom den om han inte gjorde det själv. Skrattet vi delade där, det var värt hela dagen.

    Till middag bjöd jag familjen på kycklinggryta med afghanskt ris. Det blev en succé! När någon tar om maten vet man att man gjort något rätt – och det gjorde mig varm i hjärtat.


    En lugn morgondag och en efterlängtad vän

    Imorgon blir en lugnare dag, med ett besök hos en vän på eftermiddagen. Det var så länge sedan vi sågs. Jag ser fram emot våra samtal – och att äntligen få ge henne presenten som legat här hemma ett bra tag.


    Trött men tacksam

    Det har varit en dag fylld av både allt och inget. Sådana dagar tar energi – men de ger också så mycket. Nu väntar kudden. Trött är mitt förnamn ikväll.

    Hur har din dag varit?
    Hoppas du haft en fin tisdag – och att kvällen blir lugn och skön.

    Sov gott!

    Ps. Vill du läsa mer? Här är ett inlägg om en tidigare tur i shoppingens anda och fynd vi gjorde där – och ett annat där jag delar recept på nudelsoppan som vi ska ha våra ätpinnar till.

    130221-Carina Ikonen Nilsson. Bild:Bo Håkansson, Bilduppdraget.

    #vardagsliv #familjetid #shoppingdag #coopsfrukost #ikeafynd #kycklinggryta #barnbarn #tacksamhet #mammasliv #malixblogg

  • När en kran känns som lyx – och hur ADHD påverkar vardagsval

    När en kran känns som lyx – och hur ADHD påverkar vardagsval

    Vårens doft, en ny kran – och en känsla av kontroll

    Det luktade gödsel ute igår. Så där tungt, överallt, som det gör när jorden vaknar till liv. Och samtidigt, mitt i alla dofter och intryck, skedde något litet men betydelsefullt här hemma: maken installerade en ny kran i husbilen. Den gamla läckte och gick inte att laga.

    Nu sitter där en ny – fin, stadig och faktiskt lite lyxig kran. Det var jag som sa att den skulle vara lite snyggare den här gången. Maken letade billigaste varianten, men jag sa: den ska inte bara fungera, den ska kännas också. Och det blev så mycket bättre.

    en kran känns som lyx
    den gamla simpla kranen

    För någon som mig, med ADHD, kan såna detaljer vara viktigare än man tror. En ful, krånglande kran kan skapa stress och irritation varje gång jag ser den. Men en som fungerar, som dessutom är fin – den skänker lugn. Detaljer betyder mycket i en snurrig hjärna.

    Påskplaner med husbilen och glutenfritt bröd

    Vi har inte riktigt bestämt vad vi ska göra under påsken. Kanske en liten tur med husbilen. Kanske Ulricehamn – dels för att det är mysigt där, men också för att där finns ett glutenfritt bröd som på riktigt är gott att äta. Det säljs bara på vissa ställen, och en av dem är ICA i Ulricehamn.

    Och ja – jag vet. Vi bojkottar ICA. Men när det inte finns alternativ, så kanske det får bli ett undantag. Bara brödet. Inget annat.

    Bojkotten: Ett val för att visa att vi fått nog

    Vi har börjat tänka mer medvetet här hemma. Det började med ICA,Coop Willys, Citygraoss, Lidl blev Ida och Arla och Findus. Men nu denna har det utökat till ICA, Willys, Arla, Findus, Kronfågel. Det är inte en bojkott för sakens skull, utan en protest mot hutlösa priser och ett system där konsumenten alltid får ta smällen.

    Vi pratar mycket här hemma. Är det verkligen hela Arla vi ska undvika – eller är det just smöret som blivit orimligt dyrt? Går det att ersätta med olja? Jodå, det har gått. Tills olivoljan också blev svindyr. Så nu letar vi nya alternativ. Raps? Solros? Det blir nästan som en hel vetenskap bara att planera matlagningen.

    När ADHD och vardagsstress möts

    Det kan verka smått för andra – en kran, en bit bröd, en flaska olja. Men för mig, som lever med ADHD, är det ofta just de små sakerna som skapar struktur eller kaos. Att bojkotta, att välja rätt kran, att planera en påskresa – det är mer än vardag. Det är sätt att få kontroll i en tillvaro som annars lätt flyger iväg.

    Slutord: Små steg, stora tankar

    Jag gör så gott jag kan. Tänker på vad jag köper, vad jag stöder, och hur mina val påverkar både världen och min egen vardag. En ny kran, ett brödval, en olja – det är kanske små saker, men tillsammans säger de något om vad jag står för.

    Är du med i bojkotten? Hur tänker du kring den? Dela gärna dina tankar med mig.

    Relaterade inlägg

    Om en liten kamp i matbutiken – och varför vi säger nej till vissa varumärken

    130221-Carina Ikonen Nilsson.
    Bild:Bo Håkansson, Bilduppdraget.

    #ADHDivardagen #Livsmedelsbojkott #SmåValStoraTankar #Husbilsliv #GlutenfrittBröd #Påskplaner #MalixTankar #StillhetOchStruktur

    Lev idag just nu Igår finns inte längre här och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

  • En söndag i ADHD-takt – från fruktfrossa till stickkrångel

    Att planera sin dag är en fin idé. Men med en ADHD-hjärna är det ofta dagsformen och vädret som bestämmer. Idag var en sån dag. Gråvädret utanför styrde in oss till stan för att fylla på med frukt, grönsaker och lite trädgårdsredskap. Och som vanligt blev det både mer och mindre än tänkt. Det är liksom så det funkar i min hjärna. En sväng till affären kan bli ett äventyr. Ett försök att skriva ut ett stickmönster kan kännas som att lösa ett mysterium. Men oj vad jag älskar det där virrvarret också.

    En liten shoppingrunda – som blev lite större

    Idag åkte vi en sväng till stan. Första stoppet var Orienthallen där vi fyllde på med grönsaker och frukt. Därefter blev det Citygross – och till sist handlade vi lite nytt till trädgården: nya handskar, en ogrässkrapa och annat smått och gott.

    Eftersom vädret var grått i morse kändes det rätt att passa på och köpa sånt vi pratade om igår – sådant som gått sönder eller bara försvunnit i glömskans djungel. I en ADHD-hjärna händer det lätt att man glömmer att ta in trädgårdsgrejer innan vintern. Och ja, ibland får man helt enkelt uppdatera efter vad huvudet inte riktigt mindes…

    Fruktsallad för lilla grabben – och jordgubbar till lilltjejen

    Väl hemma blev det fullt upp med att packa upp allt. Men efter det fick jag en liten stund i köket – och där hackade jag ihop en rejäl fruktsallad. Lillgrabben älskar verkligen fruktsallad, och det var längesedan vi gjorde det, så nu var det dags!

    Skålen står nu i bastun och väntar – på oss alla, men allra mest på honom. Jag sparade lite jordgubbar också, för lilltjejen tycker mest om just det. Hon får välja själv vad hon vill ha. Det är viktigt.

    Snitselmiddag med sardeller och kapris – mums!

    Min matlagning tog slut vid fruktsalladen – resten fixar maken idag. Han har planerat en av sina specialare: snitsel med sardeller, kapris och gröna ärtor. Bara tanken får det att vattnas i munnen! Finns det egentligen något godare till snitsel än just sardeller och kapris?

    Stickningens mysterier och teknikkrångel

    mitt senaste projekt som blev klart i går.

    Trädgården får vänta – för idag ska jag vara inne och mysa med min stickning. Jag har börjat flera gånger på det här projektet, men nu tror jag att jag äntligen fått till det. Det är patentstickning – något helt nytt för mig.

    Mönstret har jag i mobilen, men det känns krångligt att läsa därifrån. Jag ville skriva ut det – och började genast med det. Men nej… så enkelt var det inte. Jag fick i alla fall en instruktion utskriven om hur man skriver ut från mobilen. Det var bara det att det blev för mycket text – så jag gav upp innan jag riktigt börjat.

    Fast… det går ju inte att släppa! ADHD-tanken har hakat upp sig. Så fort jag är klar med det här inlägget ska jag ta upp kampen med tekniken igen. För något säger mig att det här ska gå. Någon gång. Kanske. Vi får se.

    Slutord:

    Det är så det är med en ADHD-hjärna – energin går i vågor, tankarna snurrar, och ibland fastnar man på de mest oväntade detaljerna. Men det gör också livet lite roligare, lite varmare, lite mer levande.

    Vill du läsa mer om hur det är att leva med ADHD i vardagen? Då kan du kika in den här texten om mig och min diagnos – Bilduppdraget. Tack för att du läser min blogg och är med mig i både smått och stort. Ha en fin söndag – nu ska jag ge mig på skrivaren igen. Önska mig lycka till!

    Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte längre här och morgondagen kommer först i morgon. Just nu är det som gäller.

    #ADHDivardagen #Stickning #Fruktsallad #Snitselmiddag #Söndagsmys #VardagmedADHD #malixse

  • Sol, värme och trädgårdstid och familjetid.

    Lördag. Solen skiner, himlen är klarblå och luften är fylld av vår. En sån där dag när man inte riktigt kan låta bli att gå ut, fast man först tänkt ta det lugnt. Vi hamnade i trädgården – bland slänt, jord och små projekt. Det blev en dag med lagom mycket fix, tid tillsammans, och små ögonblick av glädje som fastnar kvar längre än man tror.

    Sol trädgård och tid tillsammans

    Idag har vi varit ute i trädgården och grejat i vår lilla slänt. Maken var noga med att poängtera att det bara skulle bli en kort stund – inte något heldagsprojekt. Och det blev det också. Halva slänten hann vi med, och det kändes alldeles lagom. Solen lös hela tiden från en klarblå himmel, och det där typiska vårpirret satt i kroppen.

    Lilltjejen kom ut hon med. Det händer inte varje dag, men just idag ville hon vara med. Hon fick ett uppdrag – att plantera solrosor. Det kändes som att hon blev riktigt stolt över sitt arbete. Hon berättade att hon aldrig hade planterat något förut, och det där lilla ögonblicket av nyfikenhet och stolthet… ja, det värmde.

    Vi börjar få mer tid tillsammans. Hon är ju annars ofta på sitt rum, men på sistone känns det som att hon gärna hänger med oss – om än i korta stunder. Det har liksom blivit lite mer umgås-tid, och det tycker jag är så fint. Jag hoppas att solrosorna tar sig ordentligt. Och rosorna också. Hon kan vara stolt över att det är hennes blommor som kommer att blomma i vår trädgård.

    Tröja till Hugo och en skvätt Baileys

    Just nu när jag sitter här och skriver har jag ett glas Baileys med is bredvid mig. Det är mitt lilla avslut på dagen. Även jag är nöjd med min insats i trädgården – kanske allra mest för att vi höll det kort. Kroppen och ryggen tackar mig för det.

    I morse kom Felix med sin familj på besök. Stora Hugo, som han själv vill att man säger, fick sin tröja som jag stickat. Igår fäste jag alla trådar, och idag fick han prova den. Eller ja, prova är nog fel ord – han hade den på sig hela tiden! Den passade perfekt, vilket ju betyder att jag redan nu borde börja på en ny. Barn växer fort!

    Men först ska jag faktiskt sticka något till mig själv – en kofta i patentstickning. Det har jag bara gjort en gång tidigare, så det känns både spännande och lite nervkittlande att ge sig på det igen.

    Tacos på altanen och vila i hängmattan.

    Idag var det maken som lagade maten. Han hade bestämt att det skulle bli tacos – en riktig favorit. Vi satt ute på altanen och åt, hela familjen, och det var så härligt att känna att utesäsongen är igång. Även igår var det maken som stod för maten, eller grillen snarare. Och då satt vi också ute.

    Efter maten la jag mig en stund i hängmattan. Precis som igår. Solen värmde skönt, och det där stilla gungandet i takt med fågelkvitter och vind är något alldeles speciellt.

    Försmak av sommaren.

    Det går egentligen inte att beskriva i ord hur mycket jag älskar just den här tiden på året. När ljuset är tillbaka, när solen värmer kinderna och när man liksom anar att sommaren står där och knackar på dörren. Det vi har nu, det är bara en försmak av det som snart ska bli vår vardag. Och det känns så himla fint.

    Avslutning:

    Nu sitter jag här, med ett glas Baileys och ett trädgårdstrött leende. Kroppen är nöjd, ryggen mår bra, och hjärtat är fullt av sol, blommor och små stunder av gemenskap. Det är just såna här dagar jag samlar på – dagar som doftar jord, smakar tacos på altanen och känns som början på något fint.

    Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte längre här och morgondagen kommer först i morgon. Just nu är det som gäller.

    #trädgårdsliv #vårkänslor #solrosor #stickning #hängmatta #baileysochvila #familjetid #tacospåaltanen #solighelg #livetpålandet

  • Vad är Empati?

    ”Det är inte alltid vi behöver stå på scenen för att känna något starkt. Ibland räcker det att vara i publiken – och känna hjärtat slå av stolthet för någon annan.

    Soppa, stolthet och att glädjas med andra

    Igår blev det inget skrivet. Hela eftermiddagen gick i ett, fullt upp med att laga mat till familjen. Soppa brukar vara enkelt, men igår ville jag göra det lite extra. Det blev nybakat bröd till, en len fetaostkräm med yoghurt, och som avslutning – våfflor till efterrätt. Det var lite mycket under några timmar, men också så himla härligt.

    Vi hade också besök av lillkillen och hans flickvän. De var kvar till efter nio på kvällen – vilket är långt efter vår vanliga läggtid. När de åkte hem gick vi raka vägen i säng, nöjda och trötta. Jag tycker det är så mysigt när de kommer, men snart flyttar de till stan. För mig betyder det Göteborg, och det känns lite långt bort. Nästa gång ses vi hos dem, i deras nya lägenhet. Jag ser fram emot att se hur de har det.

    En känsla av stolthet – utan att vara i centrum

    I morse vaknade jag med en ovanlig känsla i kroppen. Någon i min närhet – kanske inte så nära att vi ses ofta, men ändå inom mina cirklar – har under en tid gjort något väldigt modigt. Hen kämpar varje dag mot sina inre monster, trots olust, rädsla och motstånd. Ändå fortsätter hen, envist och starkt, att göra just det som är mest skrämmande.

    Jag är inte där. Har inget med hens kamp att göra. Påverkas inte direkt av hens mod. Och ändå – känner jag en enorm stolthet. En nästan överväldigande glädje, som om det var mitt eget steg framåt. Det känns nästan märkligt, att känna så starkt för någon annans framgång. Men kanske är det just det som gör oss mänskliga?

    Vad är empati?

    Empati är det där märkliga och vackra i att kunna känna med någon annan. Inte att tycka synd om – det är något annat – utan att verkligen känna med. Att förstå en annan människas upplevelse, på djupet. Ibland handlar det om att känna någon annans smärta, men lika ofta kan det vara att känna deras glädje, som om den vore vår egen.

    Empati bygger broar mellan människor. Den låter oss se bakom fasader och in i varandras världar. Det är inte alltid vi kan göra något – men att känna, att bekräfta, att glädjas eller sörja tillsammans – det räcker ofta långt.

    Och ibland, som idag, kan empatin komma som en varm våg av stolthet för någon annans skull. En känsla som säger: jag ser dig, jag gläds för dig – och det rör mig.

    Att glädjas åt andra stärker också oss

    Inom psykologin kallas det jag kände i morse för empatisk glädje – en slags positiv medkänsla. Den gör oss inte bara mer mänskliga, utan också mer levande. Den stärker våra relationer och ger oss en känsla av meningsfullhet. Det är som att vi delar på lyckan – och då blir den större.

    Det är något väldigt vackert. Man kan känna sådan stolthet över någon annans steg. Ibland är det mer än över sina egna. Kanske är det det som livet handlar om ibland. Att inte bara vara med i sin egen berättelse, utan också känna med i andras. Glädjas över vågade beslut, över små segrar och stora kliv – även om vi inte står på scenen själva.

    Det är inte alltid vi behöver vara huvudpersonen för att känna något starkt. Ibland räcker det att vara i publiken, och känna hjärtat slå lite snabbare av ren och skär medmänsklig stolthet.

    Har du också känt så någon gång – att du känt stark glädje för någon annans skull?

    “Kanske är det så – att just i mellanrummen mellan soppa och våfflor, så händer det viktigaste av allt: vi känner med varandra.”

    Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte längre här och morgondagen kommer först i morgon. Just nu är det som gäller.

    #Empati #EmpatiskGlädje #Stolthet #Vardagslycka #Medmänsklighet #malixblogg

    Vill du läsa mer om vardagsglädje, bad och den där lilla stillheten som fyller på insidan? Här finns ett tidigare inlägg:

    morgondopp och självkärlek


  • Märkligt läkarbesök på vårdcentralen – när läkaren använder Google Translate

    Ett besök hos vårdcentralen jag hade kunnat vara utan.

    Jaha, då sitter jag här igen och knackar ner några rader. Vad har hänt idag då? Inte mycket egentligen. Förutom att jag varit på vårdcentralen – igen – med min envisa fot.

    Den har varit svullen länge, men nu har den också blivit röd och varm. Så pass att jag igår ringde Kry, som tyckte jag borde gå till en vårdcentral där de faktiskt kan se foten. De nämnde ordet rosfeber, vilket ju låter ganska allvarligt.

    Ett märkligt möte med läkaren

    Så idag var jag där. Det blev ett väldigt konstigt besök. Jag fick komma in på ett kontor, inte ett vanligt undersökningsrum. Läkaren tittade snabbt på min fot – men inte på den andra för jämförelsens skull. Han kände lite, men sa inte mycket.

    Sedan satt han där. Tyst. Tittade i sin dator.
    Efter ett tag fick han upp ett brev – på svenska – som han tydligen behövde hjälp att förstå. Han fotograferade brevet. I en kvart satt jag tyst medan han läste på skärmen. Som om han googlade symtomer eller översatte sitt brev han fick mitt under mitt besök.

    Vi sa knappt ett ord till varandra. Det kändes väldigt märkligt och inte särskilt tryggt.

    Till slut fick jag ta en snabbsänka. När provet kom tillbaka fick jag rådet:
    Ät Ipren. Vila foten.

    Jag frågade hur många dagar det gällde. Han svarade svävande:
    ”En, två, tre… en vecka… fjorton dagar…”
    Det var alltså fritt att välja hur länge man skulle vila.

    Inga svar, inga frågor

    Jag gick därifrån med fler frågor än svar.
    Inte ett ord om varför foten är röd och varm. Ingen kommentar om eventuell infektion eller rosfeber.

    Han frågade inte ens om jag har diabetes – vilket läkaren på Kry tyckte var viktigt att kolla. Jag berättade att jag äter blodtrycksmedicin, men eftersom jag inte kom ihåg namnet på den så var det tydligen oviktigt.

    Det kändes… otryggt. Faktiskt så otryggt att jag på allvar funderar på att byta vårdcentral.

    Förlåt, men när en läkare sitter och stirrar på sin datorskärm i en kvart– då känner jag större förtroende för en veterinär.

    Jag gick därifrån helt tilt i huvudet.

    En gnutta sol och långkok

    När jag kom hem gjorde jag något mer jordnära – jag lagade mat. En klassisk köttfärssås fick stå och puttra i flera timmar. Under tiden lade jag mig i hammocken för att sola lite.

    Eller… ja, jag skulle sola. Men jag somnade och vaknade först när maken kom smygande hem från jobbet.

    Så, nej – det har inte hänt så mycket mer än så idag. Det här blev kanske ett lite gnälligt inlägg, men ibland behöver man bara skriva av sig.

    Har du också varit med om ett märkligt läkarbesök?

    Dela gärna – det är alltid skönt att veta att man inte är ensam.

    Ha en fin kväll där ute

    Jag lutar mig tillbaka en stund till. Vilar foten. Vilar huvudet. Och kanske tar paus från vårdcentraler ett tag framöver. Håller mig till min struktur om att besöka dessa centraler så lite som möjligt. Jag kan googla själv och sålla bort det som känns för farligt som sjukdom. Nu ska jag vila foten i högläge. Herr dr sa inte detta. Det är något som jag läst mig till via Google.

    Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte längre här och morgondagen kommer först i morgon. Just nu är det som gäller.

    #rosfeber #vårdcentralen #märkligtläkarbesök #egenvård #köttfärssås #vardagsliv #malixblogg #hälsa

    När kroppen säger ifrån


Malix.se

Jag föredrar att kalla mig impulsiv .

Hoppa till innehåll ↓