Dagarna innan jul så här


Då är vi bara ifrån några dagar från jul.  Dan före dan före …. Här har vi inte stressat eller slagit på stort, buy de stora barnen kommer inte vara hemma.  Själv jobbar jag julafton till juldagen. sedan Annandagen till dagen där efter, healing dottern kommer jobba juldagen.  Julklappar blir det men inte så många, buy Jag och maken köpte ju gym för någon månad sen och det får vara vår egen julklapp.  Lite mera som en kroppslig julklapp där vi investerar  i att vara friska.

Lite julskinka är måste samt julgröt, men behövs det så mycket mera? Nej inte för mig.  eftersom jag jobbar så blir det minimal-jul. Maken och sonen får ordna det så som de vill, antagligen kommer de mest sitta vid sina datorer och greja.

Själv ska jag försöka få lite julstämning på jobbet för de som är hemma. Men inte ens där kommer det bli stort, för det är inte något som vi egentligen ska göra.  Just det känns lite tråkigt.

När jag jobbade på Fagared så var  tankarna mera: här ska firas Jul i massor. Med tanke på att ungdomarna där kanske inte fått uppleva så mycket jul innan, så skulle det pyntas, donas och grejas i massor så att de fick se hur det skulle kunna vara.  Julbordet dukades upp i Herrgården och var ett julbord utan dess like. Även avdelningen där jag jobbade hade vi julbord, där barnen samt deras föräldrar blev inbjudna att kalasa på alla godsaker vi hade ordnat till.

Jag tror det är just på sådana ställen är extra viktigt att just visa på traditionerna, så att de som kanske inte upplevt det innan, får se hur det kan vara. Få andra alternativ till julfirande och kanske slippa känna ångesten och slippa tankarna som kanske bor i dom.  Kommer farsan dunka sönder mamma i år, kommer mamma vara nykter?  Nu kom det säkerligen att ske ändå men då slapp den unge vara mitt i det kanske.

Det är många barn som går hem från skolan med ångest just över jul….  har förhoppningar innan om att i år då ska vi ha det mysigt och i år ska mamma inte ta fram flaskorna….. Som sedan  innan ens julen blivit till afton har grusade drömmar.

Själv minns jag  jularna när jag var barn som en massa snurr, där mamma mest grejade och fixade med mat, förstår inte hur hon orkade. För min pappa han var nog mera i vägen än till hjälp.  Min mamma hade så många exter för sig med att allt skulle vara si och så.  Inte började hon i tid, utan alltid i sista minuten.  Tror det bodde massvis med olika rädslor och förhoppningar hos min mamma om att denna jul den skulle minsann bli bra i år skulle pappa inte dricka massvis med sprit. Tror det är många grusade jular även för min mamma, som själv inte nyttjade sprit.

Själv tyckte jag mest det var jobbigt med jul, ville egentligen sitta inne på mitt rum och spela mina skivor. Inte alls spela massa spel och sånt.  Det gjorde ont när pappa blev full, inte för det han gjorde utan för att se mamma så ledsen.

Min pappa blev aldrig arg eller otrevlig när han var onykter, utan bara löjlig. Dessutom var jag snabb med att förstå att när pappa dricker sprit, ska man hålla sig framme om man vill ha en extra slant för då vart han givmild. Men ändå bor det sorg i stunden i jul.

Jag var lyckligt lottad som barn, för även om min pappa drack sprit på en nivå som är mera än nog, så var det aldrig som det skulle kunna vara. Jag hade tur, min pappa var aldrig ilsken eller hotfull utan drack tills han somnade.  Men sorgen som jag upplevde att min mamma hade, den gjorde ont.  Alla bråk som blev av mammas frustration, för hon skällde rejält på min far.

Idag är sånt historia idag är jag vuxen slipper just sånt. Men idag bor det olustigheter i att det finns så många barn där ute i Sverige, som i dagarna sitter med den där klumpen av  ångest, sorg och ännu inte grusade förhoppningar om att i år i år ska det bli jul, på riktigt i år ska mamma och pappa vara nyktra, i år kommer vi ha en trevlig jul.

Jag hoppas att någon av dessa barn som just nu är oroliga för hur det kommer att bli, kommer att få uppleva en sådan jul som de vill ha.  En jul där mamma är mamma utan sprit, pappa en pappa utan sprit och att de får en trevlig jul en jul där de känner att det blev precis så som de ville att det skulle bli.

Vill passa på att önska alla en  Riktigt GOD JUL och ta hand om er.

Julen är inte en massa klappar och massvis med mat.  Utan en tid där vi har en chans att vårda våra relationer till varandra, där vi som familj har möjlighet att träffas umgås och bli ännu starkare som familj.

wpid-textgram.png

 

Lev idag just nu. I morgon ska levas i morgon. Idag påverkar du imorgon.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.