En vän till en vän och vänner litar på vänner……

jo det var just det, vilken morgon, jo då min lilla kaffe maskin valde idag att strejka.  Men en kopp fick jag. Den där lilla maskinen som jag egentligen  känt ganska länge att nu kommer lampan lysa rött.  När lampan lyser rött är det dags för rengöring efter konstens alla regler.   Idag kapitulerade han och nästan skrek ut sin ångest över hur han behövde rengöras.  Tur så gav han mig i alla fall en kopp kaffe innan han tjöt.

Jag har en vän, fast  egentligen har jag många vänner. Men en vän som jag har är sjuk.  Vännen har alkoholproblem.  Nu vet jag inte egentligen när själva sjukdomen klev in i  min väns kropp.  Men jag ser hur själva sjukdomen gör sitt.  Hur sjukdomen äter upp inifrån.

Jag har försökt vara en vän, så som jag tänker att jag själv skulle vilja ha en vän, om sjukdomen gav sig på mig så att jag till sist kapitulerade och gav mitt liv till detta gift.  Jag tänker att stigen med missbruk är en stig som är full med hålor, vägval, gropar och en himla massa sörja.   Då hade jag också velat ha en vän som höll mig i handen, om jag valde den där lite mera okända vägen då jag försökte hålla mig nykter.   Jag är alltså en vän, till en vän och vänner litar på vänner som herr Gessle en gång sjöng.   Men jag börjar inse att jag är en ganska så dålig vän, för just det där med missbruk, oavsett om det är droger eller alkohol så ska man vara vän, när vännen går på den där mera Okända vägen.

Vara en vän när den som brukar, vågar vara kvar i nykterheten, det är då vi ska hålla i handen. Det är då vi ska visa att deras kraft håller.  Jag har varit ute bland alla internet sidor som finns, för att på något sätt vara en bättre vän, Jag har varit på möten där vi tillsammans träffat andra som haft liknade svårigheter.  Jag har läst att jag som vän ska vara en vän när vägen är fri från de giftiga substituten.  Det är här jag failar, det är här jag är en dålig vän. För de gånger som jag bör säga nej, vi får prata när du är nykter då är jag ändå där. Fast jag vet att jag inte ska. Så har jag inte hjärta att säga nej, du, ring när du är nykter.

Min vän är så förtvivlat ledsen vid sådana tillfällen, så ledsen och känner sig så totalt misslyckad över att ramlat dit igen.  Ändå så tror jag att min vän vet om att det där med att ramla dit igen, är ganska vanligt i detta sjukdomstillstånd. Jag önskar så att jag kunde  vara den som tog alla de där besluten, som ska tas innan det första glaset vin igen väljs. Nu är jag inte det, jag kan inte ens vara en vän som säger nej du ring när du är nykter, utan istället sitter jag där, pratar gråter med min vän när gropen är där. När min vän är i gropen.  Jag pratar, erbjuder mig följa med till gruppen där det finns flera vänner som hittat  knepen att ta sig ur sin grop.

Igår var det en sådan dag, och idag har ångesten gripit tag i mig, känns nästan som hjärtat har kramats till så att det håller på att ge upp. Tankarna i mig hoppar fram och tillbaka.  Bara för att jag igår fick besök och inte kunde prata just då. Lovade ringa tillbaka men då hade nog vännen somnat. Idag  känner jag skuld, över att jag sa att  jag måste sluta nu jag ringer dig om en stund.  Går här och tänker arma människa hoppas ångesten, och alla dåliga känslor inte kommer över min vän.

Jag har en vän till en vän och vänner litar på vänner, jo då tyvärr så misslyckades jag totalt igår med att vara en vän till en vän.  För jag var där i gropen även om jag var nykter och sober så sa jag inte Ring när du är nykter, utan jag sa igen.  Men det här fixar vi, du är värd så mycket annat vi går dit igen till den där gruppen.  Du fixar det,  det här är bara ett snesteg, vi gör om och gör rätt igen.  Vi provar en gång till att…..

Vänner litar på vänner just nu  känner jag mig inte som en vän.  Frågar mig själv varför gör jag så här, jag vet ju bättre. Jag vet ju egentligen hur man ska göra som en vän.   Men vän just det va jag inte igår.  Vänner litar på vänner……. jo det var just snyggt. Jag har en del att träna på ser jag, vän till en vän…. Nej  jag tänker jag får vara den vän jag är för jag kan inget annat ju….. så jag är en vän till en vän…..

Ha en fin dag, lev just nu just ni idag, det är i nuet vi påverkar framtiden.  Lever vi just nu så är  valen mindre svåra att göra för nu är alltid nytt och friskt hela tiden är ett nytt nu. Då är problemen alltid där borta…….  Det första glaset är alltid enkelt, de är alla de där andra glasen som ställer till det.  När det första är enkelt så hoppa över det, för att hantera alla de där andra glasen gör det så svårt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook