Något jag kan och är trygg med.


Nu är det då sommar och varma dagar. Vad är inte härligare än att slänga sig i sjön och bada i dessa dagar.  Här är jag i mitt bästa jag. Jag formligen älskar, det där med att simma och bada. Jag kan simma hur långt som helst om jag vill. Jag är grym på just det där med att simma.  Att kunna simma är viktigt. Helviktigt till och med.

När barnen var små var det en självklarhet för mig att barnen skulle gå i simskola.  Då när dottern var för liten för att delta, var hon inte glad på mig för hon ville också gå i simskola och lära sig simma. Hon ville ha samma frihet som sonen hade. Hon ville också bada på djupt vatten och kasta sig själv i sjön.

Hon var nog fyra år när hon fick börja simskolan. Inte för att hon hade vare sig längd eller ålder inne, utan för att jag tjatade till mig en plats så att hon fick vara med.  Även mina barn är duktiga simmare. Dom kan det där med att simma. Vilket är bra.

För just simma, är en livsavgörande grej om det skulle hända. Skulle du ramla i vattnet så är det så viktigt att inte bli rädd, utan helt lugnt kunna klara dig såpass att du tar dig till det som kan rädda dig. Visst kallt vatten gör att man blir lite chockad, men då ändå viktigare att man vet hur man gör.

Att börja när barnen är riktigt små gör att de slipper vara rädda. Redan när min son var under halvåret vart vi på babysim. Nu va det ju inte så att han lärde sig simma, men han lärd sig att vatten är vatten och inte är det farligt.

Själv hade jag en farmor som var noga med att jag skulle lära mig simma, under tiden då farmor levde och jag var ung. Att simma med farmor va bäst. De det bästa jag visste att åka med farmor till Lerkil och bada. Jag älskade att simma med farmor, jag älskade att simma långt med farmor och höra henne säga: lite till kan du. Slappna och vila i tagen och ta ett nytt simtag, ett tag till orkar du.  Så höll hon på hela tiden.  Lurades gjorde hon för hon sa  nu simmar vi 50 meter. Men efter våra simturer kunde  hon berätta nej då, du simmade inte 50 utan  300 meter. Gissa om jag var stolt.  idag är jag inte stolt över  300 meter men simmar jag en km eller två då är jag ganska så stolt över att jag gjorde det.

Skulle det vara så att du bor i Stockholm och har nära till vattenhuset. Så gör det, gå dit ta med dig dina små barn och lär ungarna att simma.

Där har dom små grupper till och med för barn som är 2,5 år där de  har simskola.

Det är så viktigt att kunna simma, det är även så utomordentligt roligt. Det är ett billigt nöje på sommaren, att åka till sjön med barnen och låta dom bada.

Kan de simma så är det även mera avkoppling för dig som förälder.

Det är din skyldighet som förälder att se till att dina barn kan simma. Gör dina barn en tjänst lär eller låt andra lära dom så att de kan simma på riktigt.  Inte bara leka och plaska utan lär dom att överleva om olyckan skulle vara framme.

Lev idag just nu, igår finns inte här och morgondagen den kommer först imorgon.  Just nu gäller. inte då och inte snart utan just Nu!

Här är två två barnbarn som jag ska lära simma då det blir den tiden.

 

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.