Good enough!


Tänk vad ord ställer till det. Tänk vad saker kan ställa till det när man är ny på något, är med om saker första gången. Just det, har jag tänkt en del på nu. Har pratat med en tjej som är nybliven mamma. Tänk då, när man själv fick sitt första barn. Vad rädd man var, för att inte göra det som skulle göras. Alla kanske inte har det så men, jag minns att jag var jätterädd för att inte göra rätt, för att inte vara den där perfekta mamman.

Herre min skapare vad jag läste klokhetsböcker om barns sovtider, utveckling, vad som är bäst för allt va det nu var, gjorde efter konstens alla regler. Idag när jag pratade med den nyblivna mamman, (även om det barnet är ett halvår gammalt) så är man nybliven mamma, tänker jag. Först då kom alla dessa konstigheter tillbaka till mig, under vårt samtal kom klokheten fram i mig. När jag sa: men du, gör alla dessa böcker dig illa och osäker, så släng böckerna. Ge dom till någon som behöver dom, skänk dom till välgörenhet, gör vad som helst med sluta läs dom. Det hade hon redan gjort, men böckerna hade skapat ångest i henne.

Lita på dig själv, gör det som känns rätt för dig, blev min fortsättning.

Gör som flickan här, göm dig, när du inte vill vara med. Visa tydligt att nej, det där vill inte jag, jag gör på mitt sätt.

Alla dessa duktigheter som finns om barn, alla dessa klokheter man får höra, då man får sitt första barn. Gör vissa av oss illa. Är ingen nytta alls, för den som är osäker på vad man ska göra, eller inte göra. Som tur var hade jag en klok svärmor, klok farmor och en klok kusin, som hjälpte mig med mina orolighetstankar som var då. Idag kände jag att jag kunde dela med mig, av min lilla klokhet. Kasta bort sånt du inte mår bra av! Lyssna på dig själv. När det känns rätt, det du gör och barnet verkar nöjt och belåtet. Vila dig då i att du har gjort tillräckligt bra. Att det du gör, är det som är bästa just nu och för er.

Lyssna till din egen röst och skapa det liv du vill vara i. Ingen kan dig och ditt barn, bättre än du själv. Se till att må bra, se till att släng bort alla oros tankar, som inte hjälper dig. Summera dagen och du kommer att se att du duger i dina göremål.

Nu säger jag inte att man inte ska läsa böcker om man nu vill det. Men ställer böckerna till det för dig, skapar oro inom dig, sluta läs. Gör något som ger dig trygghet, se ditt barn. Barn visar i sina olika sätt att vara, om det du gör är bra eller dåligt. Va lyhörd, lyssna och känn efter i din magkänsla. Inse att du är tillräckligt bra, du duger som du är. Glöm inte bort att skämma bort dig själv. Ta hand om dig. Du är värd det!

Det bästa jag vet är att bada och är ett sätt som jag skämmer bort mig med.

Nog om det för idag.

Lev idag just nu vilket är ett nu som finns just nu. Igår är borta och förbi men finns i dina minnen. Morgondagen är framtiden och kan vara något som blir genom dina val idag just nu. Just nu gäller. Idag just nu.

Carina Ikonen Nilsson
Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.