Ett väl värt besök.


Idag tänker jag skriva om en smakupplevelse. Jag gillar sushi, jag till och med lillar det. Lillar va gillar när Lilla Emilia berättade för något år sedan. Igår åkte vi och vägde vår bil igen. Vi hade varit duktiga och tagit ut onödiga saker från vår bil och bilen är nu lite underviktig. Men jätte viktigt.

På vägen från Borås så åkte vi förbi Kungälv. Viket gjorde att maken kom på att min systerdotters pappa hade just öppnat en restaraung där. En sushi och kaffebar. För många herrans år sedan var jag och Ferdinand (som systerdotterns pappa heter) vi spårvägen inne i gbg och tittade på deras kök som dom då ville hyra ut. När vi var riktigt taggade och hade startar planer, så fick vi veta att kontoret skulle flytta. Lunchernas gäster av spårvagnsfolket skulle vi bli utan, vilket gjorde att vi tackade nej.

Ferdi som han då kallades, har gjort en lång resa inom restaurang världen. Har jobbat många år inom branschen. Redan i unga år när vi båda var riktigt unga, så var det roligt att se honom jobba med mat. Han verkligen brann för att göra god mat.

Nu har han då äntligen startat något eget. Inredningen är grymt inspirerande, asså bara inredningen är värt ett besök. Är du inte sugen på sushi, är det ändå värt ett besök för att uppleva den fint inredda restaurangen. Utsmyckningen på väggarna är sådan som Ferdinand gjort själv. Av återvunnet material. Sådant som blivit över.

Nu gör inte bilden det rätta intrycket det måste ses på platsen. Men detta är något som Ferdinand har gjort själv för att smycka sin bar.

Ferdinand kom hit till Sverige för en herrans massa år sedan. Har jobbat inom restaurangbranschen i hela sitt liv. Både i Sverige, Norge och andra delar av världen. Igår när han lagade till sushin åt mig, berättade han hemligheten om vad som var viktigast när man tillverkar Sushi. Den hemligheten tar jag inte här. För då är det inte längre en hemlighet.

En tavla som han gjort, förklarar han för mig är ett minne från sitt första Lisebergsbesök. Då åkte han Flumride

Även detta eller egentligen all utsmyckning har han gjort själv och i bara återvunnet material. Hans ögon har ett sinne för konsten, men inte bara i bilden utan i sin matkonst. Det ser fantastiskt ut, när han lägger de små sushibitarna till rätta åt mig, i min lilla låda som jag ska ta med till husbilen för att äta. Han ber mig flera gånger att hämta maken, så vi kan sitta på hans ställe och äta. Men jag förklarar att husbilen är stor och det fanns ingen parkering, dessutom hade maken bestämt sig för att äta Pizza.

Han berättar för mig att han bjuder pensionärer på kaffe på eftermiddagarna. Varför frågar jag? Då berättar han, det är dom som byggt Sverige, det är deras slit som gjort han och hans familj kunde komma hit, när det var så oroligt i deras hemland. Då var det Imelda och Markus som regerade i Filipinerna.

På Disken in till köket sitter även där ett konstverk från Ferdinand. Det är den filippinska flaggan med ett galler framför. Då förklarar han att det handlar om att Filipinerna inte är ett fritt land.

Efter ganska så lång tid med en make sittande i bilen som inte är så jätte glad. Lämnar jag Ferdinand och hans Sushi och Coffee bar. Har med mig en påse med en massa Sushi och två koppar Misosoppa. Misosoppa till maken och mig. Det är genom magen man når mannens hjärta sig han till mig. Jag tar min påse och går mot vår husbil. Känner hur hela jag är glad, över att ha med mig godsakerna.

När jag väl ska äta min sushi, inser jag att den sushi jag innan ätit i mina dagar. Inte alls är av denna kaliber, dom historiska sushibitarna har varit substitut påhittade svenskbitar.

Ferdinand sushi tar mina smakupplevelser till en helt annan nivå. Frågar mig själv, kommer jag någonsin få äta så god sushi igen? Om jag inte besöker Ferdinans sushi, som ligger i Kungälv? Nej, jag inser att ska jag äta sushi, så lär det få bli hos honom. Dom där andra ställarna, är inte längre värt att lägga pengarna på. Det är en sådan skillnad på sushi och sushi.
Kungälv Ni har alltså lyckats få den bästa sushibaren ever.

Ferdinans sushi och coffe bar, så värt ett besök. Men jag kan lova dig att gör du ett besök, lär det bli det stället du kommer att äta dina sushi. Det finns ett före och eter här. Efter besöket på Ferdinands sushi, så är smakupplevelsens gener bosatta just hos honom.

Lev idag just nu, Igår finns inte kvar och morgondagen kommer först imorgon.

Just nu gäller!

Carina Ikonen Nilsson
Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.