Makt är ett ord som ska hanteras varsamt.

Äntligen hemma efter en lång dag på jobbet. Riktigt skönt att komma hem och ha kvällen hemma. När jag åker till och från jobbet, blir det att jag lyssnar på poden, Dumma människor. När jag var nästan hemma, var det som om jag hade velat ha en timma till i bilen. Avsnitten är intressanta och det är svårt att slita sig. Chefer har jag lyssnat till nu, När människor kommer nerifrån och går uppåt så blir det olater berättar dom. Kvinnan i poden berättade om att hon när hon varit chef ett kort tag. Då hade hon lagt märke till, att hon kom lite senare till möten. Hon slutade med att plocka fram kaffe och tillbehör. Till och med så att hon lät andra plocka bort sin kopp. Psykologen berättade om att han när han fick en chefspost gick och köpte sig en ny BMW.

Det är så värt, att lyssna på deras avsnitt. Lyssna på teorierna och forskningen som är gjord i ämnena dom tar upp. Det senaste jag hörde om var att en lärarinna, delade in skolklassen i blåögda och brunögda. Hur dom med blå ögon skulle vara bättre och intelligente än dom med bruna ögon. dagen efter gjorde hon tvärt om. Testet visade på hur barnen förändrades i sin person utifrån vilken status de var. Dom blev högdragna och näsvis när det var deras dag var den bättre och intelligenta personen. Nu har jag innan just läst om denna lilla studie då jag läste om Personlighetsteorierna. Men i och med dags lyssnandet, kom tankarna tillbaka om den studien.

Finns en annan studie, om hur man lät studenter bli fångvaktare och fångar. Vilket sedan efter bara sju dagar fick avslutas. Detta för att fångvaktarna blev så stygga emot fångarna. Tankarna om detta blev en kurs jag läste för många år sedan. Makt och hjälp hette delkursen. När man som jag jobbar med människor. Människor som faktiskt är beroende av dig som personal. Vilken makt det är, att vara personal och om makten missbrukas gör människorna illa. Vi som personal måste vara medvetna om den makt vi har, hantera den varsamt och verkligen förstå och inse att vi har makten oavsett vi använder den eller inte. Det är inte och kommer aldrig att vara en jämnvikt på maktförhållandet. Där har alltid personalen ett övertag. Därför är det så viktigt att förhålla sig till makten och vara medveten om den. Den går aldrig att genom bemötande förhandla bort. Den finns där även om du inte inser det själv.

Makt kan se olika ut, den ser olika ut i olika sammanhang men här tänker jag mera makten i tvångsvård men även annan vård. Där har vi över tag även om man ibland, kan känna sig maktlös. Bra vård sker utan att jag eller du använder oss av den makt som finns i yrket. Den är osynlig men göra att du och din klient aldrig i arbetet kan vara jämnbörda, även om det är det du vill. Makt ska hanteras varsamt.

Nog för idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu kan vi påverka och göra något åt. Just nu.

Carina Ikonen Nilsson.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook