Det kommer en dag i morgon….Kanske?


Vissa tycker att det är okej, det ryssen just nu gör i Ukraina. Vissa tycker att det är modigt att säga andra åsikter, än vad majoriteten tycker. Det tycker jag med, jag är för yttrandefrihet och tryckfrihet. I dessa dagar ännu viktigare än innan. Ord som bara svävat där ute i periferin, ord som inte tas till varje dag. Har i dagsläget blivit så viktiga, känner jag.

 Demokrati, Solidaritet, yttrande frihet och eget ansvar. Det där sista gillar jag. Eget ansvar är viktigt för jag är ansvarig över mina val, hur jag beter mig och vad jag gör.

Någon som hotar med att smälla av ett kärnvapen, blir ansvarig över mycket. Inte bara över några få, utan ansvarig i många generationer. Denna någon dör en dag men, konsekvenserna från hans verk i kärnvapnet, kan bli konsekvenser för många oskyldiga i många generationer.  Jag upplever det fruktansvärt, att Putin ens hotar med kärnvapen.

Jag hade tyckt lika illa om det om det varit USA, oavsett vilket land som hotar med kärnvapen, det är att gå bortanför gränsen. Jag tycker i och för sig att krig, är bortanför gränsen. Tror det är många med mig som även gör det.

Jag läste om en kille som ringde hem till sin mamma i Ryssland. Han trodde att han var på väg till en övning men, det visade sig vara ett krig. Han beskrev rädslan, för sin mamma. Hur rädd han var. Jag tänker vidare på mamman, vilken rädsla blir det i henne? Vilken ångest fick hon av samtalet? Vart går och bor hennes tankar nu? Lever Killen fortfarande? Kommer hon få hem en del av sin son, för att begrava? Eller bli kistan tom? Att ljuga en så stor lögn för någon, som tror att han ska åka på en övning. Han kastas in i ett rått krig. Även här är en gräns! Hade han rätt förutsättningar i stunden, han fick klart för sig att det var ett krig han hamnat i? Hans mamma, fick hon rätt förutsättningar, då hon stolt sa hejdå till sin son, som skulle på övning. Här känner jag stöld av kärlek. kanske stöld av att ta farväl där i stunden han kanske dör. Hon och sonen blev bestulna på att säga hejdå, innan han åkte. Även det är borta för gränsen, till vad som får göras.

Det är många människor som lider nu, inte bara Ukrainainvånare. Utan även Ryssar. Dom blir förda bakom ljuset och blir indoktrinerade med propaganda.

En dag tar detta krig slut, en dag kommer ryssarna förstå vad som hände. En dag kommer vi förstå. Just nu, är det kaos. En dag efter kaoset, ska människor mötas igen, se varandra i ögonen. Leva sida vid sida. Sträva vidare, älska och bli älskad. Jag vill att den dagen kommer snart. Men jag vill då när dagen är här, att vi ska mötas våga se, kunna se, kunna möta människan vi möter. Jag tror det blir svårt för dom som idag, är förda bakom ljuset. Men det är inte deras fel, dom lever i en stat som är korrupt, fejkad och förljugen. Dom är inte ansvariga! För det som händer just nu. Vi måste då den dagen kommer, inte döma dessa människor som tror på det, som ledaren idag förmedlar.  Vi får inte lägga denna skuld på alla ryssar, utan på dom som är ansvariga.

Fast frågan är om den dagen kommer? Den makten har Putin, just nu. Kärnvapen, jo det kan räcka med att han tar det ett steg längre, då behöver vi nog inte fundera på det. Men några av oss oskyldiga, kommer att få betala i konsekvenser, i generationer framöver om han gör handling av hans hot.

#Fuck Putin

Lev idag just nu är det ända vi har. Låt oss leva, andas nu. Låta oss uppleva kärleken, solidariteten, och det goda med att leva i ett fritt land. Där demokratin ännu är en verklighet.  Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.