Att bränna en helig skrift är inte rätt, men det är inte heller rätt att bränna bilar!

Idag vaknade jag i husbilen, gjort mitt kaffe och kollat av mobilen. I Örebro har det varit oroligheter där polisen har fått ingripa. Bilar eller om det är bil som brunnit har i alla fall brunnit. Man har hotat med att bränna koranen. Bränna en bok som många människor ser som helig.

Varför gör man ens så? Varför går man på en hel folkgrupp och tar till handlingar, som gör att en hel folkgrupp känner sig kränkta? Jag säger inte att det är rätt att bränna bilar, ta till våld. Men den som skulle bränna en helig skrift visste att det skulle bli kravaller. Denna någon visste att dom som ser sin bok som en helig skrift skulle reagera. Denna någon ville ha en reaktion.

Jag säger inte att det är okej att bränna bilar, gå till angrepp mot polis. Men det var just det som upprorsmakaren ville, med sin handling att bränna koranen. Jag skäms för hur vi människor beter oss mot varandra. Har vi inte tillräckligt med osämja i världen? Vi behöver inte skapa mera osämja! Vi är människor och vi ska leva sida vid sida. Hjälpa och stå upp för varandra. Du får tycka vad du vill, men att hetsa upp folkgrupper mot varandra, gör dig till en uppviglare. Tycker den som startade bråket skulle få betala priset för vad som hänt där i Örebro.

Jag förstår att människor blir arga, när man går på deras heliga skrifter. Jag blev själv arg när Putin började trakassera demokratin. Jag skulle bli arg om någon gjorde ingrepp på vår bibel. Sådant är så onödigt, det retar folk. Nu hade jag kanske inte bränt bilar men, jag hade blivit arg för det är att spotta på mig som människa, spotta på oss som är knutna till den svenska kyrkan som är kristna. Då går jag inte ens till kyrkan. Eller jo det gör jag ju, jag går dit på Julafton. Men då för att det är så fint, ger sådan ro och tar tillbaka i alla fall något, från det som är grunden till att vi firar jul.

Nej jag skäms över hur vi människor gör mot varandra, varför kan vi inte bara låta människor få vara som dom är? Vad spelar det för roll vilken färg vår hud har eller vilken gud vi tror på? Vi är födda till den här världen, har rätt att få leva i fred. Leva våra liv som vi själva väljer, så länge som vi inte skadar andra människor. Att bränna en koran, är att bränna en hel folkgrupp. Är att spotta på människors tro. Är att visa sitt hat emot den Muslimska världen. Vem har rätten att göra det? Det är människor som bara har en annan tro som försöker leva efter de trosuppfattningar dom har. Det är så onödigt och dumt. Att förfölja människor, förlöjliga människor det där emot är att egentligen spotta och bränna på sig själv. Det är att spotta på människor.

Med dessa ord skrivna så säger jag inte att det är rätt att använda våld, bränna bilar. Det är lika dumt som att bränna människors tro och hopp.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller, Just nu kan du välja att göra saker som antingen är bra eller mindre bra saker. Att bränna koranen eller bilar är mindre bra, till och med rent ut sagt riktigt dåliga saker att välja.

Carina Ikonen Nilsson
Carina Ikonen Nilsson.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook