Ett bad och flickan med svavelstickorna…

Idag vart jag iväg sent till badet. Men jag kom ändå först. Strax efter mig kom en annan badsyster. Vi bestämde att idag, är det hösten som välkomnar oss. Det blåste och vågorna i vattnet, tog ner takten på simtagen. Kallt vart det till en början men, efter ett tag vart det härligt att vara i vattnet. Idag vart första gången sedan i vintras, som badvantarna åkte på. Det var skönt att ha på vantarna för händerna, blev rätt kalla sist jag badade. Så idag vart det första gången, för hösten som det blev en attiralj mera i badet. Misstänker att mössan snart, kommer på. Får bara leta fram den. Blåste gjorde det, kallt i luften fast tempen visade på 13, 5 grad. Vad det är i vattnet vet jag inte, kanske runt 16 grader. Så härligt att vara i gång igen med baden. Det här ser ni, det är friskvård på riktigt. Dagen kan inte börja bättre än så här. Nu kan inget gå fel.

Denna veckan ska jag och mina syskon, lägga mamma i graven på riktigt. Jag hade tänkt mig att det skulle bli fika, när mamma ska i jorden. Men det vill nog inte vädret riktigt. Min syster tyckte att det var stövel och paraply, behövdes för jordfästelsen. Sorgen som varit med mamma har lagt sig, igår när jag såg i minnesboken från begravningen, gjorde den sig påmind. Men nu så här efter dessa veckor, känns det skönt. Skönt att mamma inte behöver leva i sin förvirrade värld. Skönt att hon slipper ramla mera. Skönt att hon är där pappa är. Jag har ju haft en mamma, jag är glad för alla dom åren som hon fanns. Alla kvällar med nybakta bullar, varm choklad. Dom där mysiga stunderna när mamma läste sagan om flickan med svavelstickorna. Vet inte hur många gånger hon läste den sagan. Ibland fick hon läsa den två gånger om.

Nu är nu, mamma ska i graven och vi ska ta avsked, för sista gången. Sedan tänker jag begrava den här tråkiga tiden, på riktigt. Minnas det som var bra och glömma resten.

Som jag skrev om igår var Alfred här. Det blev en del lekar men, vi lagade även mat tillsammans jag och Alfred. Han hackade lök, morötter och gurka. Jag har en liten hackmaskin, den gör själva kniv- jobbet, han behövde inte använda knivar. Ni skulle ha sett hur stolt han var, när jag berättade för honom att idag hade minsann han själv lagat maten. Han dukade även bordet och visade stolt upp sitt verk när morfar kom hem. Det var väl bara det där med själva ätandet som blev mindre av, för den lille mannen. Han hade mest koll på vem som vann, när vi åt mat.

Lev idag just nu, igår finns inte längre här och kommer inte tillbaka mera än i minnen. Imorgon är där borta i framtiden och den vet vi inget om. Just nu gäller just nu. Just nu tenderar problemen alltid ligga bakom eller framför. Där blir en vinst i att leva just nu.

Lev idag just nu, Igår finns inte kvar och morgondagen vet vi inget om. Just nu gäller.
Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook