Ska ta en paus.

Idag blir det en stilla dag här hemma. Känner att jag har lite ont i halsen och känner mig frusen. Detta utan att ha badat. Idag blir jag hemmavid. Ska ha koll på börsen idag. Igår vart det dåliga siffror och en del kronor försvann. Har fått tips av maken att ha koll idag, för idag ska vissa rusa. Då hoppas jag, att det vart dom som gick minus igår. Spännande det här med Aktier, fast jag har inte så stor kunskap om det men, börjar lära mig. Något som jag lärt mig den hårda vägen är att köp inte när du är stressad. Rusar den så sälj. Köp inte mera. Jo, den dumheten har jag gjort och lärt mig av har väl en del minus att ha koll på. Kanske är inte Aktier min grej. Men ännu är det spännande och jag sitter här och kollar.

Det blir som skrivet innan, inget bad idag. Den bestämdheten jag hade i badet börjar kännas dumt nu. Fast klokt, för dumt att bada när jag inte är helt 100.

Energikrisen, inflationen, mycket dåliga nyheter på tv allt som oftast. Jag har bestämt mig, för att ta en paus i nyhetsflödet. Igår pratade dom om elstopp. Sådant är vi inte så vana vid. Men några timmar skulle man ju klara av. Kaffe skulle jag kunna få ändå. Det går att lösa ute i husbilen. Där skulle vi även kunna laga mat. Har till och med Ugn i bilen, fast den blir kanske inte lika varm som en inne ugn. Den blir säkerligen inte så varm, det tar längre tid att laga till i den. Men det går om man måste. Tv har vi också i husbilen och solceller. Det lär inte gå någon nöd på oss. Skulle det bli kallt i huset, japp då är den ännu inte besiktigade kaminen, ett bra komplement. Fast vi kanske alla får sova i källaren. Det går ju att sova i husbilen också för den delen. Det är till och med mysigt. Det skulle funka båda delar. Skulle vi sova i källaren, ska jag berätta spöksaker. Eller nej då blir jag själv så rädd, så det får bli att läsa riktiga böcker. Kanske dags att ta sig till biblioteket och låna hem lite böcker om i fall att.

Det som bekymrar mig mest är ekonomin, matpriser och kommer vi ha råd med det vi är vana vid. Nu tänker jag inte i det lilla, vi bara här hemma. Utan mera stort. Hur kommer det bli med dom, som har det sämre än vad vi har. På vilket sätt kan vi alla hjälpa till, så att alla klarar det här. Tänker längre, blir jag orolig som faktiskt har det rätt bra, hur är det då med måendet för den som har mindre? Hur kommer barn som inte idag har det dom ska, hur kommer dom må? Dom som kommer till Söndagsskolan hungriga idag, hur hungriga kommer inte dom vara när det blir sämre? Jag tror vi alla måste bidraga, med det vi kan. Det får bli att skänka saker till kyrkan. Köpa en matpåse, till den som behöver. Det har jag gjort förr. Då hade jag kanske inte så bra, som jag idag har det. Men kunde jag då, kan jag idag. Tror det kommer bli mera sådant nu i dessa tider.

Jag sitter och väntar på mina jultyger jag beställde. Dom jag ska göra servetter av. Sedan jag slutade använda mig av pappersservetter så har jag inte känt någon saknad. Jag har inte ens köpt hem hushållspapper eller Torky. Här använder jag den där slaskskrapan och tar upp ur vasken. Varje gång jag gör det känner jag att jag bidrar, till att inte bruka onödiga resurser till att bara ta bort skräp.

Appen bower där pantar jag mina återvinningssopor. Nu har jag inte använt mig av några poäng. Det är roligt att se hur jag genom att skanna mina sopor, bidrar med att minska miljöpåverkan. Jag tänker att de där servetterna, som är av tyg som jag sytt är. Dom är win win i miljö vinster. VI använder oss inte av köpa släng, utan återanvänder gång på gång. Fast det är klart vi förbrukar ju tvättmedel och el, då dom ligger i maskinen. Men någon krona tjänar jag nog. Dessutom tycker jag dom är jättefina.

Det där med att spara el.

Vi har Telge energi som leverantör. där kan vi jämföra hur mycket el vi förbrukade förra året, mot i år månad för månad. I går när jag fick elräkningen såg jag att vi nästan förbrukade, dubbelt så mycket förra året mot i år. Så har det varit hela detta året. Den där elräkningen som jag var så rädd för denna månaden, visade sig inte bli på så många kronor mera än förra. Tror den var på 1800 något. Det vart inget, att vara rädd för. Vi får se nästa månad, när det är kallare ute. Det vi gjort för att spara, är att vi tänker oss för. När vi kör diskmaskinen, ställer in den på Eko, kör den på natten. Tvättar tvätt i fulla maskiner på eko och natt tvätt. Hänger upp tvätten, istället för att köra torktumlaren. Släcker lampor där vi inte är, stänger av datorer när vi inte är där. Behöver inte at långduschar på 20 minuter, utan här är det fyra minuter kanske 7. När jag tvättar håret är det lite längre, men annars kortduschar. Maken är tidspolis när lillgrabben står i duschen för länge, För länge i duschen lillgrabben då brukar det bli en si så där 20 30 minuter och varmvattnet är slut, för andra som ska duscha. Det går att spara på elen. Det där med matpriser och mat. Här har vi rustat upp oss. Kollar priserna, köper butikserbjudande. Kokar soppa minst en gång i veckan men oftast två. använder våra grönsaker vi köpt innan det blir för gamla. Det har vi inte gjort innan. Blir tomaterna lite för mogna då går dom att använda i grytan. Igår kokade jag Kålsoppa den var guda god. Lite morötter, kål, selleri, palsternacka, lite köttbullar och buljong ett lagerblad. Guda god och det som blev över det sparar vi för att äta igen. Vi har slutat slänga mat. För några månader sedan var vi väldigt slarviga. Nu känner jag att vi till och med är grymma på att äta upp det vi har. Tänk att det skulle till en inflation för att vi skulle skärpa upp oss. Vilket är riktigt dumt men vi bättrar oss….

Lev idag just nu, igår finns inte kvar men kan gömma visdom som du har nytta av idag. Framtiden ligger där borta och där kan det bo kunskaper som du skaffar dig idag Just nu. Gör en fin dag.

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook