Pusselbitar och miljöpåverkan.

Vägen till sjön har varit dålig, det har mina badsystrar berättat. Just därför blev det inte något bad idag heller. Dumt att åka av vägen för 4 minuters bad. Det blev att stanna hemma istället. Morgonen har förflutit ändå. Kaffe, göra rent kattlådorna, plocka ur diskmaskinen, göra rent kaminen och tömma askan. Ladda ved-stället med ved och slutligen tända i spisen. Nu är det riktigt gott här ner i källaren. Gjorde två knäckemackor med stekt ägg tog ner till källaren med en kopp kaffe. Det fick bli min frukost. Ibland får man hoppa gröten. Bara det inte blir en vana.

Har fått till mig av maken att jag är precis i rätt tid. Årets julklappar är stickat berättade han. Nu stickar ju jag oavsett om det är inne eller ute. Men en julklapp är klar tre ligger och blir klara. Tänker att jag kommer hinna med ett flertalet strumpor med. Nu blir det självklart andra julklappar med men just det där med stickningen är mina egna julklappar från mig. Det är jag som stickar ögla för ögla.

Idag på morgonen funderade jag på vad som gör, att jag just nu lever bland minnen. Just nu gör jag det. Minnen från viktiga människor, som funnits i mitt liv. Dom bor här i vissa situationer och stunder, under mina dagar. Igår var mamma väldigt påtaglig. Det beror på att jag plockade bland julsaker. Hittade en papperspåse i gymrummet. Där fanns det en ljusstake och en väggbonad, som jag förknippar med mina barndoms jular. Min mamma gillade att jul-pynta. Hon hade hur mycket julsaker som helst, två eller tre stora skåp i huset hade hon fulla med julsaker. För ett 20 tal år sedan fick jag en tomte, som min mamma gjort i lera. Han ligger och sover på julsäcken. Den där jultomten bor alltid, under våran gran. Han vaktar julklapparna. Min mamma gillade att jobba med lera, Hon var riktigt duktig. Hon hade många figurer i sitt hem. Tyvärr så tänkte jag inte då, att det var saker som jag ville ha som minnen. Nu i morse när jag satt och tänkte på henne, kom jag på att jag skulle tagit hand om vissa av sakerna. Men när vi höll på att rensa, då hade jag rensat här hemma och ville inte plocka hem mera saker.

Nåja, jag har den lilla sovande tomten i alla fall. I påsen som jag tog från mammas boende, fanns det en ljusstake som alltid funnits i vårt hem runt jul. Den tog jag hem. När jag ställde den på bordet igår, kunde jag nästan känna mammas närvaro. Fast hon sedan i somras bor i himlen. Minnen från jular när jag var liten, symboliserar ljusstaken.

När jag var liten fanns det flera små ljusstakar som tillhörde, men dom fanns inte då när vi gick igenom mammas saker. En väldigt ful julbonad som man hänger på väggen, fanns också i påsen. Även den har alltid funnit i mina barndomsjular. Den hänger nu på väggen i köket. Fin är den inte men, det ger mig julkänsla.

Julklappar har börjat invadera vårt hem. Idag ska jag slå in julklappar, som maken inhandlade till lillpöjken igår. Lillpöjken är snart 19 år. Dessutom ska jag slå in julklappar, jag stickat. Flera lär det bli. Jag är nog lite som mamma, för jag gillar julen. Jag gillar det där med julpynt och förberedelser. I alla fall i år för i år har jag tid.

Igår bodde många, av mina nära och kära här hemma. Pappa han satt bredvid mig i morse, när jag tänt elden i spisen. Jag kunde nästan höra honom sitta där sörpla på sitt kaffe och njuta av eldens sprakande. Kunde höra hans ord om att jag nu , nu hade jag fått till en riktigt fin eld.

Farmor hon är bredvid mig när jag kokar gröt. Hon står där bredvid mig och pratar om att det är kärlek i grynen som kokas. Hon är noga med att berätta om konsten att koka gröt och viktigheten med att röra i grytan. Att bränna gröt går inte om man hela tiden rör i grytan. Farmor hon är även med i det där med bad och simmande. Det är hennes hörnsten.

Farfar och pappa är med mig, när jag ibland försöker laga saker, ibland ger dom mig råd och ibland säger dom att det där där ska inte du röra. Igår var det en lampa som inte funkade i en tomte som min mamma haft. Då jag försökte lada lampan så farfar att strunta idag. Elen är dyr och lampan är sönder den kan du inte laga utan får köpa ny. Farfar han dog långt innan led och energisnålhetens lampor. Snål? Nej det var han inte han, hade alltid en peng över när man var liten. Jag tänker att snålheten är min och då i stunden gav jag den till farfar.

Min mormor bor i stunder när jag är ledsen hon stryker mig över håret, masserar min hårbotten och mina fötter. Hon har alltid en förståelse för människor, när det blir fel så ger hon mig förklaringar så att jag inte blir arg.

Jag vet att dom är döda. Jag tror att vissa pusselbitar i mig, är deras liv. Sådant som jag gör, tycker om och står för, kommer från de äldre generationerna i mitt liv. Jag lägger ett pussel, ser vad som är vad. Var ifrån saker jag gör, kommer ifrån. För jag rör i gröten, jag målar mina tavlor, myser vid elden och försöker mig på att laga saker så som farfar, farmor, pappa, mamma och mormor gjort i mitt liv.

Det där med att skriva och blogga,…. hm det vet jag inte vart ifrån det kommer. Det bara jag gör. Fast jag är dyslektiker och egentligen har svårt för det där med att skriva och läsa. Skrivandet har inget med miljö påverkan. Det är nog min egna grej.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller. Just nu.

Carina Ikonen Nilsson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook