Snålfia är i gång


Det blev inget bad idag, snön ställer till det och jag vågar mig inte ut på småvägar för det himmelska badet idag. Idag får det bli en dag utan bad.

Elden sprakar i kaminen, kaffet står bredvid, Spotify på tvn. Behöver inte så mycket mera för att känslorna ska säga yes, njut lev livet. Att det sedan går bra på börsen är ett plus i kassan. Just kassan behöver plus i dessa tider. Men det är inte inkomsterna utan utgifterna som är grejen. Jag sparar pengar på mina tygservetter, jag snålar med el. I grunden är jag kock, jobbade många år på olika restauranger. Jag har har en förmåga att göra om, dagens rätt till morgondagens rätt. Det utan att någon i familjen märker att det är rester dom äter. Potatismos kan bli den godaste potatissoppan, Pasta den godaste gratängen. Här slänger vi ingen mat, utan äter upp. Gamla tomater blir god sås i köttfärsen. Eller bara gratinerade med lite kryddor olja och ost.

Jag såg på tik-tok någon som skulle bli ekonomisk. Hon berättade att frysta köttbullar var dyrare, än dom som låg i köttdisken. Hmm tänkte jag ekonomisk…Visst köttfärsen är dyr, men gör du dina köttbullar själv, blir det många flera på ett kg, godare, nyttigare. Du bestämmer själv vad dina bullar ska smaka. Lite anjovis i smeten gör underverk. Men även senap, sardeller till och med lite absolut Vodka, gör lite finare smak i köttbullar.

Mera Ekonomisk här handlar det om att gå tillbaka, bort från alla halvfabrikat och göra från grunden. Du får nyttigare godare mat och du vet vad du stoppar i dina rätter. Planera vad du kan göra med vitkål-huvudet du köpt, så det inte bara ligger i kylen efter att du gjort pizzasalladen. Och om vi pratar pizzasallad, gör mycket gör så att det räcker till två middagar till. Den blir godare dagen efter men, efter tre dagar smakar den lite beskt. Gör kålpudding, kåldolmar och soppa. Frys in och plocka fram, när tiden är mera knapp. Köttfärssåsen som blev över, gör soppa, paj eller varma mackor. Koka Morotsoppa på de överblivna morötterna, efter gårdagens middag eller stek dom tillsammans med potatisen. Eller gör stuvning. Här finns massvis att spara. Köp grönsaker som är billiga just nu. Gör rotmos. Det överblivna rotmoset, blir godaste burgarna dagen efter, krydda med färska kryddor och du äter en dröm. Gör gryta med massvis med grönsaker och du får allt i ett. Dessutom blir grytan godare, när den får stå en dag eller två. Det kan bli flera måltider. Ändra den från dag till dag, med olika kryddor och grädde. Byt från potatis till ris dagen efter. Ha olika kalla såser bredvid.

När du doserar din tvätt, doser rätt ta inte i. Tvätten blir inte renare för att du slösar på tvättmedel. Likadant med sköljmedel doser rätt. Snåla på att tvätta, man kan faktiskt använda ett par byxor en kjol mera än en gång innan du tvättar den. tvätta fulla maskiner och i rätt temperatur. Då blir tvätten ren. Laga kläder i stället för att köp nytt.

Lagar du mat använd rätt spisplatta, koka upp vattnet i vattenkokaren och maten kokar fortare. Ha koll på matpriserna, nu pratar jag med fel ord, jag har inte den minsta koll. Men maken han är grym på priser. När jag säger dom säljer köttfärs, för dyrt säger han . Då väntar vi tills den är billig, köper mycket och fryser in.

När saker är billigt köp mera. Jag vägrar köpa smör, när det är normalpris. Är det billigt, köper jag så jag har tills nästa gång det koster 40 kronor. Vi gör likadant med ost, köper flera när dom är billiga. Just nu har vi en cheddar, 1 hushållsost, en prästost och en jul ost. Ost blir bättre ju äldre den är. Ibland gör jag eget smör, vilket är väldigt enkelt. Du vispar bara grädde och du kan smaksätta det i olika varianter, men med vitlök, gillar jag bäst det hemgjorda smöret. Självklart ska grädden var billig, när du gör det.

Koka massvis med risgrynsgröt. Gör Saffranspannkaka på det som blir över, gör risgrynspudding med mandel och russin, lägger du lite bittermandel i blir den himmelsk. Eller några droppar sherry, är det Halleluja. Ris Ala Malta inte att förkasta det heller. Man får äta det fast det inte är Jul.

Gammal mjölk, filmjölk, mm gör äggost. Det blir guda gott med lite sylt du gör i en hast. Lite frysta bär och du är i hamn.

Sortera bort alla abonnemang. Herre min skapare, vad jag tjänat pengar på att fråga mig själv, om jag verkligen behöver alla dom där apparna, sidorna, vitaminerna som jag abonnerat på. Tror jag sparar 2000 kronor varje månad nu när jag sållat bort, överkursen av abonnemang av allt och inget alls. Jag har inte ens saknat dom. Fast jag tror att dom jag köpte av, saknar mig.

Nej det går att vara mera omsorgsfull med pengar. Jag har bara börjat och tänk jag gillar det. Jag gillar att jag tagit mitt förnuft till fånga, frågar mig själv om jag verkligen behöver den där eller just den. Oftast får jag svaret att nej den kommer inte göra mig, lyckligare än jag redan är. Jag behöver inte just den saken.

Ojdå idag blev det Snålfia, hade en annan tanke men det får duga för idag. Ha en fin Fredag och ta hand om dig.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.