Miljötänk, Bivaxdukar.

Jag har allt varit vaken en stund men, jag har små exter för mig när jag vaknar. Kaffe ska drickas, det ska drickas i en timma. Kolla mobil och lite spel. När det är klart, är det köket. Som ska torkas rent på diskbänk. Köra diskmaskinen om den är full. Plocka lite bland sakerna i köket. Hälla upp vatten i spannen som ska med ner i källaren, för att göra ordning spisen. Ta bort askan, ur spisen och tvätta rutan i spisen, så att elden gör den inverkan, den ska på mig.

Ett tips om glasrutan är sotig, är det vatten, doppa trasan i askan och i gatan, va fin glaset blir. Jag gör samma procedur varje dag. Det gör spisgörat enkelt. Samtidigt som jag fixar spisen, kör jag igång datorn. Det gör att den är färdig för att skriva, så fort jag är klar med eldandet. Den är säkerligen klar innan jag är klar med elden, men då är den hel klar när jag sätter mig här.

Min miljökamp här hemma, gör kanske inte så mycket för världen. Men den gör saker med mig. Den ger mig en känsla, av att jag bidrar, är en om en liten del i att göra den här världen, lite bättre. Just nu är det elsparande vi ska göra och jag kämpar på för fullt. Jag har slutat använda papper, servetter och nu sedermera plast. Viss plast använder jag, men där har jag inte ännu hittat en lösning. Plasten jag använder idag, är till soppor. Jag tycker det är urbota dumt. Men jag har inte klurat klart, hur jag löser just det.

Plasten på ost och mat som bor i kylskåpet, den har gått hel bort. Nu använder jag Bivaxdukar, jag köpt på nätet. Det små dukarna, överträffade mina förväntningar. Dom är otroligt bra, är perfekta för ost, all mat som blir över.

När jag fick hem dukarna, gjorde jag ett test. Jag delade en lök, la en liten bivax duk omkring den, la den i kylskåpet. Detta för att se om det luktade. NO, no, no, löken spred inga dofter, genom duken. Det säger mig att det blir flera pluspoäng. Jag är till och med imponerad. Innan hade jag köpt silikonhattar som man drar över tallrikar mm. Dom släppte igenom lukten av lök. Dessutom tänker jag, no, visst jag förbrukar inte plast. Men silikon är även det ett konstigt material. Dom går i och för sig att använda igen och igen. Men bivaxdukarna är helt outstanding. Jag är verkligen helnöjd. Så i gatan nöjd att det blivit ett helt inlägg om bivaxdukar, vist lite göromål om eld så klart.

Det tog lite tid innan jag fick dukarna, kanske var det en och en halv vecka. Tid?? Det är nog jag som bara är så otroligt förväntansfull, som tycker det var lite mycket väntande. Näthandelsbolaget för bivaxdukarna ligger på Gotland. Det var två studenter som startade Företaget. Eftersom efterfrågan blev så stor, har dom fått byta lokaler och anställa flera människor för att tillgodose behovet av bivaxdukar. En affärsidé när den fungerar.

Jag bidrar, det blir en skön känsla i mig av dessa tankar. Jag bidrar. Vad gör du för att bidra till att välden fortfarande är en vacker plats, då våra barnbarns barn växer upp? Jag vet att jag kan göra mera, jag kommer att hitta till nya sätt. Nu är det soppåsarna jag klurar på. Här behöver jag tips! Vad gör andra? Hur blir jag av med plasten i just sopskåpet?

Vad det gäller elsparandet, har vi här hemma blivit riktigt bra på det. Vi släcker lampor, ljusstakarna är släckta när det är ljust och när vi går och lägger oss. Känner jag mig rätt, kommer dom och allt annat julkrafs vara borta innan Nyåret är över. Eller så åker de bort på Nyårsdagen. Det är sådan jag är.

Sparar el. När detta inlägg är klart är det att återigen släcka ner datorn, spara på den elen. Tvätta tvätt, gör vi i fulla maskiner. När elen för övriga samhället är mindre använd. Vi har bytt från pellet till bergvärme. När jag stryker så är jag noga med att göra det snabbt, sedan stänga av strykjärnet fast det inte behövs. Likadant med kaffemaskinen. När jag ska koka potatis och sådant med vatten. Kokar jag först upp det i vattenkokaren, så att spisen inte är på mera än det behövs. Här finns det säkerligen en utvecklingspotential, hos mig. Här går det att göra mera men, ibland måste man vila i det som är, för att sedan ta nya tag och bidra mera. Kom just på att jag inte köper kläder, så ofta som jag gjort innan. Tror inte jag köpt mera än en klänning i år. Den köpte jag i somras, för att den var så vacker. Innan köpte jag kläder, minst en gång i månaden. Även det är ett sätt att bidra.

OJ många tankar idag om miljö. Bra att reflektera över saker ibland. Det här inlägget ger mig en god känsla i kroppen. Ha en fin dag och ta hand om dig.

Tacksamhetstankar i dagen.

  1. tack för att jag vaknade i morse.
  2. tack för att jag har ett hus att bo i. Det gjorde att jag har det varmt och skönt. Nu när snön yr ute.
  3. tack för att livet. Jag gillar mitt liv.
  4. tack för att jag har hittat en plats här på jorden, som jag gillar.
  5. tack för alla människor som funnit i mitt liv. Jag har lärt och lär mig fortfarande av dom.

Idag är första dagen på resten av ditt liv, Idag är första dagen på resten av mitt liv. Den tanken är stor.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu är det som gäller. Just nu.

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook