Det är i tanken allt blir till.


Idag satt jag mig ner för att skriva här, lite senare. Har haft annat att ta hand om. Jag har skrivit min nya födelselapp, om vad jag vill ha under detta år för mig. Jag har skrivit vad jag vill avsluta, under denna period. Sådant som jag inte vill ha i livet längre. Dom där inte lapparna, eldade jag upp i kaminen. Nu ligger inte vill ha lapparna, som aska och har gått upp i rök. Kanske är det bara symboliskt, men det är något jag gjort under några år. Idag var elden svår att tända. Till trotts, att jag eldade upp en massa inte lappar. Det säger mig att, inte lapparna är något jag får genom vilja, ork och motivation, se till att det blir inte saker. Det kommer inte vara lätt men det ska gå.

Ganska så ofta får jag små brev i mailkorgen, Inte ganska så ofta utan ofta. Men vissa brev är speciellt trevliga. Ett av dom trevliga breven är från Kay Pollak. Det är hans nyhetsbrev som hittar in i min mailkorg. Det sista brevet är något som jag ska ta till mig. Fast egentligen har jag gjort det i många år. Men dom behöver fräschas upp och läsas igen, efter en tid igen. Det går inte att fuska och göra slentrian av det. Utan det är saker att friska upp, ta nya tag och göra igen. Gör man inte det tenderar det att bli utifrån lättja och då blir det helt plötsligt igen, okej att ta på offerkofta och klaga för klagandets skull.

Det är punkt ett i brevet jag ska träna på just nu.

1)  Det som påverkar dig allra mest i livet är dina egna tankar. Påminn dig om det varje gång du blir störd, irriterad och olycklig för något. Säg till dig själv: Jag är endast påverkad av mina egna tankar. Det är mirakulöst befriande. 

Det är så sant, det där med att det är i mina tankar sorgen, eländet blir. När man blir störd, eller irriterad. Det är för att det ploppar upp automatiska tankar, om man inte stoppar sig i tid. Jag kan välja en annan tanke, när det inte bli som tänkts innan. Bara för att jag bli irriterad av något, så kan det finnas andra tankar att välja. Än just den där irriterade tanken som väldigt fort, utvecklar sig till en känsla. Det är tanken som allt börjar, tanken föder en känsla. Känslan kan vara härligt härlig, men den kan även vara oturligt nog en känsla jag inte vill ha.

Just nu snöar det otroligt mycket på utsidan. Det är snö över allt och det känns som att det är en dag, att spendera inomhus med eld och annat mys. Den grå himlen påverkar mig, Fast gör den det egentligen ?

Egentligen är det så att jag någon gång för länge sedan, bestämt att när himlen är grå och vädret är ovänligt. Då ska jag gå och bli påverkad, känna mig hängig, tråkig och sorgsen. Jag har kanske inte sagt det högt till mig själv. Behöver inte ens vara så att jag, ens bestämt det. Jag kanske till och med har lånat det, av någon annan. Någon annan som innan mig bestämt sig, för att grå himmel är tråkighetsdagar.

Det är en väldigt dum bestämmelse, jag tagit till mig. Jätte dum till och med, för just det där med väder, är inget jag kan styra över. Det händer oavsett vad jag gör. Men det är dumt att ha bestämt en gång för länge sedan att grå himlar, är tråkiga himlar. Där jag får luta mig tillbaka och bara bli låg, tråkig, och hängig. Det finns faktiskt dom som åker väldigt långt, för att njuta av snö och gråa himlar. Även om dom kanske mera, hoppas på att solen ska titta fram. Till och med jag åker väldigt långt på sommaren, för att uppleva snön. Ända upp till Vilhelmina brukar vi åka, till och med upp till fjället där vi kan bada i snön. Nu är det inte vi, som badar utan skulle det bli snö bad, så får det göras av mig.

Nej idag ska jag träna på den, där första punkten. Det är mina tankar som påverkar mig främst i livet. Idag när jag känner mig hängig, ska jag tänka andra tankar, än de där gråtankarna.

För när jag närmar mig fönstret, ser snön som yr. Landskapet är vackert. Helt täckt i snö, ur husen på vår gata har grannarna likt oss, tänt en eld. Någon kanske till och med bara njuter, har morgonrock och tofflor på sig för att fira dagen grå. Tillåter sig själv att bara mysa, tillåter sig själv att må helt underbart bra.

Här får bli att tränas på.

Min valda tanke idag, ska bli så här: Men så härligt vackert det är ute, helt magiskt vackert med snön som yr. Vilken fantastiskt fin dag, att träna sig på att vila inomhus. Fast jag ska ut och gå, det har maken bestämt. Vi ska gå till affären och handla bakpotatis och vanliga potatisar. En låda vindruvor, tänker jag med. För den låda jag hade har blivit norpad av. Jag hade tänkt ha den till ostbricka. Men någon annan tyckte dom var så goda, både utan ost och annat. Vilken tur att vi är olika, jag gillar druvorna till ostar. Det får bli en eller två lådor så finns det för oss som gillar ost, och dom som bara gillar druvorna. Det finns inga dåliga väder, bara väldigt dåliga kläder, om man inte tänker sig för. Men jag ska ta på stövlarna, halsduk och mössa. De nystickade vantarna ska jag ta på över mina skinnvantar. Vilket härligt väder det är idag, kommer att bli magiskt att gå ut i detta underverk till väder. Jo det ska bil. Imorgon är det min födelsedag, den ska jag fira med semla. Jag äter aldrig semla innan, den 7 Januari.

Ha en härligt fin dag, ta hand om dig och det som är du. Välj en fin dag, välj dina tankar idag och känn vilka känslor som blir av tanken. Det ska i alla fall jag göra idag.

” Ibland tänker jag att jag inte räcker till´´ sa Liten Drake

´´Körsbärsträdet jämför sig inte med andra träd, den bara blommar´´ sa stor Panda.

Även idag kloka ord att ha med i dagen idag. Ibland tror jag att jag inte räcker till. Men det gör jag ju, Jag är ju alldeles egen människa med mina unika egenskaper och är alldeles tillräckligt bra. Jag får göra som körsbärsträdet bara blomma och inte jämföra mig med andra.

Får bli ett träd från sjön och det är inte ett körsbärsträd men så vackert och välkomnade att jag till och med säger hej till det när vi möts.

Tacksamhet

  1. Tack för att jag den här första dagen på resten av mitt liv, vaknade tidigt och kunder göra sådana där tokiga saker som jag gör.
  2. Tack för att livet är så givmilt emot mig.
  3. Tack för att jag är den jag är.
  4. Tack för allt som livet har gett mig. Jag har så mycket bra saker och härligheter i mitt liv.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller det är just här vi plöjer, sår och skördar.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.