Kakao och honung


Klockan är bara 12 minuter över 6. Här sitter jag i soffan och har min dator i knät. Katten var hungrig tidigt idag. Jag kände när jag vaknade hur jag faktiskt kände mig lite hungrig. Jag som inte varit hungrig på en vecka. Är det här magens sätt att berätta för mig att jag nu har en snäll mage som vill ha snäll mat? Jag tror till och med febern är borta. I alla fall fryser jag inte. Det är lika kallt eller varmt i huset idag som de andra dagarna. Jag tror att infektionen i magen gått över av sig själv. Eller sig själv… jag har inte ätit på en vecka närmare 9 dagar. Känner mig hoppfull så här tidigt på morgonen jo, jag tror jag mår lite bättre. Ännu bättre kommer det bli när jag igen börjar äta.

Det är en lång segdragen vinter känner jag. De där vår känslorna som bodde i kroppen för några veckor sedan är inte hos mig och ute visar sig världen vit full av snö. Tröstlöst vit är utsidan, jag brukar tycka det är vackert med snö. Men nu vill jag mig ut och hitta tussilago, vitsippor och njuta av vår solen.

Jag är redan inne på min andra kopp kaffe. Den där sista koppen kaffe som oftast står och blir kall för att jag brukar glömma av den. Oftast dricker jag mitt kaffe tillsammans med att jag skriver mina inlägg. Det gör att jag glömmer av mitt kaffe. Idag blir det en helt vanlig liten tråkdag här hemma. Hela veckan har varit tråkig. Det blir ju dagarna när man är sjuk.

Läste ett inlägg på nätet idag om nyttigheten med kakao att man ska dricka det för att ta hand om sin kropp och sitt välbefinnande. Det höjer serotonin nivåer och ger positiva känslor. Vi behöver serotonin för att hitta till må bra känslor och ha välbefinnande.

Kakao innehåller inte serotonin i sig, men det innehåller aminosyran tryptofan som är en förstadie till serotonin. När vi äter mat som innehåller tryptofan, kan det öka nivåerna av tryptofan i hjärnan, vilket i sin tur kan bidra till att öka produktionen av serotonin.

Eftersom kakao innehåller tryptofan kan det således bidra till att öka produktionen av serotonin i hjärnan. Dessutom innehåller kakao också fenyletylamin, ett ämne som frigör endorfiner i hjärnan, vilket kan bidra till en förbättrad stämning och en ökad känsla av välbefinnande.

Mängden tryptofan i kakao är relativt liten, och att det är osannolikt att det skulle ha en betydande inverkan på våra serotonin nivåer på egen hand. Det är också viktigt att konsumera kakao i måttliga mängder, eftersom kakao ofta är tillsatt med socker och andra ingredienser som kan ha negativa effekter på vår hälsa om de konsumeras i stora mängder. Men man kan ju byta ut sockret till nyttigare sötningar, dadlar är en tanke jag fick. Honung en annan, honungens nyttigheter tål inte värme så det får ju bli ljummen kakao i så fall.

En vis man berättade för mig att det behövs en sked honung varje morgon då håller infektioner sig på avstånd. Nu menade han att det inte var all honung som gjorde underverk utan det var viktigt vart ifrån den kom. Han köpte honung från sitt hemland.

Honung är en naturlig sötning som ofta används som alternativ till socker. Det finns många fördelar med att använda honung istället för socker, inklusive dess höga näringsinnehåll och potentiella hälsofördelar.

Honung innehåller en mängd olika näringsämnen, inklusive antioxidanter, enzymer och vitaminer. Dessutom innehåller honung också mineraler som zink, järn, kalcium och kalium, vilket kan bidra till att stärka vårt immunförsvar, förbättra vår matsmältning och öka vår energinivå.

Honung har också visat sig ha antimikrobiella egenskaper, vilket innebär att den kan hjälpa till att bekämpa bakterier och virus i kroppen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för att stödja vår hälsa under tider av sjukdom eller infektion.

Honung innehåller också naturliga sockerarter som fruktos och glukos, vilket gör att den ger oss energi på ett hållbart sätt. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för idrottare och personer som behöver en snabb energikälla.

Alltså honung är en näringsrik och hälsosam ingrediens att använda i våra maträtter, ett alternativ till socker. Det är viktigt att välja en högkvalitativ honung som inte har tillsatts med extra socker eller andra ingredienser. Dessutom bör personer med diabetes eller andra hälsoproblem rådgöra med sin läkare innan de konsumerar stora mängder honung.

Kakao innehåller flera näringsämnen som kan vara fördelaktiga för vår hälsa. Här är några anledningar till varför kakao kan vara bra för oss att dricka:

  1. Hög halt av antioxidanter: Kakao innehåller höga nivåer av antioxidanter, som kan hjälpa till att bekämpa fria radikaler och minska risken för sjukdomar.
  2. Förbättrar humöret: Kakao innehåller också fenyletylamin, ett ämne som frisätter endorfiner och kan bidra till att förbättra humöret och minska stressnivåerna.
  3. Minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar: Enligt forskning kan flavonoiderna i kakao bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att sänka blodtrycket, förbättra blodflödet och minska inflammation.
  4. Förbättrar hjärnfunktionen: Kakao innehåller också koffein och teobromin, två ämnen som kan bidra till att förbättra kognitiv funktion och öka mental skärpa.

När honung värms upp kan dess sammansättning påverkas. Honung innehåller naturliga enzymer och antioxidanter som kan förstöras vid höga temperaturer, vilket kan minska dess näringsvärde. Dessutom kan värme också öka nivåerna av hydroxymetylfulvaldehyd (HMF), ett ämne som bildas naturligt i honung när den värms upp eller lagras under lång tid. HMF kan ha negativa effekter på hälsan i stora mängder, så det är bäst att undvika att utsätta honung för höga temperaturer.

Om du behöver använda uppvärmd honung i en maträtt eller dryck, försök att undvika att värma den över 40-50°C, vilket är den optimala temperaturen för att behålla dess näringsämnen. Du kan också tillsätta honungen till maträtten eller drycken efter att den har svalnat något, för att undvika att den utsätts för för hög temperatur.

Det är också viktigt att notera att rå honung, som är opastöriserad och obehandlad, innehåller enzymer och andra näringsämnen som är känsligare för värme än behandlad honung. Undvik att värma upp rå honung om du vill behålla dess näringsvärde.

Nu ska ju allt tas med måtta men idag ska jag dricka en kopp med kakao sötad med honung i stället för socker. Hoppas nu att magen även gillar det.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Imorgon då är det första dagen som jag ska äta fast föda igen. Kokt fisk med kokt potatis. Det ska allt gå att få till lite smaker till det med.

Ta hand om dig.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.