Låg självkänsla.

Det finns många tecken som visar på att någon har dålig självkänsla. Här är några vanliga kännetecken:

  1. Svårt att ta kritik: Personer med låg självkänsla kan ha svårt att hantera kritik och tar det ofta personligt. De kan känna sig nedslagna och känna att de inte räcker till.
  2. Självkritik: Personer med dålig självkänsla kan ha en tendens att kritisera sig själva och tänka negativa tankar om sig själva. De kan ha svårt att se sina positiva sidor och fokusera istället på sina brister.
  3. Undvikande beteende: Personer med låg självkänsla kan ibland undvika sociala situationer eller aktiviteter som de tror att de inte klarar av. De kan känna sig oroliga eller obekväma med sig själva och andra.
  4. Svårt att ta beslut: Personer med dålig självkänsla kan ha svårt att ta beslut eftersom de är osäkra på sina egna åsikter och känner att de inte har tillräcklig kunskap eller erfarenhet för att fatta ett bra beslut.
  5. Svårt att säga nej: Personer med låg självkänsla kan ha svårt att säga nej eftersom de vill vara till lags och undvika att göra andra besvikna. De kan ha svårt att sätta gränser och säga ifrån när det behövs.

Om du märker några av dessa tecken hos någon i din omgivning, kan det vara viktigt att visa förståelse och stödja personen. Det är också viktigt att komma ihåg att självkänsla kan förbättras genom positiv självprat, stödjande relationer och att fokusera på sina positiva sidor och styrkor. Det är personen i fråga som har den mindre bra självkänslan som måste göra jobbet. Du kan själv bara stödja gå bredvid.

Det finns massor av saker man kan göra själv för att få en bättre självkänsla. Ett bra sätt är att bli medveten om sina tankar, om sig själv. Se till att bli sin egna bästa vän. Självprata och börja fokusera på sig själv. Sluta upp med att jämföra sig med andra. Börja skriva dagbok där man skriver ner dagen vilka känslor och vad som var bra med just denna dagen.

Vilka styrkor man själv visade under dagen.

Skriva ner tacksamhet. Att känna tacksamhet gör saker med mig själv. Att vara tacksam över att det finns mat på bordet, att jag har någon som tycker om mig att jag tycker om någon. Att jag har ett jobb, att jag har möjligheten att välja i alla lägen. Är saker som man faktiskt kan känna tacksamhet över.

Sluta upp med att jämföra sig med andra är särskilt viktigt. Se tillbaka på livet och verkligen känna hur långt man kommit. Nu menar jag inte karriär och sånt. Det kan vem som helst göra, utan hur man vuxit i sig själv är viktigt att se på. Se vilka beslut man tagit i livet, se vad som gjorde och vad som blev konsekvensen. Titta på det som blev bra. titta även på det mindre bra och gör om historian i tankarna skriv om manuset och se det spelas upp framför dina ögon. Se dig själv i spegeln och se det som är vackert. Ser du inget vackert låna någon annans ögon.

Ingen kan göra jobbet åt dig, du måste själv göra det. När du väl börjat och gå på den mera upplysta vägen om dig själv. Då kommer du må bättre, kunna ta emot kritik på ett bättre sätt, stå på dig mera och våga leva ute i ditt liv. Du är så värd att känna dig bra och att du duger. SÅ sätt igång och gör det jobb du behöver göra.

Ta hand om dig.

Lev idag just nu igår finns inte kvar och morgonen kommer först i morgon.

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook