Makt är något vi ska hantera varsamt.

Det börjar bli ont om inlägg, där av skriver jag nu ett inlägg som först kommer att ses på Torsdagen. Torsdagen är en dag jag jobbar full dag. Där av blir det att jag skriver dagens inlägg nu redan på måndagen. Jag vill att det ska finnas ett nytt inlägg fast jag jobbar så vi får utforska ett område så som vi gjort flera gånger innan. Tema kärlek har varit sådana inlägg. Tema ADHD lika så. Även bemötande är inlägg jag skrivit på förhand.

Idag får det bli ett inlägg om att jobba med människor. I vissa fall möter vi människor i deras hem. I andra fall är det som jag, som möter människor i boenden. Det finns massvis med olika former av boenden. Jag jobbar med ungdomar. Andra kanske jobbar kanske med andra människor. När man jobbar som jag och andra som jobbar med människor. Är det viktigt att vi inser att det är makt vi arbetar med. Att vi oavsett vad vi jobbar med, har makt i våra arbeten. Även de gånger vi inte tror att vi har makt, så har vi det. Dom vi jobbar med, är beroende av oss oavsett vad vi jobbar med. Makt och hjälp, de söker hjälp och vi har makten att hjälpa eller inte hjälpa. Människor som söker hjälp är utsatta människor, dom är någonstans i livet där dom inte reder upp det dom får hjälp med av egenkraft. Jag tänker att det i vissa fall tagit lång tid för dom att ens våga, orka inse att just det här, det behöver jag hjälp med. I vissa fall är det inte dom som sökt hjälpen utan någon myndighet som sett att här behövs det andra krafter för att få till en förändring.

Tänker vi på det, vi som jobbar med människor? Har vi det framför våra ögon, när vi möter den vi ska hjälpa? Borde vi ha det?

Jag menar att vi alltid, inte i vissa fall utan alltid, måste ha på oss de glasögonen när vi möter människor i jobbet. Vi behöver hela tiden inse att vi har en otrolig makt i vår position. Vi behöver hela tiden se till att vi inte brukar den makt vi har, mera än nödvändigt. När människor söker hjälp, är det för att dom litar på att vi kan lösa. Vi är där för att hjälpa och den vi hjälper är i underläge. Ibland vill de inte ens ha hjälpen vi erbjuder, men måste ta emot. Då är det viktigt att vi hanterar vår makt varsamt. Inte brukar den mera än nödvändigt. Hur hanterar man makt varsamt? Hur gör man när man möter någon i dessa lägen? Jag tror det handlar om att vi ber om lov, vi frågar på vilket sätt och vi berättar vad vi gör. I alla lägen tror jag på kommunikation. Vi berättar att nu behöver vi göra detta, hur skulle du vilja att vi gör det. Vill du att jag ska göra? Eller ska vi hjälpas åt? Hur gjorde du innan det blev så som det är nu. Man kan även berätta att så har skulle jag löst det, men det är mitt sätt att lösa. Hur skulle det vara på ditt sätt? Oavsett vad det är så är det kommunikation som är viktigt. Kommunikation och att vi i mötet respekterar den vi möter. Kommunikation kan vara mycket, vårt kroppsspråk, tidpunkt, var vi befinner oss och hur vi säger saker. Vissa kanske behöver bilder i sin kommunikation, andra behöver rit prat, Seriesamtal. Vissa kanske vill att vi inte pratar så mycket, andra kanske vill prata mer. Vissa vill att man gör det man ska så fort det bara går så dom sedan slipper den som utför. Andra vill ha det där lilla samtalet eller den lilla fika stunden efteråt. Jag tror vi vinner massvis på att göra det där lilla extra oavsett om det är att göra jobbet och gå därifrån eller bjuda in till samtalet.

Jag säger inte att jag är bäst på det här nej nej, jag lär mig varje dag. Men jag tror faktiskt att jag mera ofta har för ögonen, att när jag är på jobbet är det en maktsituation och jag måste hantera den varsamt.

Nog för idag.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook