Midnattsmässa på Påskafton.

Spännande nu vet jag varför vi fira påsk enligt den kristna tron.

Solen skiner även idag. En blå vacker himmel visar mig att det blir en fin dag även idag. Igår var jag på jobbet, det firades påsk med ägg målning och god mat. Synd att jag inte kunde äta maten, men jag kunde ändå vara med i den trevliga samvaron. Jag var med och hjälpte till att laga maten.

När jag sedan kom hem hade maken fixat till att göra våren på riktigt. Han hade gjort ordning på altanen. Paviljongen är nu på plats och Vi kan återigen äta ute på altanen. Det kunde vi redan på fredagen, men nu vart det i ordning där ute. När jag kom hem och suttit i soffan en stund, gick jag och la mig en stund. Vi hade bestämt oss för att gå till Kyrkan och fira påsken.

Det gör man vid midnatt, från mörker till ljus tog jag med mig från själva gudtjänsten. Innan själva gudtjänsten hade dom tänt en eld, där eldade dom upp böner som var skrivna. När det var gjort. Gick vi sedan in i en mörk kyrka. Som sedan efter hand tändes. Det var spännande att sitta där tillsammans med de andra firande. Ett ljus fick vi med oss in. Efter en stund kom det en pojke och tände ljusen åt oss. Jag var lite orolig för att stearinet skulle rinna ner bränna min fingrar och förstöra kläderna. Som ni märker har jag aldrig varit i kyrkan på påsk. För jag visste inte att det fanns stearinljus som inte rann.

När själva gudstjänsten var klar, önskade prästen oss åhörare en glad påsk. Efter det fick vi ta våra ljus och sätta i en ljushållare. När vi kom hem fick jag lära mig av sonen som går i kyrkan lite oftare än jag gör, att man skulle be en bön under den stunden. Jag hade fullt upp med att få dit ljuset. Jag hade inte heller någon bön förberedd. När jag gick från kyrkan fanns det en ro i mig som inte varit där innan. Stillhet och den vackra sången som en ljus röst hade gjort under själva gudstjänsten.

Det var vackert men jag tror inte jag hann med att uppleva all vackerhet, då jag var så noga med att vara uppmärksam på vad som hände och vad som skulle ske. Där i stunden bodde sorgen som sedan blev en glädje. Prästen pratade om Moses som tog Israeliterna ut ur Egypten. Han pratade om Jesus och upptäckten att han inte fanns i graven.

När jag var liten tyckte jag det var spännande med berättelserna från bibeln. När jag gick i tvåan gick jag en skola där kristendomen, präglade den lilla skolan. Jag tyckte det var riktigt spännande då att höra fröken berätta om barnet som låg i vassen, om den heliga samariten och om budorden som Moses fick när han gick upp på ett berg. Igår när jag satt där och lyssnade till flykten och havet som delade sig. Kom den där spännande känslan tillbaka från det jag var barn. Fast jag redan visste hur det skulle gå. Det var värt ett besök till kyrkan, det där besöket igår. Jag är glad över att vi gick dit. Nu vet jag vad som händer i kyrkan under påsknatten. Kanske är det så att jag någon gång i framtiden, går de andra dagarna med under påsken. Fast jag vet ju inte om det är flera dagar. Det kanske bara är då mellan påskafton och påskdagen det är gudstjänst. Det var fint och en trevlig tradition att ta med sig. Alltid kul att få nya upplevelser.

Idag står det inget på kartan för dagen. Idag blir det vila låta dagen gå åt till att vara här och nu. Glad påsk! Jag trodden innan igår att det var försent att önska Glad Påsk. Idag vet jag att det är nu jag ska säga Glad påsk. Prästen gjorde det vid midnatt efter själva gudstjänsten.

Tacksamhet.

  1. Tack för att sonen ville att vi tillsammans skulle gå till kyrkan igår. Det var riktigt spännande och trevligt. En ny erfarenhet.
  2. Tack för att jag även iidag fick vakna upp till en helt ny dag.
  3. Tack för att Jag idag har möjligheten att bara vila.
  4. Tack för livet, för allt det ger mig och lär mig.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar. Morgondagen vet vi ännu inget om. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook