Visst finns det flera som säger stopp mot mobbning?


Det är tyst här i husbilen, bara jag som är vaken. Har varit vaken länge men legat i sängen. Kallt är det vet inte om värmen är på. Eller så har jag feber. Känner mig lite mosig i huvudet och är fortfarande trött. Men har jag en gång vaknat är det lögn att försöka sova igen. Kaffet står bredvid mig och min badkappa på för att i alla fall få lite värme.

Idag blir det en dag i solen. Men först blir det att sitta här och vakna till. Skriva lite och få in vakenheten i kroppen. Jag tänker skriva om mobbning, utanförskap och mobba. Det hänger ihop. Det finns dom som allt har haft ett utanförskap. Som föds in i ett utanförskap och har cirklar i de som inte passar in i de sociala cirklar som är accepterade.

Utanförskap kan vara utifrån socioekonomiska omständigheter, kulturella skillnader, religiösa eller etniska förhållanden, även personliga egenskaper som kan uppfattas avvikande. Utanförskap där bor känslor av exkludering, isolering och avskildhet från en större social grupp eller samhället i stort. Utanförskapet kan ge allvarliga konsekvenser i hälsa och välbefinnande för den som är i utanförskapet. Känslor av ensamhet, depression, ångest då de upplever att de är avskurna från sociala nätverk och saknar gemenskap, svårt att få tillgång till samhällets resurser och kanske lever de på en social marginalisering.

Personen som känner sig utanför samhället, leder till sämre hälsa, lägre utbildning och sämre arbeten, lägre inkomster och är mindre delaktiga i samhället. Det bor en ökad risk i att bli utsatt för olika former av diskriminering, våld och övergrepp. Redan innan barn börjar skolan, kan barn fått uppleva känslor av att inte duga, misshandel eller upplevt misshandel i sin närhet. Kanske beroende på att mamma eller pappa har olika former av missbruk, kanske båda föräldrarna. Kanske är mamma eller pappa utan arbete vilket leder till att det finns mindre pengar i hushållet. Vilket leder till att barn kanske inte får det som är nödvändigt. Det finns barn som äter sig mätta i skolan för att sedan gå hungriga till sängs. Det finns barn som endast får skollunchen som mättnad.

Idag säger man att man kan se barn innan skolåldern ,att det finns risk att de hamnar mindre bra sammanhang som ungdomar. Dagis personal kan redan upptäcka att just det lilla barnet inte har tillräckligt och kommer att hamna i utanförskap och söka sig till mindre bra grupper ens innan de är tonåringar. Men det är där borta i framtiden. Nu är utanförskap inte något i sig som endast leder till mobbning. Nej det säger jag inte men chansen är stor att den som är i ett utanförskap kan vara utsatt för olika former av mobbning. Även om det inte alltid är så.

Mobbning och utanförskap kan samverka och förstärka varandra. Mobbning är en handling av uteslutning, ibland aggressiva beteenden som riktat till någon eller några. Mobbning ger allvarliga konsekvenser för den eller de som blir utsatta. Det kan leda till fysiska skador, men även psykologiska skador, som som depression, ångest, och PTSD. Självbilden och självkänslan får sig en törn och ger långsiktiga effekter på deras liv och i deras relationer. Ofta känner personen i fråga att det är fel på dom. Dom känner ofta att det är deras lott i livet. Nu säger jag inte att det är så för alla, men för vissa.

Har du varit mobbad redan som liten, så lär du dig även att det är så du tar dig fram. Har du blivit utsatt för mobbning, då är risken stor att du även själv i andra konstellationer hittar dom som du känner är svagare än du. Då kan du även själv bli en mobbare. Du vet inget annat. Även om du blivit utsatt för våld, vet hur illa det gjort dig. Då är risken stor att du tar med dig dina erfarenheter och utsätter andra som är olik dig för mobbning.

Mobbning är makt, en makt över någon eller några andra. Man ger gliringar, i mimik, kroppsspråk, utslutning hot, knuffar, slag. Oftast hittar mobbaren någon eller några som går ihop och utesluter någon eller några. Är man i ett sammanhang där mobbning finns. Kan även den som dagen innan blivit mobbad. Mobba tillsammans med sina motståndsmobbare, mobba dagen då man inte själv blir utsatt. De som mobbare får till sig, är en form av makt och kan dag till dag välja ut någon. Då utan att ens tänka på att de väljer. Från dag till dag utan att tänka. väljer de ut någon som de genom sina handlingar trycker till, dagen efter kan det vara någon annan. Man mobbar oftast för att själv slippa bli mobbad. Det är så de lärt sig att de sociala spelet är.

Vad gör man då åt saken. Det är svårt att vara den som ska reda i de sammanhang. Det gäller att säga stopp, det där är inte okej, Nej. Det hjälper inte alltid. Det är ett långt stort arbete som hela tiden måste pågå. Det gäller även att hjälpa och stött den eller de som är utsatta. Ibland är det till och med så att det är att anmäla så att det blir rättsliga åtgärder. Samtal med de som mobbar och den som blir. Åtgärder så som åtstramning för de som gör och åtgärder för den som blir.

Mobbning är något som vi alla vuxna, måste våga ta tag i. Våga säga stopp, våga sätta gränser. Det är inte alla som vågar, dessutom är det så att vissa tror att den som blir mobbad får skylla sig själv. Men hen mobbar ju också… Jo men visst gör hen det men varför gör hen? Hen vet inget annat sätt, vi måste sätta stop! Stop att sätta en grens, säga nej vid tillfället och stötta när det är utsatt själv. I samma stund som jag skriver detta inser jag att ojdå, alla vuxna hm???? Det finns även vuxna som mobbar….. Mobbning sker i många sammanhang. Även i arbetsgrupper. Även människor med betydande makt som har för stor makt, men är små människor i sig själva kan vara mobbare. Men jag vägrar ge upp. Jag vägrar att tro att det inte går att stoppa mobbning. För det måste gå, det måste finnas dom som vägrar se på när andra människor blir utsatta. Visst finns vi???

Nej nog för nu, jag har skrivit av mig och dagen ska påbörjas.

Lev idag just nu. Igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.