Midsommar traditioner.


Då är vi där mitt i sommaren,Midsommar den 23 juni, förr innan 50 talet firade man midsommar alltid på en lördag. Nu då på fredagar. Detta för att det passade alltid arbetsgivaren bättre. Jag trodde att midsommar var en hednisk högtid. Men tydligen är det även en biblisk högtid. Man firar att Johannes döpare föddes den 23. Midsommar är egentligen den 21 eller i alla fall så är det sommarsolståndet.Det är då dagen och natten var lika långa. Men det är idag vi firar det. Förr trodde man att det var helande att gå barfota i morgondaggen på midsommar, det botade och helade sjuka. Plockade man sju sorters blommor och drömde om en person så var det han/hon som var den utvalda.

När jag var liten hade jag så svårt för att inte prata, då jag plockade blommorna. Det hade farmor sagt att man inte skulle göra. Innan vi gick ut och plockade dom sju sorterna. Under kudden låg mina blommor men jag minns att jag ofta blev besviken, för dömde om den jag skulle gifta mig med kom inte in i drömmen.

Det var då och idag är det då midsommar. Just nu sitter jag och funderar på om jag ska föra traditionen vidare till lilla Emilia och Alfred. Ska vi gå ut och plocka blommor lägga under kudden. Eller är det för farligt med tanke på alla fästingar. Jag bestämmer mig, för att det nog inte är så bra. Fästingar är aldrig bra. Det ska till ett litet kalas idag. Ett ynka litet kalas, med barn och barnbarn samt min svärdotters föräldrar. Dom vet hur jag är att det kanske inte blir så traditionsbundet. De som vill ha traditioner dom får fira hemma. Här är det som alltid, här blir det som det blir. Vi ska duka i trädgården, under husbilens markis. Vet inte om vi ska kanske spela lite kubb eller boule. Det får bestämmas senare. Sillen äter vi till lunch och på kvällen blir det grill. Grill för mig får bli fisk för jag har fått ont i magen igen. Grillad fisk är gott, det duger allt.

Oavsett hur man firar, så blir det bra tänker jag. Emilia är taggad, hon ska sova över hos farmor har hon bestämt. Vi får se om även Alfred vågar sova över. Imorgon plockar jag i frukost korgen och tar ut till Paviljongen, Emilia får njuta av frukost där. Tror jag ska plocka fram Obojen fast det inte är husbilshelg. Oboj Dricker vi endast i husbilen, det blir lite mera exklusivt. Men sover man i husbilen som vi bestämt med Emilia att vi ska göra, då får man dricka Oboj.

Härligt med några lediga dagar känner jag, fast jag bara jobbar halvtid just nu, blir jag helt utmattad när jag kommer hem. Så trött att jag endast orkar göra det absolut nödvändigaste. Igår var det nödvändigt att få ordning på glasögonen. Nu sitter dom där jag sätter dom. Fick även luftkuddar till mina glasögon som är dom där som alltid ska vara på. Solglasen böjde man till så dom sitter där dom ska sitta.

Nej nog för nu… Jag önskar er alla en trevlig Midsommar. Ha det så roligt det bara går.

Tänk på att barn har olika erfarenheter av alkohol. Det finns de barn som är rädda långt innan midsommar, dom barnen behöver vi övriga se. Jag vet att jag själv kanske inte var rädd, men jag tyckte det var obehagligt med fulla människor. Dom blev konstiga, vissa blev snälla så som min pappa och farfar. Men andra kände jag obehag av. Då var det bättre att vara i mitt rum och leka med Barbie dockorna. Långt ifrån de klirrande flaskorna och glasen. Jag minns även den där tiden, innan flaskorna kom på bordet, det kändes som att vuxna bara satt och väntade på att den tiden skulle ta slut. En riktigt otrevlig stund för mig som barn.

Nej nog med moralkakor. Men vi behöver se de barn som kanske är rädda.

En fin dag ska skapas, den ska skapas av mig. Kanske ett bad idag. Ska fråga min vän om hon vill bada.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.