Bildstöd

Ett igen sent inlägg, jo jag har jobbat igen. Igår jobbade jag och var så trött att jag inte orkade ta fram dator. Låg och sov ute på altanen, hela eftermiddagen och gick till källaren för att kolla tv efter sömnen. Idag på jobbet, har det varit en hel kul dag. Jag har jobbat med bildstöd eller kognitiva stöd och tydliggörande. Sånt gillar verkligen jag. Dessutom är det ett viktigt enkelt och roligt jobb. Det gav energi. Nu är det inte själva bildstödsgörandet som är jobbet, utan mera det som blir efter själva görandet.

Här handlar det om att man ska få till att verkligen arbeta efter det. Gör materialet viktigt. Det är en viktigt uppgift för personalen som har bildstödet som arbetsverktyg. Självklart vet vi och kanske inte behöver det men, gör vi det viktigt så blir det viktigt för klienterna. När vi som personal ser vikten i det, använder det så får vi klienterna att hitta till vinsterna. Bilder är lättare än att läsa instruktioner, man kan använda det i oändlighet. Den som behöver bilderna behöver inte lägga kraft på att läsa, bilderna är få. Vilket gör att man lätt hittar till det steget man var i, om man skulle glömma.

Även om vi tycker det är löjligt eller barnsligt, är det en hjälp till den som kanske inte till en början, tror han eller hon behöver det. Bara genom att det bara är där, där det just är, finns möjligheten hjälpa till utan att jag ens vet om att det hjälper mig. Även om just jag inte behöver det, kan det hjälpa någon annan. Jag trivs själv med bild-stöd. Även om jag kanske inte behöver det, är det en påminnelse i stunden där bildstödet är.

Vem läser innehållsförteckningen eller instruktionsboken helt bara för att man ska?? No, no inte jag, inte ens om jag måste. Jo, jag kan villigt erkänna att det allt som oftast blir fel, om jag inte har instruktioner.

Tänk er ett bild-stöd istället, för att laga mat efter ett långt recept. Hmm…. jag lagar mat med höften. Läser det viktigaste, när det är något jag inte innan gjort. Det viktigaste är kanske att det är socker i, Det där med hur mycket eller så….. hmm det blir säkert bra. Men graderna och tiden kollar jag. Tänk er bilder istället för bokstäver, en klocka med tiden, och graderna på en bild istället för att läsa en lång text. Det hade varit mycket enklare, än att läsa allt i en text. När jag jobbade på ett annat boende, jobbade vi mycket med bild-stöd. Då förstod jag kanske inte riktigt från början varför det var bra men, med tiden så insåg jag att det här är enkelt alltid. Bara en bild när man tvättar händerna i köket, kan göra att det verkligen gör att man tvättar händerna. Jag tror att samhället hade varit mera till för alla om vi hade mera bild-stöd.

Nej nog för nu, efter en jobb dag blir det kortare inlägg. Ha en fin kväll.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller…

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook