Hyssna, Lillaskog, Härsjön.

För 50 år sedan bodde jag i Hyssna som ligger i Marks kommun. I Hyssna finns det en fin gammal kyrka som jag när jag var liten och gick i småskolan, fick gå till när det var skolavslutning. Jag tyckte det var jättelångt att gå från skolsalen till kyrkan. Idag när vi åkte förbi, insåg jag att det var små barnsben som tyckte det var långt att gå. Det var bara ett stenkast från skolsalen. Jag minns att skolan var kristen, man fick verkligen inte svära och att prata göteborgska som jag gjorde, var inte populärt. Oavsett göteborgska och svordomar, var det en tid i livet som jag glorifierat. Det var en kort tid vi bodde där och vi bodde i ett hus, vi kallade lilla huset. Vi bodde i något som hette Lillaskog. Det gick en skolbuss från stora vägen till skolan. Vi bodde på min mosters gård, där det fanns både ladugård och hundhus. Tanja gårdens kennel bedrevs där. Där födde min moster och hennes man upp Schäferhundar. Vi hade hästar och där fanns en tjur som hette Ferdinan. En get som var vidrig, man vågade inte gå ut när geten var ute. Den stångades och den käkade precis allt den kom över.

Vi cyklade till en bondgård och köpte mjölk, en väldigt snäll tant som hette Anna stod för korna som gav oss mjölk. På tisdagar kom det en bil som sålde dricka och onsdagarna kom det en brödbil, där mamma köpte bröd. På fredagar kom det en köttbil. Fast vi kallade den tjötebilen. På fredagar fick vi barn efter att moster och mamma handlat veckans mat, gå in och handla lördagsgodis. Det var den längsta väntetiden någonsin. Oj va lång tid det tog innan vi barn fick gå in och handla vår lördagspåsen med godis. Vi cyklade till en sjön som låg vid stora vägen, sjön hette Härsjön. Där fanns det simskolan och där tog jag många simmärken. Där lärde jag mig att flyta på riktigt. Att jag och min kusin var små små flickor på en 8,9 år. Var inget man som vuxen, ansåg vara farligt att cykla till sjön helt själva. Vi var fria att hitta på allt vi kom på, att hitta på. Hela dagarna som var lediga, gick åt för att hitta på lekar eller cykla till sjöarna. Mata djuren var nog en syssla vi fick hjälpa till med. Hästarna var roligast att mata. Vi hade ett äppleträd som min kusin sa var ett fantom äppleträd. Där var äpplena sura men det fanns magi i dom. Bakom lilla huset fanns en bänk, där jag ofta gick och satt mig. Där infann sig en känsla som inte ens går att beskriva, mera än magisk solig och underbar. ABBA hade vunnit med Waterloo och jag hade singeln som jag fick spela på skivspelaren i vardagsrummet. En gång på sommaren kom en kamrat till mig från stan och hälsade på. Det var en sådan lycklig tid, jag trodde inte ens att det var sant. Fick nypa mig i armen, för att inse att det var sant. Jag var så lycklig och vi gick på grusvägen och sjön jag och min kompis. Minns bara roliga saker. Minns bara att det var sol och roligt. Nu är det kanske så att det fanns tråkiga minnen med, men dom är bortsuddade.

Varför skriver jag allt det här nu? Jo, för allt kom tillbaka till mig just idag. Idag när vi åkte till Hyssna och vi stannade vid sjön som jag som liten gick i simskolan. Huset ovanför sjön inne i skogen hade blivit utbyggt. Den gamla farbrorn som bodde där är död sedan länge, sjön hade vuxit igen. Men jag badade i den, jag träffade en ung familj där vid sjön. Jag berättade för dom att jag som liten hade gått i simskola och att det hade varit en stor brygga där i sjön. Pappan i familjen berättade att även han hade gått i simskolan där. Men att dom för ett 10 tal år sedan lagt ner att göra i ordning badplatsen. Nu var det naturreservat. Jag badade i alla fall och stunden där vid sjön väckte massa härliga minnen till liv. Minnen och det svalkande badet gav mig en härlig känsla i dagen. Den lilla familjen såg ut att ha det så mysigt där vid sjön.

En fin härlig stund var det där vid sjön som jag minns från barndomen. En fin härlig stund, har det varit nu medans jag skrivit detta inlägg. Just nu när jag badat bland alla minnen från tiden då. Då när jag bodde där i Lillahuset i LIllaskog som ligger i Hyssna som är i Marks kommun.

Tack till dig som orkade läsa hela detta inlägg. Jag inser att det är långt men jag skriver som jag vill, precis som KSMB sjunger som dom vill.

Just nu gäller, just nu.

Carina Ikonen Nilsson

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook