Långt upp till Fjälls…


Oppdal är stället vi bor på idag. Det ligger i Tröndelag Fylke. Här runt omkring är det massvis med höga och vackra berg. Några är fortfarande snö på. Andra är bara kalfjäll. Långt upp på fjället, nästan uppe på topparna. Där har Norrmän lyckats bygga sina hus. Till och med lantgårdar finns att se runt omkring bland alla höga fjäll.

Fjällrosor

Just nu befinner jag mig i böckerna jag läste om Songdal och är en serie som heter Fjällrosor. Laila Brenden är författaren av de 43 böckerna. Om flickan Rise och hennes syster Anna som bodde i fjällen. Senare som vuxna får man läsa om både Tronheim och Songdal. Jag lyssande igenom dom via Storytel för några somrar sedan. Idag känner jag, ska jag ta och läsa böckerna på riktigt.

Att leva och uppleva den miljö där handlingen utspelar sig, kan ofta ge en mera unik dimension till berättelsen. Det är något speciellt med att få se de platserna, omgivningarna som författaren beskriver.

Böcker jag verkligen kan rekommendera.

Har du varit här och funderat på att läsa böckerna, tror jag att det kan ge dig mera känslor och mera fina bilder av det hon beskriver. Genom att kombinera sin egen erfarenhet med den litterära världen skapar man en unik upplevelse som kan berika förståelse för författarens verk. Ge dig själv den gåvan att upptäcka böckerna i deras ursprungliga form, njut av skönheten i de Norska fjällen. Genom författarens ögon, låt den magiska fusionen mellan verklighet och fiktion föra dig till en ännu mer berikande läsupplevelse. Lycka till med dina läsäventyr!

Trondheim

Trondheim åkte vi förbi vid Lunch. Vilket är en stor stad med många bilar. Det är intressant att åka genom Norge. Dom kan det där med att bygga väldigt långa tunnlar. En av tunnlarna var 3,9 Km. Dom kan det där med att ändra hastigheter allt som oftast. Dom kan det där med att mäta hastigheterna. Det gör dom genom att ha en kamera som tar ett kort och sedan efter ett visst antal meter tar ett nytt kort för att se hur fort du körde mellan kamerorna. Smart det borde vi göra i Sverige med tycker jag.

Fjällvärldens väder.

Vädret ändras fort uppe på fjällen, mörka moln ligger tät ihop för att bara efter en kort stund bli något annat. Riktig dramatik i dess skådespel. Det är så obeskrivligt vackert här bland alla höga fjäll. Här finns en stor skidbacke, tänker att det är många som kommer hit om vintern.

Dagens bildskörd.

Remi, bruneost, Dieselpris

Vi handlade på Remi 1000 idag, där köpte jag Brunost som jag hade till frukosten. Det var bara jag som åt, dom andra vågade inte prova. På vissa ställen uppåt landet var dieselpriset väldigt lågt. Jag tror det billigaste vi hittat var 18,99 kronor. Där vi är nu kostar det tyvärr 22,70.

Statistisk mätning.

Även idag har vi haft vår egna mätning, av husbilar vi möter. Idag vart det nästan svårt att göra noteringar. Det var väldigt många bilar och en stor spridning av märken. Vissa helt för oss okända märken buntade vi ihop till en kolumn okända märken. 182 bilar noterade vi. Bustner och Hymer var vinnare med 18 lika. Challenger kom på 3dje plats med 13 bilar. 19 övriga bilar som vi inte visste märket på oftast äldre modeller.

171 mil körda.

Reflektion från det är att vi kommit längre ner i landet och märkena husbilarna på blir dyrare här på mitten i Norge. Vår bil har vi har har vi endast sett 5 stycken av under hela resan. Idag har vi kört 30, 5 mil. Än så länge har maken kört under hela resan 171 mil. Vi har fortfarande cirka 70 mil kvar att köra, innan vi är hemma. Kanske är det 3- 4 dagar kvar på denna resa. Nu börjar tvättkorgen bli full, maten ta slut i kylskåpet. Blir till att handla på oss lite mera mat.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.