Norska fjäll och kniepbröd.

En dag i bilen Lvl^2 tecken. Många mil är gjorda Vi har varit på det vackraste stället jag någonsin varit. Fjällen i Stekenjokk är barnfjäll om man gämför. Vi har åkt på E6 an hela vägen från vegset till där vi är nu. Vilket närmare bestämt är Tangenodden. Ca 30 mil har vi åkt. Vi la en del tid på att uppleva fjällen på vägen ner. Ca 1130 meter över vattnet var vi när vi var som högs upp. När vi åkte nedförsbackar där på fjället visade gps ändå att vi kom längre och längre upp från havet. Motorn fick jobba fast det var nedförsbacke. Vattnet åkte åt fel håll emot vad fysikens lagar säger. Nedförsbacke blev ändå uppför. Det blev fel i huvudet när vi tittade på hur gps visade att vi klättrade uppför, fast vi hade nedförsbacke. Vi trodde först att gps hade gått sönder men när vi sedan klättrade ner emot vanliga höjder så visade den hur vi åkte ner mot vattenytan igen. Det såg lite konstigt ut när man tittade på vattnet som forsade uppåt.

Myskoxar och flera fjäll.

Fjället hade myskoxar, tyvärr såg inte vi någon. Men vi såg får springa fritt på fjället. Riktigt dumt av oss att betala campingoch sova där innan vi kom till fjälls. Fjället var stort och det fanns gott om plats för att sova över natten. Det fanns många som gjorde. Men det var kallt där på fjället, väldigt kallt. Dumt att ha kortbyxor och linne där uppe. Diesel priset där vi tankade var 18.70 Nkr. Men på andra stället fick du betala över 22 N kr. Jag har handlat Potetebröd och römme. Till en början tyckte jag det där römme var något jag kunde varit utan. Men att doppa brödet i römmen var gott.

Kan man bli Norrman och konvertera till att bli Norsk?

Mitt hjärta bor från och med nu, där uppe på kalfjället där vi var. Jag som skojat om Norrmän som kokar varm choklad, har med en ostsmörgås och går på tur till en bergstopp. Bara för att dricka sin choklad och äta sitt torra kniepbröd med ost.

Ska här med sluta att driva med Norrmännens gå på tur

Jag har slutat skoja, jag förstår jag inser att jag gått miste om mycket.Gått mycket som inte har traditionen att gå på tur. Där gick dom norrmännen och norrkvinnorna, med sina fotriktiga kängor dom som hade sin ryggsäck på ryggen. Dom gick på tur. Dom gick där med sin varma choklad och sitt kniepbröd i ryggsäcken, vandrade ut på fjället för att njuta av stillheten, njuta av naturen och kanske, kanske få uppleva att åskåda en Myskoxe.

Kniepbröd

Jag den dumma svensken, jag som trodde att skulle funka med kortbyxor och linne. Gå där med sandaler och utan strumpor. Jag gick miste om något här idag. Jag gick miste om tjusningen, gick miste om stegen i ett par riktiga kängor. Jag gick miste om själva upplevelsen av att gå till fjälls. Jag känner att jag har gått miste så mycket. Jag sitter här, det är till så att jag med inser. Den där torra kniepsmörgåsen med ost på, den skulle smaka gott, där på det höga Norska fjället. I alla fall skulle det smakat lite extra gott med Potetemackan och Römme. Kniepbrödet är säkerligen fullt av gluten och det äter inte jag så det blir helbra med potetebrödet och römme.

Offentlig ursäkt till mina Norska grannar i grannlandet.

Jag ber här med om ursäkt till mina Norska grannar. Till och med ber jag om ursäkt till min fd kollega som är Norrman. Ursäkten över att jag gjort mig löjlig över er och eran tur till fjälls. Jag är den som missat något, till och med missat Mycket! Jag som inte ens fattat tjusningen, med att gå på tur.

Statistik

208 Bilar reggade idag, Bustner kom på första plats och Adria fick andra platsen. Jag kommer att jobba klart listan när jag kommer hem. Jobba klart handlar om att jag ska stava rätt på namnen därefter kommer jag att publicera listan till den som är intresserad. Det kommer att bli en länk jag skickar vid förfrågan till den som vill ha. Det kommer att ligga en kostnad för länken. Reflektion av dagens lista är att ju längre ner i landet vi kommer ju fler bilar av många olika märken blir det.

Alla husbilar vi mött under resan är 769 till och med idag.

Nog för nu, lev idag just nu. Igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson.


Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook