Tack för ännu en dag.


Jaha då sitter jag nere i källaren och skriver igen då. Igår va det den 1 oktober. Höst, höst åter höst. Men ändå en sådan där fin dag där jag kunde hänga ut sängkläder på tork. Igår när vi kom hem var min brorsdotter här hemma. Hon hade precis anlänt. Roliga fastern hittade på promenad till återvinningen. Hon skrek självklart Jippi. Eller så gjorde hon inte det. Men hon hängde i alla fall med oss ner till återvinning och till affären. Jag skulle hämta ett paket med sängkläder som jag beställt. Hem igen slita ut sängkläderna ur sängen, lägga i alla sängkläder även de jag hämtat från affären i tvättmaskinerna. Hänga ut dom när dom var klara. Var detta sista gången för i år vi kan hänga ut sängkläder? Jag misstänker att det är så men helt säker är jag inte. Vädret har ju varit så konstigt detta år. Så härligt att gå och lägga sig nyduschad på kvällen i sängkläder som hängt ute för att torka i solen. hade jag fått bestämma hade jag gjort så varje dag. Fast då blir det kanske inte så härligt som det är nu när sängkläderna har legat i sängen en vecka.

Idag blir det jobb. Hela dagen och hela kvällen. Imorgon jobbar jag med. Men då om jag orkar hinner jag med ett bad på morgonen. Då börjar jag fyra på eftermiddagen. Idag hinner jag inte mera än det här innan jag ska iväg.

Jag fortsätter från gårdagens inlägg om att vila sig i tacksamhet. Om det där med att börja dagen med att känna tacksamhet över att ens vakna till en ny dag. Det skapar känslor i mig när jag tänker så. Blir nästan hissnade känslor i mig. Det är inte alla förunnat att vakna upp så som vi alla gjorde idag. Vakna upp och möta en ny dag. De finns dom som inte ens upplevde gårdagen. I och för sig vet man då inte om vad man missar. Men det gör något med känslorna för dagen. Tacksamhet i stort och smått gör att jag har större möjlighet att känna och uppleva må-bra-känslorna.

Får bli en bild från i somras då det regnade mera än någonsin. Här är en bild från vår fantastiska resa i Norge.

Tacksamhet är en känsla av uppskattning och erkännande för det som vi har mottagit, oavsett om det är något materiellt, emotionellt eller andligt. Det är en positiv och hjärtlig reaktion på att känna sig gynnad eller välsignad av någon eller något. Tacksamhet är en grundläggande mänsklig känsla som ofta är förknippad med en rad fördelar för vårt fysiska och mentala välbefinnande, våra relationer och vårt samhälle som helhet.

Här är några viktiga aspekter av tacksamhet:

  1. Mentalt och emotionellt välbefinnande: Tacksamhet har visat sig ha en positiv inverkan på vår mentala hälsa. När vi regelbundet reflekterar över de positiva aspekterna av våra liv kan det minska negativa känslor som ångest och depression. Att vara tacksam hjälper oss att fokusera på det som är bra i våra liv istället för att fastna i negativa tankar.
  2. Relationer: Att uttrycka tacksamhet gentemot andra människor stärker våra relationer. När vi visar att vi uppskattar och värderar andra, stärker det banden och skapar en positiv känsla av samhörighet. Tacksamhet kan förbättra vår förmåga att hantera konflikter och skapa en kärleksfull och stödjande atmosfär i våra relationer.
  3. Fysisk hälsa: Forskning har också visat att att känna tacksamhet kan ha positiva effekter på vår fysiska hälsa. Människor som regelbundet utövar tacksamhet rapporterar oftare om bättre sömn, minskad stress och ökat immunförsvar.
  4. Ökad optimism: Tacksamhet är nära kopplad till optimism. När vi är tacksamma ser vi oftare möjligheter och positiva utfall i olika situationer. Detta kan hjälpa oss att vara mer flexibla och anpassningsbara när vi står inför utmaningar.
  5. Handlingar av generositet: Tacksamhet kan också fungera som en drivkraft för att vara generös mot andra. När vi känner oss tacksamma för vad vi har, är vi mer benägna att vilja dela med oss och hjälpa andra som är mindre lyckligt lottade.

För att kultivera tacksamhet kan det vara användbart att börja med att reflektera över de små saker i livet som vi ofta tar för givet, som hälsa, vänner, familj och grundläggande bekvämligheter. Det kan också vara till nytta att föra en tacksamhetsdagbok där vi dagligen eller veckovis skriver ner vad vi är tacksamma för. Att uttrycka tacksamhet genom att säga tack till andra människor är också en viktig del av att odla denna känsla.

Tillsammans bidrar tacksamhet till en positiv livsinställning och ett ökat välbefinnande, och det är en värdefull egenskap som kan berika våra liv och förhållanden med andra människor. Att vara medveten om och utöva tacksamhet är något som kan praktiseras och utvecklas genom hela livet.

Så att börja dagen med att känns tacksamhet över att ens vakna gör i alla fall ingen illa. Nej nog för idag. Fast här får plats lite mera tacksamhet. Tack för att jag hann med och skriva detta inlägg. Igår trodde jag inte att jag skulle göra det.

Ha en härligt fin dag och vila dig i tacksamhet.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.