Som personal får man tänka efter ibland.


En fin dag började idag med ett kallbad. Himlen var rosa när jag åkte iväg till sjön. Det kändes och såg mera ut som om det var vår än mitt i vintern. 4,1 grader i vattnet vi var fyra badsystrar som badade. Kanske var det för att mitt stora träd där vid sjön. Att trädet var utan löv. Det såg ut som om det bara väntade på de där skira gröna löven som i vår kommer att pryda och lysa upp badplatsen då. Det var så härligt att stiga ner i vattnet. Kylan smet åt redan när fötterna var nere i vattnet. Stegen ut krävdes andning lugn andning. När väl hela kroppen var i vattnet spred sig lugnet med ens i kroppen. Bättre kan inte dagen börja. Jag som var så trött när jag vaknade känner redan nu att jag kommer att klara kvällens kvälls och jourpass. Idag blev det att byta om ute i det fria. Byta om tillsammans med himlens färger och vindens kraft som blåste min kropp torr.

Sista passet känslorna simmar in i kroppen och imorgon när jag går hem, är det helgkänslorna som kommer att bo i kroppen. Väl hemma tog jag och plockade in tvätt, gjorde rent kattlådan och tog sedan en varm dusch. Gjorde frukost och tände ljus för att få en mysigare stämning i huset. Julsakerna ska fram i helgen. Här ska pyntas inför julen. En ledig helg här hemma. Den här helgen är välbehövlig. Timmarna jag jobbat, har tagit hårt på kroppen. Jag är slutkörd på både känslor och tankar. Men efter detta passet har jag två lediga dagar. Det ska bli så skönt.

Just nu slår det mig som det då alltid gör när jag behöver ledigheten, att jag ändå trots allt, inte alls har det har det så tufft, och ansträngande. Inte om man jämför med våra klienter. Vi personal jobbar våra pass, går hem och vilar upp sig. Gör andra saker och fyller på med energi.
Våra klienter har ingen möjlighet att åka iväg och göra annat i flera dagar, för att sedan komma tillbaka med ny energi. Dom har inte valt, att bo tillsammans med dom som bor där i samma hus. Dom har inte ens valt vilka, som ska jobba där dom bor. Dom åker inte hem efter en dag, utan går in på sina rum och lägger sig och sover. Vaknar upp där på avdelningen och gör samma saker, möter samma personer som dom inte valt att ha bredvid sig, varje dag. Nej, jag ska verkligen inte klaga, inte yppa att det ska bli skönt med några lediga dagar. Skulle jag göra det när klienterna är bredvid så skulle det vara som att slå dom i ansiktet. Det ska jag tänka på idag nu när jag väntar på de lediga dagarna.

Nåja, nu blir det att göra annat. Skrivandet ska nu ta slut. Jag vill önska dig en fin dag. Ta hand om dig.

Lev idag just nu. Igår finns inte kvar, framtiden ligger som alltid där borta i morgondagen.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.