Födelsedagar i Januari.


Muse i högtalaren igen, tillsammans med dunket och rösten låter jag tankarna fara runt. Nu är julledigheten över för denna gången. Julen för övrigt är över, i vårt hus. Här välkomnar vi våren, fast snön är i massor.

Vi ser nästan inte häcken som är i trädgården, snön döljer den. Då är det skönt att sitta inne i värmen. Temometeren visar på 4 minus. En kopp kaffe, den sista koppen för idag står bredvid mig. Resten av dagen blir det te att värma mig med.

borta är den där julen 2023.

Nu är det ännu flera födelsedagar som ska firas. Jag blir ett år äldre, vår äldsta hemmavarande son fyller. Min brors barn fyller år och min systers minsta. Många som fyller år i Januari. Jag plockade bort julen direkt efter gårdagens inlägg. Nu ligger alla prydnader nerpackade i lådor, bänkar avtorkade och fönsterbräderna har nu mera plats igen. Bara dukar och servetter som ska strykas. Just det göromålet har jag tänkt att roa mig med idag.

Nedpackat

Allt är nedpackat i sina lådor inga tomtar här inte. Så skönt när det är mindre saker framme och att det är rent där dom där tomtarna stod.

Våren bor i köket

Nu hänger mina härligt gröna gardiner i köket. Färgen gör mig glad snart om bara några månader bor den gröna färgen på björkarna i naturen. Då badar vi i den där skira gröna färgen.

födelsedagar i januari

Jag börjar bli riktigt gammal, känner jag. Nästa år fyller jag 60 år. Tanken av att ha levt i 60 år känns skrämmande. Men vem vet kanske får jag inte ens uppleva den. Det är ett helt år tills det är 60. Jag hade årskris när jag skulle fylla 30. Jag har levt väldigt många år mer sedan dess. Oavsett så lever livet vidare med eller utan kriser. För 19 år sedan hade jag min 40 års fest med ett gästantal på närmare 100 gäster. Alla som var med då finns inte idag. Min mamma är borta, min kusin som spelade på festen lämnade jordelivet flera år innan min mamma gick över till den andra hamnen. Min kusin som hade förmågan att roa andra människor. För några dagar sedan skulle han ha fyllt år.

Men oj, det här blev ett helt annat inlägg än det jag skulle skriva. Här bor det sorg känner jag. En sorg över människor som bara bor i tankarna nu. Sådana man inte kan ringa och prata med utan bara i tanken kan bo och pratas med.

Jobbdagar framöver

Sista lediga dagen idag, i morgon är det jobb på listan igen. Första jobbdagen på länge. Jag var sjuk innan ledigheten. Nu finns inte min gamla avdelning kvar. Pojkarna som bodde där, är på andra ställen. Mina nära kolleger är spridda ut på andra avdelningar. Jag får helt nya kolleger att jobba nära med. Nu har även dom fått lämna sina gamla kolleger, vi ska blida en ny arbetsgrupp.
En arbetsgrupp som till en början trippar fram, för att sedan bli varma i kläderna. Jag ser fram emot det, även om det blir vågor i magen. Ska bli kul att hitta till den där nya arbetsgemenskapen. De tankar jag har idag om allt det nya, kommer sedan visa sig i andra skepnader om bara ett halvår. Vilka känslor kommer jag ha då? Vi kommer även att ha en ny chef, några av mina nya kolleger har haft honom som chef innan. Men några av oss har inte haft honom. Det ska bli spännande det här med allt det nya.

Dumt att filura på det nu, tiden kommer att göra sitt och snart står vi där som en arbetsgrupp. Där vi är dom vi är, där vi kompletterar varandra. Vi kommer att bli trygga i den gruppen vi är i.
Då har vi även jobbat in oss i det nya schemat, fått rutiner och kan våra scheman.

Ledig tid.

Men ännu är det ledig tid för mig och dukar, gardiner och servetter som ska strykas och läggas undan. Idag tänker jag bjuda familjen på stekt fläsk med löksås. Tänker bjuda mig själv på ledig tid, stickande och inte göra några viktiga saker efter stryktiden. Bara vara ledig och göra sådant jag tycker om. Sådan tid är viktig. Här är mitt senaste stick projekt. Ett värmande band att ha om öronen. Det är svärdotterns som ville ha när hon jobbar med sina förskolebarn.

Nej nog för nu, dags att ta mig ann strykartvätten. Göra min dag. Ha en fin dag.

Lev idag just nu, igår finns inte längre här. Morgondagen kommer först i morgon. Just nu det är just här och nu vi kan leva i.

Carina Ikonen Nilsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.