Artros

Artros är en progressiv ledsjukdom som oftast utvecklas över tid. Den drabbar ledernas brosk, vilket leder till att de blir skadade och gradvis bryts ned. Normalt sett fungerar brosket som en stötdämpande kudde mellan benen i en led, vilket möjliggör smidig och smärtfri rörelse. Vid artros förlorar brosket sin elasticitet och förmåga att absorbera belastning, vilket leder till smärta och stelhet.

De viktigaste kännetecknen på artros inkluderar:

  1. Smärta: Smärta är det mest framträdande symtomet. Den kan vara molande eller skärande och tenderar att förvärras vid fysisk aktivitet.
  2. Svullnad: Inflammation och svullnad kan uppstå runt de drabbade lederna.
  3. Stelhet: Stelhet i lederna, särskilt på morgonen eller efter en period av inaktivitet, är vanligt vid artros.
  4. Minskad rörlighet: Artros leder till en gradvis minskning av ledrörligheten på grund av den nedbrytande processen i brosket.
  5. Knäande eller krasande ljud: När ledytorna blir ojämna och grova kan det leda till knäande eller krasande ljud under rörelse.

Flera faktorer kan öka risken för att utveckla artros, inklusive ålder, genetik, övervikt, skador på leder och ärftlighet. Diagnosen ställs oftast genom en kombination av patientens symptom, fysisk undersökning och ibland bildgivande undersökningar som röntgen eller magnetisk resonanstomografi (MRI).

Behandlingen för artros varierar beroende på svårighetsgraden av sjukdomen, men den fokuserar oftast på att lindra smärta, förbättra funktionen och bromsa nedbrytningen av brosk. Det kan innefatta mediciner, fysioterapi, livsstilsförändringar, såsom viktminskning och anpassning av aktivitetsnivå, och i vissa fall kirurgiska ingrepp, som ledproteskirurgi.

Att få tidig diagnos och behandling är viktigt för att hantera artros effektivt och förbättra livskvaliteten hos de som drabbas av denna sjukdom.

Artros skola kan vara ett sätt att lära sig mera och få en större förståelse för sin sjukdom. Vara mera förlåtande emot sig själv då Artrosen gör lite extra ont.

Carina Ikonen Nilsson lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook