Separation sånt är svårt.


Svårt på många sett, men det går om man vågar och är vuxen. Det måste gå, när det finns barn med i bilden. Det är vuxnas ansvar att se till att det blir bra.

Ja vad säger man? En härligt ledig morgon där natten har varit full med sömn. Nåja nu ska jag inte ta i. Sömn i alla fall i helt rätt mängd timmar för mig. Nu ska jag nog kunna hålla mig vaken idag alltid. Sista lediga dagen fyller mig med söndagskänslor i kroppen. 

Har jag skrivit om att dottern och hennes sambo går skilda vägar? Jag vet inte. Men idag har jag i alla fall pratat med henne. Hon har varit så fullt upptagen de här veckorna, orden och tiden att prata får inte plats.
Hon skulle varit här i söndags, men då blev timmen för sen. Jag förstår för hon var hos sin son och umgicks med honom. Då vill inte mamma ta plats. Mamma tid får komma i tider där det finns tid.

Jag har själv varit ensamstående i historian. Jag vet att det är jobbigt att gå isär. Men jag vill inte att dottern gör samma misstag som jag själv gjorde. Tyvärr tenderar det att se ut så, som att hon gör. Jag kan bara prata med henne, stötta där hon vill ha stöttning.

saknar mycket

Just nu har hon inte någon egen lägenhet, utan är inneboende. Allt kommer att bli bättre för henne och hennes son, när hon har en egen lägenhet. Men det tar sådan tid. Hon går från allt, får en sänggavel med sig. Säng får hon från oss. Köksbord, soffa och allt det där andra kastruller, steksaker, micro, dammsugare mm mm. Det är sådant hon kommer att få köpa.
Idag sa hon, bestick. Om jag inte missminner mig så har jag nog gett dom bestick innan, men inser att jag får leta i gömmorna här, efter bestick. Kanske kan det hända att jag har en kastrull eller två över med. Lakan ska jag leta fram till henne. Täcke med för den delen. Det är mycket som måste finnas när man flyttar.

Lämnar allt

Jag inser att när hon lämnar allt, hus och dess innehåll för att börja om från början. Då är det inte bra, då är man klar i en relation. Då finns det inte något kvar. Då är det dags att lämna, hitta sig en ny tillvaro. Jag vet, jag har varit där själv. Även om det var svårt just då i stunden, blir det bra till sist. Hennes son kommer att finna sig till rätta i den nya situationen. Föräldrarna kommer att hitta sig en ny tillvaro, när den tiden är. Då hoppas jag att dom slipper att känna ånger, över tiden som är just nu. Att dom varit vuxna och uppfört sig så som man ska som vuxen.

Håll barnen utanför.

Det viktiga i brutna relationer, är att inte dra in barn i det som är trasigt i stunden just då.
Barn ska hållas utanför och få möjligheten att vara barn, utan att bli inblandad i vuxnas sorger och bedrövelser. Barn ska få känna rätten att få vara och få älska sina föräldrar, även om relationen föräldrarna emellan är bruten.
Barn har rätt att vara barn. Har rätten att få sakna mamma eller pappa när dom är hos den andra föräldern. Samarbete mellan föräldrarna ska fungera alltid, ska de ha barnens bästa framför ögonen.

vuxen problem

Aldrig prata vuxen problem i närvaro av barn. Det är så viktiga att barnen får vara barn och inte någon som får axla den vuxnes sorger. Viktigt att barn får känna att den vuxna är vuxen, hanterar det som vuxen ska hantera. 
Aldrig, på riktigt aldrig bråka, skrika och skälla på varandra i barnens närvaro. Okvädnings ord hör aldrig hemma i förhållanden, oavsett om det är pågående eller brutna. Det får man göra när barn inte är där. De där fulare orden behövs inte ens sägas, ska inte sägas aldrig. Dom får man i stället tänka om man nu har dom på tungan.
Någon annat som även det är viktigt är att oavsett var barnet är. Är det viktigt med kost, sömn och allt det där andra som varit viktigt innan. 
Självklart ska barn ha roligt. Men bara för att barnet är hos dig, ska det inte vara karusell hela tiden. Utan det ska vara en normal vardag. Dagis/ skola, sovtider, mat-tider, dusch tandborstning mm, det ska fungera oavsett var man är. Det ska vara en ny normal vardag, oavsett vart man är just då. Läxorna måste göras även om dom är tråkiga.

aldrig tystna

Samtalet som föräldrar har om barnen/et får aldrig tystna. Barnen/et måste känna att föräldrarna är överens om vad som är viktigt, bra för barnen/et. Spelar man fotboll när man är hos pappa så får mamma oavsett vad som sker, se till att barnen/et kommer på sina träningar även då den är hos mamma.

vuxna separera inte barnen.

Nej separationer är aldrig enkla, men när man gör det, då är det viktigt att vara vuxen.
Då är det dom vuxna som separerar, inte barnen. Dom ska få vara barn och här är det viktigt att stötta barnen, i att trivas oavsett var man är. Mamma eller pappa, pappa ska stötta mamma och tvärt om.
Vi föräldrar ska vara förebilder för våra barn. Visa dom att dom kommer att ha det bra, oavsett var dom är. Om det är så att det vi pratar om är Fungerande föräldrar.
Visa dom att oavsett vad som händer, klara den vuxna av att lösa så att det i alla fall blir bra för barnen. Det jag skriver om nu, är egentligen självklara saker. Men just i stunden då det är att bryta upp, tenderar det att glömmas ibland.

Nu går det ju att diskutera vad fungerande föräldrar är. Men det tar vi i ett annat inlägg. Nog för nu.

Carina Ikonen Nilsson Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.