Trädgård, blodtryck och hästar.

Snällmat

Denna helg tillbringade jag hemma istället för i husbilen, eftersom jag var sjuk och inte kunde ha besök som planerat. Min vän och jag hade tänkt ägna tid åt vår trädgård, men jag var tvungen att ringa och meddela henne att det inte skulle gå på grund av min sjukdom. Vi beslutade att skjuta upp det till senare. Istället tog min make hand om trädgårdsarbetet med lite hjälp från mig. Nu ser trädgården riktigt fin ut, förutom en rabatt vid källartrappan som jag ska ta hand om när jag känner mig bättre.

Just nu behöver jag vila för att återhämta mig tillräckligt för att klara av att gå till jobbet. Mitt blodtryck är lite för högt och min puls är hög också. Jag har inte mycket energi förutom att bara vara. Min vän och jag får ta en helg tillsammans när jag känner mig stark nog för att vara trevlig.

Jag kämpar fortfarande med yrseln, men det är inte lika illa som det var förut. Min mage är också problematisk. Jag har mestadels vilat och ätit lätt mat. Idag åt jag spättafilé med kokt potatis. Imorgon tänker jag ta med mig lite jordgubbar, keso och naturell yoghurt till jobbet. Det kommer vara mina måltider under dessa dagar, tillsammans med ägg. Det är viktigt att få ordning på min mage eftersom det påverkar hela min livskvalitet när den inte mår bra.

trädgårds jobb.

Jag är verkligen glad över att vår lilla blomsterslänt äntligen har blivit mer än bara fin. Nu är det bara att köpa plantor för att förgylla den ytterligare. De blommor som finns kvar är minnen från farmor och min mamma.

Vi har odlat i våra odlingskragar med en variation av grödor, inklusive rädisor, morötter, palsternacka, rödbetor, potatis och lök. Den sista kragen innehåller olika sorters sallad samt lite dill och persilja.

På altanen står en jättestor kruka som snart kommer att vara fylld med oregano, timjan och basilika. Jordhögen som vi hade beställt ligger i slänten, där vi insåg att det behövdes mycket mer jord än vi först trott. Trots att vi hade beställt två kubikmeter känns det som att jag fortfarande behöver mer jord i slänten. Innan vi la på jorden täckte vi den igenvuxna rabatten med en marktäckande duk för att förhindra ogräset från att växa upp igen.

Jag ser verkligen fram emot att våga ställa ut alla mina tomat- och gurk̈́-plantor snart. De är redan galet stora och jag har redan sett små gurkor börja växa på plantorna. De behöver verkligen komma ut och få luft, vind och sol.

Så här såg hela slänten ut när vi började. Jag glömde självklart ta ett före bild men blev påmind av maken.
Så här såg det ut när allt var klart. Jag är verkligen nöjd med resultatet. Det syns grannens pallkragar och allt annat som tillhör deras tomt i bakgrunden. Min make och jag har börjat diskutera möjligheten att plantera en häck där för att skärma av och undvika att se deras område. Det skulle också kunna göra det svårare för dem att märka när vi har gäster, vilket kanske minskar risken för att de börjar köra maskiner så fort de ser att vi har besök. Det är värt att överväga.
Ett kaffe besök med kärleksmums

Idag kom det besök till oss. Vanligtvis brukar vi bjuda på middag men idag blev det kaffe. Plus att jag gjorde maken glad. Detta genom att baka kärleksmums som var glutenfria. Hans favorit, när han insåg att jag skulle baka dessa små bakverk åkte han genast till affären för att inhandla det som saknades. Vi satt ute på altanen och fikade med våra gäster. En riktigt trevlig stund där ute och jag bjöd självklart på fin kaffe med nymalda Espressobönor. Nu sitter jag nere i källaren med datorn i knät framför tv. En eld brinner i spisen och livet känns ganska så härligt.

Blodtrycksmätare

Sonen var här för en stund sedan, han lämnade en blodtrycksmätare som jag fick låna för att mäta mitt blodtryck. Tror det redan nu gått ner lite. När jag var hos doktorn var det väldigt högt 179 /99. Nu är det nere i 130/ 80. Den där lilla tabletten har nog hjälpt till lite, fast det skulle ta upp till en månad innan den skulle göra riktig verkan. Nu är det bara pulsen som behöver bli bättre. Jag känner själv hur pulsen rusar i kroppen. Bara jag reser mig upp är den över 150. De där rusningarna som varit innan har tydligen påverkat. Nu gäller det att jag tar det lugnt.
Jag har helt uteslutit salt ur maten. När pulsen går ner ska jag ta mig en halvtimmas promenad varje dag. Kosten är redan bra. Men havregrynsgröten har införts igen. Varje morgon blir det gröt med jordgubbar eller ett tärnat äpple. Vatten dricker jag i massor, tabletten jag tar är vattendrivande, då behövs det ännu mera vatten än innan. Jag blev rädd när jag var hos doktorn men, den rädslan går bort när jag tar tag i problemet. Riktigt bra att jag tog tag i det redan för några veckor sedan. WW kommer att hjälpa till med kosten. Även om jag redan innan varit noga med grönsaker och sådant så har jag blivit ännu bättre. Nu äter jag ännu mera grönsaker och frukt.

Hypertoni

Högt blodtryck, även känt som hypertoni, är en medicinsk tillstånd där blodtrycket i artärerna är förhöjt. Det är en allvarlig hälsorisk eftersom det kan leda till olika komplikationer, såsom hjärt-kärlsjukdomar, stroke, njurskador och andra hälsoproblem.

För att hantera högt blodtryck rekommenderas en hälsosam livsstil, inklusive regelbunden motion, sund kost, begränsad alkoholkonsumtion, rökstopp och hantering av stress. Läkemedel kan också ordineras av en läkare för att sänka blodtrycket om livsstilsförändringar inte är tillräckliga.

Regelbunden kontroll av blodtrycket är viktigt för att övervaka framsteg och justera behandlingen vid behov. Att hantera och kontrollera högt blodtryck är avgörande för att minska risken för allvarliga hälsokomplikationer på lång sikt.

Hästar.

Igår begav sig maken till Åby för att testa sin sprillans nya kamera, och låt mig berätta, han var som en barn i en godisaffär – eller snarare som en fotograf på en travbana! Han kom hem med en hel skattkista av bilder på de travande hästarna, och de är verkligen imponerande.

Själv valde jag att stanna hemma och njuta av lite välförtjänt vila. Dessutom är jag inte riktigt på samma våglängd när det gäller trav – jag finner det lite tråkigt, om jag ska vara ärlig.

Men låt mig ge dig lite insyn i makens nya kamerakarriär: han har verkligen höjt ribban! Han knäppte iväg omkring 300 bilder, av dem ansåg han att över 80 – eller var det kanske till och med 90? – var värda att sparas. Det här är helt nytt för honom. Han är så himla kräsen – allt måste vara klockrent när han trycker på avtryckaren. Halvdana bilder kastas direkt åt sidan. De han slänger är ju såklart ändå fantastiska, men om han inte är helt nöjd hamnar de raskt i papperskorgen. Man kan verkligen se hur han växer som fotograf!

Nej nu har jag babblat på.

Ha en fin kväll.

Carina Ikonen Nilsson.  
Lev idag just nu, igår finns inte här. I morgon kommer först i morgon. Just nu gäller.
Carina Ikonen Nilsson.

Lev idag just nu, igår finns inte kvar och morgondagen kommer först i morgon. Just nu gäller.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×

Like us on Facebook